Οι τέσσερις παράγοντες του Dean Oliver και η Ερυθρόλευκη επίθεση...
Για να είμαι ειλικρινής το αποτέλεσμα του προχθεσινού αγώνα με εξέπληξε δυσάρεστα. Πίστευα πως ο Ολυμπιακός θα κερδίσει και μάλιστα, σχετικά εύκολα. Η φράση «στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει πραγματικά εύκολος αντίπαλος» αποτελεί αναμφίβολα ένα ωραίο τσιτάτο που μας αρέσει να αναπαράγουμε, όμως κακά τα ψέματα οι Ερυθρόλευκοι αντιμετώπιζαν μια από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης. Η υπόθεση νίκη περνούσε καθαρά από το δικό τους χέρι. Βέβαια είμαι υποχρεωμένος να παραδεχτώ, ότι διάφοροι αναλυτές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Για παράδειγμα ο Τόλης με κείμενο του στο site, προειδοποιούσε για τις δυσκολίες που εγκυμονούσε το ταξίδι στην Τουρκία. Πιθανότατα να έχω βαρύνει από τα πολλά μελομακάρονα, καθώς η εκτίμηση μου αποδείχτηκε εκ των υστέρων εντελώς λάθος.
Ποια μπορεί να είναι λοιπόν, τα αίτια της απρόσμενης αυτής ήττας; Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε αναφερθεί ξανά στους τέσσερις παράγοντες του Dean Oliver – αντιπροσωπεύουν ορισμένους στατιστικούς δείκτες, οι οποίοι καθορίζουν σε αποφασιστικό βαθμό την εξέλιξη οποιασδήποτε αναμέτρησης. Ας τους θυμηθούμε:
1) Efg% – σταθμισμένη ευστοχία. Συμπεριλαμβάνει τα ποσοστά στα δίποντα και τα τρίποντα υπολογίζοντας έναν συγκεκριμένο συντελεστή βαρύτητας, αφού το τρίποντο προσφέρει συγκριτικά ένα παραπάνω πόντο (40%)
2) TOV% – ο αριθμός των λαθών ως ποσοστό των συνολικών κατοχών (25%)
3) OR% – τα επιθετικά rebound που κατέβασε μια ομάδα, ως συνάρτηση των διαθέσιμων που υπήρχαν στον αγώνα (20%)
4) FTR – ο λόγος του αριθμού των ελεύθερων βολών, προς τις συνολικές προσπάθειες για σουτ (15%)
Στις παρενθέσεις στο τέλος των παραπάνω προτάσεων, απεικονίζονται οι ιδιαίτεροι συντελεστές βαρύτητας των μαθηματικών ποσοτήτων. Οι τέσσερις παράγοντες δεν επιδρούν ισόποσα στο τελικό αποτέλεσμα. Όπως παρατηρούμε, το efg% είναι περισσότερο σημαντικό από τις ελεύθερες βολές. Με την βοήθεια της εν λόγω μεθοδολογίας, μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την έκβαση ενός παιχνιδιού. Ειδικότερα:
4 παράγοντες | Efg% | TOV% | OR% | FTR |
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ | 42,3% | 15,2% | 42,5% | 0,211 |
DARUSSAFAKA | 51,5% | 15,2% | 21,6% | 0,185 |
Ο Ολυμπιακός επικράτησε απόλυτα στις επιμέρους μάχες των επιθετικών rebound (18) και των ελεύθερων βολών. Στα λάθη έχουμε ισοπαλία (11 και για τους δυο συλλόγους). Η μεγάλη διαφορά έγκειται στην σταθμισμένη ευστοχία, η οποία αποτελεί και τον κρισιμότερο παράγοντα. Οι μπασκετμπολίστες του Blatt ήταν τραγικά άστοχοι – ενδεικτικά σούταραν με 40,9% στα δίποντα (μέσος όρος 54,2%) και με 29,6% στα τρίποντα (μέσος όρος 37,7%). Αμφότερα τα νούμερα έχουν διακυμάνσεις 8 και 13 μονάδων, σε σχέση με τις μέσες επιδόσεις του οργανισμού την φετινή χρονιά. Η Darussafaka έπαιξε καταπληκτική άμυνα, κατορθώνοντας έτσι να δυσκολέψει αφάνταστα το έργο του αντιπάλου της. Είναι χαρακτηριστικό πως δέχτηκε μόλις 103,6 πόντους ανά 100 κατοχές, την στιγμή που μέχρι τώρα στην σεζόν δέχεται πάνω από 120 (ανά 100 κατοχές). Επιπλέον τα 27 εκτελεσμένα ερυθρόλευκα τρίποντα (μέσος όρος 19,7), υποδηλώνουν ότι οι Τούρκοι κατάφεραν σε γενικές γραμμές να σπρώξουν τους φιλοξενούμενους μακριά από το καλάθι και να τους μετατρέψουν, σε ένα περισσότερο περιφερειακό σύνολο.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη κάπου εδώ η κουβέντα πρέπει να σταματήσει. Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν λόγω της επίθεσης τους – όλα τα υπόλοιπα είναι προεκτάσεις αμφισβητήσιμης αξίας. Στην άμυνα παρουσιάστηκαν σχετικά συνεπείς – οι γηπεδούχοι σούταραν με 52% στα δίποντα και με 33,3% στα τρίποντα. Οι αποκλίσεις συγκριτικά με τους μέσους όρους τους (51,4% και 30,3%) είναι αμελητέες. Μάλιστα τα τέσσερα λιγότερα εκτελεσμένα μακρινά σουτ (5/15 –μέσος όρος σεζόν 20 ανά παιχνίδι), δικαιολογούν από μόνα τους την μικρή αύξηση στο ποσοστό.
Τέλος το ματς παίχτηκε στις 72 κατοχές. Αμφότερες οι ομάδες αρέσκονται να αγωνίζονται περίπου στις 70 κατοχές. Με δεδομένο τον ίδιο αριθμό λαθών – μάλιστα ο Ολυμπιακός υπέπεσε και σε δύο λιγότερα από όσα συνηθίζει – ο ελαφρώς υψηλότερος ρυθμός είτε βόλευε και τους δύο, είτε δεν βόλευε κανέναν. Το επιχείρημα ότι η αναμέτρηση οδηγήθηκε σε έναν ρυθμό που υπομόνευσε τις προσπάθειες των φιλοξενούμενων, δεν στοιχειοθετείται από πουθενά. Τα εμπειρικά συμπεράσματα καταλήγουν σχεδόν πάντοτε σε εσφαλμένες κρίσεις.
Υπάρχουν βραδιές που η μπάλα αρνείται πεισματικά να μπει στο καλάθι. Οι Ερυθρόλευκοι έχασαν ορισμένα ορθάνοιχτα τρίποντα, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να αναποδογυρίσουν ολόκληρη την ροή του αγώνα. Συμβαίνουν αυτά στο μπάσκετ. Δυστυχώς η τύχη διαδραματίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από όσο πιστεύουμε.