Ο «Βασιλιάς» Βεζένκοφ, ο «εκτελεστής» Ναν και οι άλλοι παίκτες… κλειδιά της νέας Euroleague (vids, pics)

Η νέα σεζόν της Euroleague κάνει τζάμπολ σε λίγες ώρες και το «10» σας παρουσιάζει τους παίκτες που αναμένεται να ξεχωρίσουν από τις ομάδες της διοργάνωσης.

Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει ακόμα μία σεζόν της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ. Η επετειακή, 25η σεζόν της Euroleague κάνει τζάμπολ απόψε και το μόνο βέβαιο είναι πως για ακόμα μία χρονιά το θέαμα θα είναι συναρπαστικό.

Μετά την περσινή κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό στο Βελιγράδι, οι παραδοσιακές δυνάμεις της Euroleague τα.. έδωσαν όλα το καλοκαίρι, η Ευρώπη έγινε ξανά πόλος έλξης για μεγάλους παίκτες και όλοι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τον φετινό «μαραθώνιο».

Διαβάστε επίσης: Ο Ολυμπιακός θέλει μια «κόπια» των αγώνων με Φενέρ και Βίλα

Το «10» λοιπόν, σας παρουσιάζει από κάθε ομάδα, έναν παίκτη που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει, ο καθένας με τον τρόπο του.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΦ

Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική με αυτήν την επιλογή. Ο Βούλγαρος φόργουορντ επέστρεψε στο μεγάλο λιμάνι το καλοκαίρι μετά από έναν χρόνο παρουσίας στο NBA και αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο «μπαμ» του καλοκαιριού. Μπορεί το ρόστερ της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα να «ξεχειλίζει» από ποιότητα, ο MVP της σεζόν 2022/23 όμως είναι φανερό πως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Βεζένκοφ έλειψε πολύ στην περσινή ομάδα του Ολυμπιακού και ήδη φέτος έδειξε στα φιλικά προετοιμασίας αλλά και στα πρώτα του επίσημα παιχνίδια στο Super Cup πως επέστρεψε αποφασισμένος να οδηγήσει τους Ερυθρόλευκους στην κορυφή.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ

Και εδώ η επιλογή μοιάζει αυτονόητη. Ο Παναθηναϊκός ως κάτοχος του τίτλου φρόντισε το καλοκαίρι να ενισχυθεί στις θέσεις που… πονούσε πέρυσι με ποιοτικές μεταγραφές (Μπράουν, Γιουρτσέβεν, Οσμάν) αλλά η μεγαλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού ήταν η παραμονή του Ναν. Ο Αμερικανός γκαρντ άλλαξε τις ισορροπίες υπέρ των «Πρασίνων» πέρυσι και ήταν εκείνος που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε την ομάδα του Εργκίν Αταμάν στην επιτυχία. Το γεγονός ότι ο Ναν έμεινε στον Παναθηναϊκό και δεν πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το NBA, είναι ξεκάθαρα η μεγάλη επιτυχία της off season.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΜΑΡΙΟ ΧΕΖΟΝΙΑ

Το έχει παράδοση ο Κροάτης να μετατρέπει σε «σίριαλ» τα καλοκαίρια του. Τελικά με τα πολλά παρέμεινε στη Ρεάλ Μαδρίτης και είναι έτοιμος για ακόμα μία χρονιά στην Euroleague. Την περσινή σεζόν ξεχώρισε με την απόδοσή του, κυρίως στην regular season που οι Μαδριλένοι πήγαιναν… τρένο και μέτρησε συνολικά 13.5 πόντους με 43,1% στο τρίποντο, 4.6 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο. Σε μία μεταβατική για τη «Βασίλισσα» σεζόν ο «Σούπερ Μάριο» είναι εκείνος που θα επωμιστεί σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη να την οδηγήσει ξανά στον «θρόνο».

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ – ΓΟΥΕΙΝΤ ΜΠΟΛΝΤΓΟΥΙΝ

Μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές μετακινήσεις του καλοκαιριού. Με την γνωστή κατάσταση στο Ισραήλ, ο Αμερικανός ήταν ένας από τους αρκετούς που αποχαιρέτησαν τη Μακάμπι και έψαξαν αλλού μπασκετική στέγη. Και δεν άργησε να τη βρει, μιας και η Φενέρμπαχτσε του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κινήθηκε άμεσα και τον έκανε δικό της. Σε μια ήδη γεμάτη περιφέρεια, o Μπόλντγουιν ίσως αποτελεί εκείνο το στοιχείο που έλειψε την περσινή σεζόν από τους Τούρκους και αρκέστηκαν στην 4η θέση της Euroleague. Στη Μακάμπι μέτρησε 17.4 πόντους με 39.1% στο τρίποντο, 4.9 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΚΕΒΙΝ ΠΑΝΤΕΡ

Ακόμα μία μετακίνηση από μια ομάδα της Euroleague σε μία άλλη. Ο Κέβιν Πάντερ ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Παρτιζάν με 15 πόντους, 35% στο τρίποντο, 2.6 ασίστ, 2.6 ριμπάουντ και 1.1 κλέψιμο, άφησε την πρωτεύουσα της Σερβίας και πήγε στη Βαρκελώνη για να αναλάβει τα ηνία της νέας προσπάθειας της Μπαρτσερλόνα να επιστρέψει σε Final 4 και να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Ρεάλ.

ΜΟΝΑΚΟ – ΜΑΙΚ ΤΖΕΙΜΣ

Ο περσινός MVP δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Μπορεί πλέον τα πόδια του να τα βαραίνει ακόμα ένας χρόνος, αλλά η εμπειρία και το ταλέντο του ξεχειλίζουν. Σε μία ίσως από τις τελευταίες του ευκαιρίες να κατακτήσει το τρόπαιο, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, θα «κουβαλήσει» ξανά μια αρκετά γεμάτη περιφέρεια.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ – ΣΕΪΝ ΛΑΡΚΙΝ

Ο ηγέτης της Εφές έριξε «άγκυρα» στην Κωνσταντινούπολη στην οποία βρίσκεται από το 2018. Σε σύνολο 35 αγώνων με 31,6’ λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο είχε 16,7 πόντους με 39,1% στο τρίποντο, 5 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ. Για ακόμα μία χρονιά το «βαρόμετρο» στην επίθεση της ανανεωμένης Εφές.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ – ΜΑΡΚΟΥΣ ΧΑΟΥΑΡΝΤ

Η δεύτερη χρονιά του στην Euroleague ήταν καλύτερη από την πρώτη. Κλασικός σουτέρ, ο Αμερικανός μπορεί στην καλή του βραδιά να «σκοτώσει» οποιονδήποτε αντίπαλο βλέποντας το καλάθι σαν βαρέλι. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 19.5 πόντους με 40% στο τρίποντο, 1.6 ασίστ, 1.2 ριμπάουντ και 0.5 κλεψίματα.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΚΟΝΤΙ ΜΙΛΕΡ ΜΑΚΙΝΤΑΪΡ

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει γεμίσει ποιότητα σε όλες τις θέσεις του ρόστερ και αδιαμφισβήτητα ξεκινάει έχοντας ψηλά τις βλέψεις της. Ο Αμερικανός εντυπωσίασε με την Μπασκόνια, καταφέρνοντας να κλέψει λίγη από τη λάμψη του Χάουαρντ. Τελείωσε τη σεζόν με 9.6 πόντους, 7.3 ασίστ, 4.4 ριμπάουντ και 0.9 κλεψίματα.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ – ΚΑΡΛΙΚ ΤΖΟΟΥΝΣ

Την σεζόν 2023/24 ο Τζόουνς αγωνίστηκε στην Κίνα με την φανέλα των Ζεγιάνγκ Γκόλντεν Μπουλς, έχοντας 16.6 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 4.9 ασίστ μέσο όρο με 39.8% στα τρίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής. Έλαμψε με την εθνική του Νοτίου Σουδάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου μέτρησε 18 πόντους μέσο όρο σε τρία παιχνίδια.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ – ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ

Ο σπουδαίος Μαυροβούνιος φόργουορντ έδωσε για ακόμα μία σεζόν τα διαπιστευτήριά του την περσινή σεζόν, σκοράροντας 16.9 πόντους και μαζεύοντας 5.7 ριμπάουντ. Η εμπειρία του και το επιθετικό του ταλέντο είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ – ΣΑΜΠΑΖ ΝΕΙΠΙΕΡ

Μπορεί την περσινή σεζόν να ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και να μην είχε γεμάτη χρονιά αλλά η ποιότητά του είναι δεδομένη. Σε 12 παιχνίδια που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα είχε 9.8 πόντους, 1.7 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.8 κλεψίματα.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ – ΣΙΛΒΕΪΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

Ο Γάλλος γκαρντ που έκανε το ξεπέταγμά του με το Περιστέρι υπό τις οδηγίες του Βασίλη Σπανούλη άρπαξε την ευκαιρία του την περσινή σεζόν στην Μπάγερν και πλέον στη Λιθουανία έχει την ευκαιρία να είναι το πρώτο βιολί. Στην παρθενική του σεζόν στην Euroleague πέτυχε 10.6 πόντους με 35.4% στο τρίποντο, 1.7 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ – ΝΑΝΤΟ ΝΤΕ ΚΟΛΟ

Ο έμπειρος γκαρντ, στα 37 του πλέον χρόνια βαδίζει σιγά σιγά στα τελευταία μονοπάτια της καριέρας του, ωστόσο παραμένει ό,τι πιο ποιοτικό έχει να επιδείξει η γαλλική ομάδα. Πέρυσι σε 21 αγώνες είχε 12.2 πόντους μέσο όρο και 4.1 ασίστ, σουτάροντας με 38% από το τρίποντο.

ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ – ΓΟΥΙΛ ΚΛΑΙΜΠΕΡΝ

Από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις της off season. Η θητεία του στην Εφές ολοκληρώθηκε και ο Αμερικανός φόργουορντ μετακόμισε στην Ιταλία για να γίνει ο ηγέτης της ομάδας του Λούκα Μπάνκι. Ακόμα και σε μία σεζόν που δεν ήταν στο μάξιμουμ της απόδοσής του, μέτρησε 13.3 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ – ΜΑΤ ΤΟΜΑΣ

Λίγα πράγματα μπορούμε να δούμε διαφορετικά από την Άλμπα που έχει… κατασκηνώσει στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού ξεχωρίζει στο ρόστερ των Γερμανών με το «φονικό» σουτ είχε πέρυσι 10.1 πόντους σουτάροντας με 43.2% στο τρίποντο.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΛΟΙΝΤ

Ο Αμερικανός γκαρντ άφησε τη Μονακό και μετακόμισε στη Μακάμπι, εκεί όπου θα μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες και να αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει και μακριά από την γεμάτη περιφέρεια των Μονεγάσκων. Πέρυσι σκόραρε 10.4 πόντους μέσο όρο, σουτάροντας με 34.9% στο τρίποντο.

ΠΑΡΙ – ΤΙ ΤΖΕΙ ΣΟΡΤΣ

Η πρωτάρα της φετινής Euroleague στηρίχθηκε τα μέγιστα την περσινή σεζόν στον Αμερικανό γκαρντ. Ο Σορτς οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του EuroCup και αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης. Σκόραρε 18 πόντους μέσο όρο σε 23 παιχνίδια, ενώ μοίρασε και 7.3 ασίστ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από