
Η Ένωση Προπονητών της Euroleague εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία απευθύνεται στις επεκτατικές τάσεις της FIBA και του NBA.
Η συμφωνία της FIBA με το NBA έχει φέρει τα άνω κάτω στο μπάσκετ της Ευρώπης, καθώς οι δύο ομοσπονδίες θέλουν να επεκταθούν στη «Γηραιά Ήπειρο», ώστε να διοργανώσουν το δικό τους πρωτάθλημα.
Η Ένωση Προπονητών της Euroleague, εξέδωσε ανακοίνωση για το γεγονός αυτό, στην οποία έγραψαν ότι η Εuroleague είναι το καλύτερο πρωτάθλημα εκτός ΗΠΑ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Η Ένωση Προπονητών της EuroLeague (EHCB) συνεχίζει να υποστηρίζει την κατεύθυνση για το μέλλον του αθλήματός μας, η οποία εκφράστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της EuroLeague Commercial Assets (ECA) μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 7 Απριλίου 2025.
Ως προπονητές της πιο επιτυχημένης διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, η οποία έχει διαμορφώσει το τοπίο του μπάσκετ στην ήπειρο -και όχι μόνο- για ένα τέταρτο του αιώνα, πιστεύουμε ότι το μέλλον για το άθλημα στην Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από λαμπρό και ότι μόλις αρχίζουμε να εξερευνούμε τις δυνατότητες που έχει το μπάσκετ στην Ευρώπη.
Εδώ και 25 χρόνια, η EuroLeague βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της εξέλιξης, δημιουργώντας ένα πραγματικό πρωτάθλημα που περιλαμβάνει κάθε προπύργιο του μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη και παραμένει ανοιχτό σε οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να μοιραστεί αυτό το όραμα.
Με ένα μοναδικό μείγμα του αγωνιστικού ταλέντου και της συμμετοχής των φιλάθλων, η EuroLeague αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Αυτό το δυναμικό στυλ παιχνιδιού, σε συνδυασμό με την αφοσίωση ενός τεράστιου αριθμού φιλάθλων προς τους συλλόγους τους, δεν μπορεί να αντιγραφεί.
Παρόλο που δεν ντρεπόμαστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας και πιστεύουμε ότι μπορεί να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε αυτό που έχει ήδη επιτευχθεί εντός και εκτός γηπέδου.
Γι’ αυτό υπενθυμίζουμε σε όλους ότι η ομαδικότητα είναι σημαντική- το διδάσκουμε αυτό στους παίκτες μας και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε μεγαλειώδεις στόχους. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέργειες με κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει την πρόοδο του αθλήματος, αρκεί εκείνοι να σέβονται όσα έχουν ήδη επιτευχθεί και να θέλουν να χτίσουν πάνω σε αυτά.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η EuroLeague παραμένει το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο εκτός της Βόρειας Αμερικής, ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρίσκεται σε άνοδο ακόμη και εκτός των συνόρων του. Κι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό με πράξεις και όχι με λόγια».