Ακόμα είναι Ιούλιος και η μεταγραφική δραστηριότητα στην Ευρωλίγκα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ομάδες, με εξαίρεση ίσως μόνο τον Ολυμπιακό, δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τα ρόστερ τους, ωστόσο όλες έχουν κάνει τις κινήσεις τους και έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αρκετές μεταγραφές που έχουν δημιουργήσει θόρυβο. Προσπαθήσαμε να επιλέξουμε τις δέκα πιο σημαντικές από αυτές […]
Ακόμα είναι Ιούλιος και η μεταγραφική δραστηριότητα στην Ευρωλίγκα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ομάδες, με εξαίρεση ίσως μόνο τον Ολυμπιακό, δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τα ρόστερ τους, ωστόσο όλες έχουν κάνει τις κινήσεις τους και έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αρκετές μεταγραφές που έχουν δημιουργήσει θόρυβο.
Προσπαθήσαμε να επιλέξουμε τις δέκα πιο σημαντικές από αυτές και να τις αξιολογήσουμε. Πάσα ένσταση δεκτή, ενώ φυσικά υπάρχει και συνέχεια, η οποία μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάταξη.
10. ΡΟΝΤΡΙΓΚ ΜΠΟΜΠΟΥΑ – Αναντολού Εφές
Την τελευταία διετία αναγεννήθηκε στην Μπασκόνια και όχι μόνο έσωσε την καριέρα του μετά το φιάσκο του ΝΒΑ (μια τετραετία του… τίποτα στους Ντάλας Μάβερικς), αλλά κατάφερε να πάρει και μια πολύ σημαντική μεταγραφή στην Εφές. Με 12,8 πόντους ανά αγώνα ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της καλής πορείας της Μπασκόνια, που την οδήγησε στα πλέι οφ. Η Εφές ποντάρει πολλά σε αυτόν στην προσπάθεια που κάνει για να ξεφύγει από το περσινό τέλμα.
9. ΝΤΑΝΙΕΛ ΧΑΚΕΤ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Αυτός κι αν αναγεννήθηκε πέρυσι στην Μπάμπεργκ, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να αφήσει οριστικά πίσω του την περιπέτεια που πέρασε με τον σοβαρό τραυματισμό του τη δεύτερη χρονιά του στον Ολυμπιακό. Είναι ένας από τους καλούς γκαρντ που κυκλοφορούν στην Ευρώπη κι εκτός του Ολυμπιακού, έχει παίξει και πρωταγωνιστήσει σε σημαντικές ομάδες, όπως η Σιένα και το Μιλάνο. Στην Μπάμπεργκ βρήκε ξανά τα πατήματά του και ο Δημήτρης Ιτούδης ξέρει καλά ότι πήρε έναν παίκτη, που θα τον βοηθήσει περισσότερο από τον Βέστερμαν, τον οποίον ο Ιταλός αντικαθιστά.
8. ΓΙΑΝΙΣ ΤΙΜΑ – Ολυμπιακός
Η Μπασκόνια του έδωσε πέρυσι την ευκαιρία να παίξει στην Ευρωλίγκα κι αυτός την άρπαξε από τα μαλλιά. Εξελίχθηκε σε ένα πολύτιμο εργαλείο και στις δύο θέσεις των φόργουορντ για τον Πέδρο Μαρτίνεθ και η συνεισφορά του στην πολύ καλή πορεία της ομάδας ήταν σημαντική. Είναι σε πολύ καλή ηλικία για να κάνει το επόμενο βήμα κι επειδή έχει δυνατότητες, αποτελεί μια μεταγραφή, που αρκετές ομάδες θα ήθελαν να κάνουν.
7. ΤΑΪΛΕΡ ΕΝΙΣ – Φενερμπαχτσέ
Είναι ένας παίκτης σε πολύ καλή ηλικία, μόλις 24 ετών, ο οποίος έρχεται απ’ ευθείας από το ΝΒΑ. Και μόνο αυτό κάνει τη μεταγραφή του σημαντική, δεδομένου ότι τέτοιου είδους παίκτες σε αυτή την ηλικία δεν φεύγουν εύκολα από τις ΗΠΑ. Ο Ένις υπήρξε κολεγιακός αστέρας στη μία χρονιά που έμεινε στο φημισμένο Σίρακιουζ και επιλέχθηκε στο νούμερο 18 του ντραφτ του 2014 από τους Σανς, όμως σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που έπαιξε στο ΝΒΑ, δεν κατάφερε να φανεί. Άλλαξε τέσσερις ομάδες, υπήρξε και συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς, ενώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο αγωνίστηκε στους Λέικερς. Κι έφυγε τώρα που πήγε εκεί ο ΛεΜπρόν! Ο Ομπράντοβιτς τον επέλεξε για να παίξει στη θέση του Ουαναμέικερ και μένει να φανεί αν μπορεί να τον αντικαταστήσει επάξια.
6. ΚΙΘ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ – Παναθηναϊκός
Ένα από τα πιο αποτελεσματικά… πολυβόλα της Ευρωλίγκας, ο πρώτος σκόρερ της δύο φορές με δύο διαφορετικές ομάδες (2014 με Μιλάνο και 2017 με Ούνιξ) επιστρέφει μετά από ένα διάλειμμα ενός έτους στην Κίνα και στο Ισραήλ. Είναι πια 35 ετών, όμως αν έχει διατηρήσει την επαφή του με το καλάθι στο επίπεδο που βρισκόταν πριν φύγει, θα… αναστενάξουν τα διχτάκια. Άλλωστε, μιλάμε για έναν παίκτη που έχει μέσο όρο καριέρας στην Ευρωλίγκα 17,1 πόντους, τον τέταρτο μεγαλύτερο στην ιστορία της διοργάνωσης! Αν ο Κιθ Λάνγκφορντ είναι αυτός που ξέραμε μέχρι πριν από δύο χρόνια, τότε ο Παναθηναϊκός έχει κάνει την πιο έξυπνη μεταγραφή σε σχέση κόστους και απόδοσης.
5. ΣΚΟΤΙ ΟΥΙΛΜΠΕΚΙΝ – Μακάμπι Τελ Αβίβ
Στα τρία χρόνια που έμεινε στην Νταρουσάφακα έπαιζε όλο και καλύτερα σεζόν με τη σεζόν κι έφτασε στο σημείο να πάρει σχεδόν μόνος του πέρυσι το Eurocup μαζί της και να της ανοίξει ξανά την πόρτα της Ευρωλίγκας. Είναι από τους πιο «καυτούς» γκαρντ της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, καθώς μόλις στα 25 χρόνια του έχει ήδη πετύχει αρκετά και δείχνει ικανός να πετύχει πολύ περισσότερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο και ασφαλώς αποτελεί δείγμα των μεγάλων δυνατοτήτων του, το ότι η Μακάμπι δεν δίστασε να πληρώσει buy out στην Νταρουσάφακα για να τον αποκτήσει.
4. ΤΖΟΦΡΙ ΛΟΒΕΡΝ – Φενερμπαχτσέ
Στα 26 χρόνια του είχε εξελιχθεί σε ρολίστα στο ΝΒΑ, όπου παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές επιδόσεις του ήταν χαμηλές (4,1π. και 3,1ρ. πέρυσι στους Σπερς), είχε μέλλον. Δεν είχε, όμως, πολλά λεφτά στην παρούσα φάση, γι’ αυτό προτίμησε τα… πακέτα που του πρόσφερε η Φενερμπαχτσέ. Ο Λοβέρν έχει παρελθόν στην Ευρωλίγκα, όπου έχει ξαναπαίξει με τη Σαλόν, ως έφηβος, και με την Παρτιζάν τη σεζόν 2013-14, όταν αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ με 8,1ρ. Μετά άρχισε την περιοδεία του στο ΝΒΑ, πρώτα στο Ντένβερ, μετά στην Οκλαχόμα Σίτι, στη συνέχεια στο Σικάγο και πέρυσι στους Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς.
3. ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ – Μιλάνο
Είναι ένας παίκτης που ξέρει να βάζει την μπάλα στο καλάθι με εντυπωσιακό τρόπο ενίοτε, είναι ωστόσο κι ένας παίκτης που ξέρει να παίρνει τα λεφτά που θέλει. Μετά από μισή σεζόν στο ΝΒΑ, όπου δεν έκανε τίποτα (τον αδίκησαν πάντως οι Σανς, η αλήθεια να λέγεται…) κι άλλη μισή στον Παναθηναϊκό, όπου ήταν καλός, πήρε πρωτάθλημα, αλλά δεν έβγαλε και μάτια, κατάφερε να πάρει από τον σινιόρε Αρμάνι κοντά στα 2 εκ. δολάρια ετησίως! Μπράβο του και… μαγκιά του. Πάντως ο τρόπος παιχνιδιού του ταιριάζει στο… αλέγκρο στιλ του Μιλάνου και μπορεί πράγματι να το βοηθήσει να μπει επιτέλους στα πλέι οφ για μια φορά.
2. ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ -Μπαρτσελόνα
Άλλος ένας Αμερικανός που «πούλησε» πολύ καλά τον εαυτό του και τα… τσέπωσε. Δεν βιάστηκε, ερεύνησε την αγορά, άφησε όλες τις πόρτες ανοικτές, συμπεριλαμβανομένων του ΝΒΑ και της Κίνας, και στο τέλος είδε την Μπαρτσελόνα να του προσφέρει 2 εκ. δολάρια το χρόνο. Τα πήρε… κι έφυγε. Το ερώτημα είναι αν θα βγάλει αυτά τα λεφτά στη Βαρκελώνη, διότι τη χρονιά που πέρασε στον Παναθηναϊκό φάνηκε πεσμένος. Είναι όμως ένα «τεσσάρι» που σουτάρει πολύ για τρίποντο και ταιριάζει πολύ με το βαρύ κορμί του Τόμιτς στην ίδια πεντάδα.
1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ – Παναθηναϊκός
Αυτή η μεταγραφή δεν είναι η πιο ακριβή που έχει γίνει φέτος ούτε και ο παίκτης έχει το πιο ηχηρό όνομα από όλους τους άλλους. Είναι ωστόσο η πιο σημαντική, διότι είναι η μοναδική ως τώρα που έχει γίνει από έναν «αιώνιο» αντίπαλο σε άλλον και εξ αυτού του λόγου ξεσήκωσε θόρυβο. Στην Ευρώπη, αλλά και στα μέρη μας πολλοί τη συνέκριναν με τη μεταγραφή του Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό κι αυτό και μόνο της δίνει βαρύτητα. Πάντως ο Παπαπέτρου είναι ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού, να το βελτιώσει, και μένει να φανεί αν μπορεί και να το σημαδέψει.