ΝΒΑ Europe: Η πρόταση 200 εκατ. στη Euroleague, ο κίνδυνος αποχωρήσεων και ο ρόλος της FIBA

ΝΒΑ Europe: Η πρόταση 200 εκατ. στη Euroleague, ο κίνδυνος αποχωρήσεων και ο ρόλος της FIBA

Πως έχουν τα δεδομένα με τη νέα λίγκα που ετοιμάζει το ΝΒΑ, η συνάντηση της Euroleague, ο κίνδυνος αποχωρήσεων των ομάδων, αλλά και ο ρόλος που έχει παίξει η FIBA στο όλο σκηνικό.

Τη Δευτέρα (7/4) που μας πέρασε, το συμβούλιο της Euroleague συνεδρίασε με αφορμή τη νέα λίγκα πάνω στην οποία ανακοίνωσαν, στα τέλη Μαρτίου, πως δουλεύουν ΝΒΑ και FIBA. Όπως ήταν λογικό το γεγονός αυτό θορύβησε τους 13 μετόχους της διοργάνωσης οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά, στη Βαρκελώνη, για να συζητήσουν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η νέα λίγκα αποτελεί απειλή για τις παραδώσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει ανοιχτός σε συζητήσεις με όποιον επιθυμεί την ανάπτυξη του αθλήματος. Τι ισχύει όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή; Πως το ΝΒΑ πλησίασε τη Εuroleague καταθέτοντας πρόταση, Ποιος ο κίνδυνος αποχώρησης ομάδων; και Ποιος ο ρόλος της FIBA;

Η πρόταση 200 εκατομμύριων του ΝΒΑ στη Euroleague και η FIBA

Όπως αποκαλύπτει η ισπανική ιστοσελίδα «encestando», το ΝΒΑ προσέγγισε πέρσι τη Euroleague ώστε να είναι εκείνη ο συνεργάτης στο νέο αυτό εγχείρημα. Μάλιστα προσέφερε ένα ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σε συνάντηση που έγινε μεταξύ των πλευρών, με παρούσα τη FIBA. Μια πρόταση που όμως απορρίφθηκε.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία πρότεινε να δημιουργηθεί μια λίγκα σε συνεργασία με όλες τις πλευρές, η οποία θα ήταν εν μέρει ανοιχτή προς όλους. Συγκεκριμένα, θα υπήρχαν ομάδες με σταθερή παρουσία, ενώ τα υπόλοιπα κενά θα καλύπτονταν είτε από προσκλήσεις, είτε από συλλόγους που θα πληρώνουν για να μπουν, είτε κερδίζοντας το EuroCup. Η Euroleague δεν ήταν σύμφωνη με αυτό και έτσι η FIBA προσέγγισε το ΝΒΑ.

Η περιέργεια των ομάδων της Euroleague και οι κίνδυνοι

Ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ανδρέας Ζαγκλής και ο θρύλος του ισπανικού μπάσκετ, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, ανέλυσαν το πλάνο της νέας λίγκας του ΝΒΑ και της FIBA στους μετόχους της Euroleague. Στόχος είναι το πρότζεκτ να ξεκινήσει από τη σεζόν 2026-27 και γι’ αυτό θα ήθελαν να πείσουν τις πιο ιστορικές ομάδες να αποχωρήσουν άμεσα.

Ο λόγος για το εν λόγω χρονοδιάγραμμα είναι πως μέχρι το 2026 οι δεκατρείς μέτοχοι θα πρέπει να έχουν υπογράψει νέο συμβόλαιο με τη Euroleague, όπου θα δεσμεύονται για τα επόμενα δέκα χρόνια. Προς το παρόν έχουν δεσμευθεί μόνο οι επτά. Κάτι που σημαίνει πως όλα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ρεάλ δεν έχει υπογράψει, όπως ούτε ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα, η Φενέρμπαχτσε, η Αρμάνι, η Βιλερμπάν.

Οι ομάδες τονίζουν πως στη συνάντηση της Δευτέρας, υπήρχε το αίσθημα της αφοσίωσης από όλους, όμως δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τη νέα λίγκα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν τα οικονομικά κίνητρα. Μάλιστα, οι Ισπανοί τονίζουν ότι αν ομάδες όπως η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός (τους οποίους έχουν σε εκτίμηση από το ΝΒΑ) θελήσουν να αποχωρήσουν, τότε κάτι ανάλογο θα πράξουν Μπαρτσελόνα και Φενέρ.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε στις ομάδες της Euroleague ότι τόσο το ΝΒΑ, όσο και η FIBA θέλουν να επενδύσουν χρήματα, ενώ τα κέρδη θα μοιράζονται σε όλους τους συμμετέχοντες ανάλογα με την κατάταξή τους στο τέλος της χρονιάς.

Το πλάνο του ΝΒΑ και της FIBA για τη νέα λίγκα

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, στόχος των δύο πλευρών είναι η νέα λίγκα να μπει σε λειτουργία από τη σεζόν 2026-27. Έτσι, το ισπανικό ρεπορτάζ αναφέρεται στο φορμάτ που θα υπάρχει και ποιο είναι το μακροχρόνιο πλάνο που υπάρχει.

Αρχικά, αναμένεται να είναι 16 ομάδες από τις οποίες οι 12 θα είναι μόνιμες. Η μία από τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις θα γεμίζει από την κάτοχο του Basketball Champions League και οι άλλες τρεις θα καλύπτονται από τα εθνικά πρωταθλήματα. Αυτές οι τέσσερις ομάδες θα αγωνίζονται για μία σεζόν.

Επιπρόσθετα, στόχος είναι να παίζουν όλοι εναντίον όλων σε δύο γύρους, τα παιχνίδια θα είναι διάρκειας 40 λεπτών και η συμμετοχή στο εγχώριο πρωτάθλημα της κάθε ομάδας είναι υποχρεωτική.

Τέλος, το μακροπρόθεσμο πλάνο είναι οι σύλλογοι να γίνουν 18 με 20 ή και παραπάνω. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα δημιουργηθούν είτε δύο περιφέρειες, είτε τέσσερα τμήματα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ