Παναθηναϊκός: Θα παίζει, όποιος… παίζει (και) άμυνα

Ο Παναθηναϊκός, η ήττα στη Μαδρίτη και η προβληματική λειτουργία της άμυνας

Το πρώτο ημίχρονο του Παναθηναϊκού στην Μαδρίτη, ήταν βγαλμένο από το Βερολίνο και θύμιζε πολύ στη ροή του τον αξέχαστο τελικό του Μαϊου.

Τότε τον περασμένο Μαϊο οι Πράσινοι είχαν δεχτεί 36 πόντους στη πρώτη περίοδο (36-25) ενώ τώρα δέχτηκαν 28 (28-19). Όπως τότε (54-49) έτσι και τώρα (43-38) μάζεψαν τη διαφορά στο ημίχρονο στους πέντε πόντους.

Αλλά για να φτάσει στο θρίαμβο της 7ης κατάκτησης της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο 20λεπτο του τελικού είχε θυμηθεί το ότι η άμυνα τον είχε βοηθήσει τα μέγιστα να φτάσει μέχρι τον τελικό και να διεκδικεί το τρόπαιο. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δέχτηκε στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού με τη Ρεάλ 26 πόντους, όσους δηλαδή (και +1) δέχτηκε τώρα στο τρίτο δεκάλεπτο (27).

Αυτή η διάρκεια και η σκληράδα στην άμυνα είναι που εμφανώς λείπει από τον Παναθηναϊκό μέχρι τώρα στην πορεία του στην Ευρωλίγκα αλλά και στο πρωτάθλημα (93 πόντους δέχτηκε από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη σε άδειο γήπεδο).

Η αποκάλυψη του Ιωάννου (Παπαπέτρου) «φωτογράφισε» με τον καλύτερο τρόπο το χθεσινό παιχνίδι στη Μαδρίτη.

«Μας έλειπε η σκληράδα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Δεν το είχαμε στην αρχή, το βρήκαμε μέσα στο ματς. Δεν είναι εύκολο να κυνηγάς στο σκορ στην έδρα της Ρεάλ. Αυτή την στιγμή είναι θέμα νοοτροπίας και προσέγγισης του αγώνα από την αρχή.

Οι άμυνές μας δεν είναι κακές. Δίνουμε όμως πολλά εύκολα καλάθια. Εμείς σκοράρουμε δύσκολα… ματώνουμε, για να το πετύχουμε. Δεν κάνουμε τα μικρά πράγματα καλά. Αυτή την στιγμή όμως είναι θέμα προσέγγισης και όχι κακής χημείας. Το είχαμε και πέρυσι, αλλά το βρήκαμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και φέτος».

Ακριβώς στο ίδιο (σχεδόν) μονοπάτι βρίσκονται οι Πράσινοι που πέρυσι είχαν επίσης μια όχι και τόσο και εντυπωσιακή πορεία. Όλα άλλαξαν από τότε που ενσωματώθηκε στην ομάδα ο Κέντρικ Νάν, ο οποίος για παράδειγμα εάν δεν έπαιζε χθες το τελικό σκορ (90-86) σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν τόσο κολακευτικό για τον Παναθηναϊκό.

Και μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που δείχνουν την προβληματική λειτουργία της άμυνας, είναι η απόφαση του Εργκίν Αταμάν να «θυσιάσει» τον Λορέντζο Μπράουν (που έκανε αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής στην Ευρωλίγκα με μόλις 3.39 λεπτά) προκειμένου να πάει με το δίδυμο Γκράντ-Σλούκα. Με τον πρώτο αναντικατάστατο ιδιαίτερα στην αμυντική λειτουργία, και τον δεύτερο στην προσπάθειά του Τούρκου τεχνικού να του δώσει χρόνο συμμετοχής καθώς χρειάζεται όσο τίποτε άλλο τον περυσινό παίκτη που αναδείχθηκε mvp του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και των τελικών του πρωταθλήματος.

Από εκεί και πέρα και με δεδομένο και τη μικρή συμμετοχή του Μάριους Γκριγκόνις, είναι δεδομένο ότι αυτοί που θα είναι πιο κοντά στο 100% της συγκέντρωσης τους στην άμυνα θα έχουν τον πρώτο λόγο από τον προπονητή τους, ώστε να αυξάνουν το χρόνο συμμετοχής τους στην ομάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Στα επόμενα τρία παιχνίδια, με ΑΕΚ εντός, Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακό εκτός ο Παναθηναϊκός οφείλει να ανεβάσει αισθητά το βαθμό ετοιμότητας στην άμυνά τους, εάν θέλει να φύγει νικητής, ιδιαίτερα από τα δύο τελευταία παιχνίδια.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από