Λεφτά στην Ευρωλίγκα… δεν υπάρχουν

Λεφτά στην Ευρωλίγκα… δεν υπάρχουν

Μια σύγκριση στη λογική των μεταγραφών πέρυσι και φέτος στην Ευρωλίγκα δείχνει ότι φέτος τα οικονομικά των ομάδων είναι πιο «σφικτά»...

Η μεταγραφική περίοδος στην Ευρωλίγκα δεν έχει τελειώσει ακόμα κι έχει αρκετό δρόμο μπροστά της. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια αίσθηση… ησυχίας, υπό την έννοια ότι οι ομάδες στην πλειοψηφία τους δεν δείχνουν ιδιαίτερα δραστήριες, ενώ γενικά απουσιάζουν και οι πολύ ηχηρές μεταγραφές. Ως εκ τούτου προκύπτει ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Από πού ψωνίζουν οι ομάδες φέτος; Από ποιες αγορές προέρχονται οι παίκτες που έχουν μετακινηθεί και τι μπορεί να λέει αυτό για τα οικονομικά των ομάδων;

Προσπαθήσαμε να δώσουμε απάντηση συγκρίνοντας τις 69 μεταγραφές που έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι 16 ομάδες της Ευρωλίγκας φέτος με τις 108 που έκαναν πέρυσι. Παρόλο που η φετινή μεταγραφική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί ως το τέλος της, εντούτοις προκύπτει μια τάση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Φέτος οι ομάδες ψωνίζουν λιγότερο από την Ευρωλίγκα και τις ΗΠΑ και περισσότερο παίκτες από το Eurocup και το Basketball Champions League, αλλά και από τα πρωταθλήματα των χωρών τους. Αν λάβει κανείς ως δεδομένο, διότι αυτό λέει η λογική της αγοράς, ότι οι παίκτες από το Eurocup και το BCL έχουν μικρότερο κασέ από αυτούς που προέρχονται από την Ευρωλίγκα ή το ΝΒΑ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους ντόπιους, τότε ένα συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι φέτος οι ομάδες εμφανίζονται πιο «σφικτές» στο μεταγραφικό παζάρι. Κοινώς, λεφτά… δεν υπάρχουν.

Πέρυσι ένα ποσοστό 38% των παικτών που απέκτησαν οι 16 ομάδες της Ευρωλίγκας είχαν αγωνιστεί την προηγούμενη σεζόν και πάλι στην Ευρωλίγκα. Φέτος το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 29%. Αντίθετα έχει ανέβει πολύ το ποσοστό των παικτών που προέρχονται από τις άλλες δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από 16% που ήταν πέρυσι, φέτος αγγίζει το 28%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εμπιστοσύνη που δείχνουν φέτος οι ομάδες στους παίκτες που έπαιξαν πέρυσι στο BCL. Ένα ποσοστό 16% των παικτών που έχουν πάρει μεταγραφή ως τώρα σε ομάδες της Ευρωλίγκας έπαιξαν πέρυσι στη διοργάνωση της FIBA, ενώ το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν μόλις 6,5%. Αυτό προφανώς δείχνει ότι το Basketball Champions League είναι και για την αγορά μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση, άλλωστε ως τώρα έχει δώσει περισσότερους παίκτες στην Ευρωλίγκα απ’ ό,τι το Eurocup (11 έναντι 8).

Ανεβασμένο είναι και το ποσοστό των γηγενών παικτών, που αποκτούν οι ομάδες. Φέτος αγγίζει το 25%, ενώ πέρυσι είχε κυμανθεί στο 19,5%. Γενικά πάντως είναι υψηλό, αφού οι γηγενείς παίκτες χρειάζονται λόγω και των περιορισμών που υπάρχουν στα εθνικά πρωταθλήματα αναφορικά με τη συμμετοχή των ξένων.

Στον αντίποδα, λιγότεροι είναι οι παίκτες που έχουν έρθει ως τώρα από το ΝΒΑ. Μόλις 7, ενώ πέρυσι είχαν έρθει 13. Κι αυτοί είναι πιο ακριβοί σε σχέση με αυτούς που αγωνίζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές διοργανώσεις πλην Ευρωλίγκας, οπότε αν δεν αλλάξει στη συνέχεια της μεταγραφικής περιόδου αυτός ο συσχετισμός, θα πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο ότι τα χρήματα φέτος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν περισσεύουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ