Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε για την επόμενη σεζόν με τον Ερυθρό Αστέρα και έθεσε τους στόχους.
O Γιάννης Σφαιρόπουλος, στην πρώτη σεζόν του ως προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, οδήγησε την ομάδα του Βελιγραδίου στην κατάκτηση τριών τίτλων, αυτών της Αδριατικής Λίγκας, του πρωταθλήματος Σερβίας και του Κυπέλλου Σερβίας.
Ο έμπειρος τεχνικός, σε δηλώσεις του στο EOK WebRadio έκανε τον απολογισμό της σεζόν που ολοκληρώθηκε για τον Ερυθρό Αστέρα και έθεσε τον πήχη των στόχων του συλλόγου ψηλότερα στη Εuroleague της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
Για τη φετινή χρονιά του Ερυθρού Αστέρα: «Ήταν μια δύσκολη χρονιά, όπου είχαμε πολλούς τραυματισμούς, οι οποίοι ήταν τραυματισμοί από χτυπήματα, από ατυχίες. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι όλη τη χρονιά δεν είχαμε ποτέ ολοκληρωμένο ρόστερ, δεν είχα ποτέ όλους τους παίκτες στη διάθεσή μου. Πάντα εξαναγκαζόμουν να χρησιμοποιήσω ένα ρόστερ που τις περισσότερες φορές φτιαχνόταν από μόνο του, γιατί δεν είχα επιλογές. Στους τελικούς της Σερβίας είχαμε δεκάδα παικτών, δε μπορούσαμε καν να συμπληρώσουμε δωδεκάδα. Στην Ευρωλίγκα δεν πήγαμε καλά, δε μας άρεσε το πώς τελειώσαμε. Από ‘κει και πέρα, η ομάδα αφοσιώθηκε στους επόμενους τίτλους. Είχαμε κατακτήσει τον Φεβρουάριο το Κύπελλο σε ουδέτερη έδρα, το οποίο ήταν σημαντικό. Θεωρώ, όμως, ότι ο τίτλος της Αδριατικής Λίγκας, με τον τρόπο που ήρθε, με 3-0, ήταν το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών όλων των ανθρώπων μες στην ομάδα, πρωτίστως των παικτών. Στο σέρβικο πρωτάθλημα δε μας άρεσε όπως τελειώσαμε, θέλαμε να τελειώσουμε μες στο γήπεδο, αλλά αυτά δε μπορείς να τα ελέγξεις πάντα. Κλείνει με θετικό πρόσημο η χρονιά, αλλά με μεγάλη ενσυναίσθηση ότι πρέπει του χρόνου να είμαστε πολύ καλύτεροι στην Ευρωλίγκα».
Για τα ντέρμπι Ερυθρός Αστέρας-Παρτίζαν σε σχέση με τα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: «Είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Βαλκανικές χώρες και οι δύο, θερμόαιμο το κλίμα. Τα έχουμε ζήσει και στην Ελλάδα παλαιότερα, έζησα και αυτό. Δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο σε εμένα, ούτε μια καινούργια εμπειρία, γιατί το έχω ξαναζήσει. Και στο Ισραήλ με το Μακάμπι Τελ Αβίβ-Χάποελ Ιερουσαλήμ η αντιπαλότητα είναι ίδια, υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των φιλάθλων, απλά όσο ήμουν εγώ εκεί δεν είχε διακοπή αγώνα και να κερδίσει μια ομάδα στα χαρτιά και να κρίνει και τίτλο αυτό».
Για τις 8 διαδοχικές νίκες απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Εγώ δεν κοιτάω τους αριθμούς. Ο Ζέλικο για εμένα είναι ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών, γιατί το έχει αποδείξει με τους τίτλους που είχε κατακτήσει και με διαφορετικές ομάδες, κάτι που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αν δεν είσαι ο κορυφαίος. Δε θέλω να μειώσω άλλους προπονητές, αλλά βάσει αποτελεσμάτων θεωρείται ένας απ’ τους κορυφαίους. Στο ότι εμείς κερδίσαμε την Παρτίζαν για εμένα μετράει πιο πολύ ότι η ομάδα ανταπεξήλθε στις δυσκολίες τέτοιων αγώνων σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις. Κάθε ματς είναι ξεχωριστό, κάθε ματς θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση, όλα αυτά τα παιχνίδια είναι ντέρμπι και για εμένα το σημαντικότερο είναι ότι κερδίζει η ομάδα. Δε με απασχολεί το τι γράφεται και τι λέγεται».
Για την Αδριατική Λίγκα: «Ο κόσμος το ζει το πρωτάθλημα αυτό, το γήπεδό ήταν πιο γεμάτο στην Αδριατική Λίγκα, παρά στο σέρβικο πρωτάθλημα, χωρίς να θέλω να το υποτιμήσω. Το πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό, μπορείς να χάσεις από οποιονδήποτε αν δεν παίξεις καλά, σε οποιαδήποτε έδρα, ακόμη και στη δική σου. Η μεγαλύτερη διαφορά που βρήκα εγώ είναι ότι παίζοντας εκεί αλλάζεις χώρες για να πας να παίξεις, περνάς σύνορα, περνάς τελωνεία, όπως και στην Ευρωλίγκα. Είναι ένα πρωτάθλημα που διεξάγεται σε πολλές χώρες. Αυτό δεν το συνειδητοποιείς αν δεν το ζήσεις. Τα ταξίδια είναι με την ίδια μορφή με την Ευρωλίγκα, έχεις αεροπλάνο, έλεγχο διαβατηρίων, μπαίνεις και βγαίνεις απ’ τη χώρα. Έχει κι αυτό το μειονέκτημα ότι χάνεις χρόνο ξεκούρασης για τον αγώνα. Ο χρόνος των ταξιδιών αυτών επιβαρύνει την ομάδα για όλη τη χρονιά».
Για την επόμενη σεζόν: «Είχαμε κάποια μίτινγκ για την έναρξη της προετοιμασίας, για να μιλήσουμε για το προπονητικό κέντρο, για τα τουρνουά, τι υποχρεώσεις έχουμε, το Σούπερ Καπ και όλα αυτά. Όσον αφορά τα μεταγραφικά έχουν ακουστεί πολλά ονόματα, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Υπάρχουν παίκτες που παίζουν ακόμα και το σεβόμαστε αυτό. Όταν τελειώσουν με τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις θα μιλήσουμε μαζί τους. Ασφαλώς και έχουμε υψηλότερους στόχους για την Ευρωλίγκα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρότερο σύνολο απ’ το περσινό για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ανταγωνιστικοί και δειλά-δειλά να βλέπουμε τα play-offs. Είναι μια προσπάθεια που θέλουμε όλοι να κάνουμε, αρχής γενομένης απ’ τον πρόεδρο, τη διοίκηση το Δ.Σ. και όλους εμάς εδώ που θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό σύνολο απ’ το περσινό».
Για την αγάπη προς το πρόσωπό του λόγω του ότι ήταν προπονητής και στον Ολυμπιακό: «Την αντιλήφθηκα την αγάπη αυτήν απ’ την πρώτη στιγμή, γιατί όλοι φίλαθλοι του Ερυθρού γνώριζαν ποιος είμαι απ’ την πορεία μου στον Ολυμπιακό. Ασφαλώς και μετά την κατάκτηση των τριών τίτλων η αγάπη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη και σε μεγαλύτερο εύρος φιλάθλων του Ερυθρού Αστέρα. Το βιώνω καθημερινά, όταν περπατάς στον δρόμο και έρχεται τόσος κόσμος να σε συγχαρεί και να σου δείξει την αγάπη του. Νομίζω ότι απ’ την πλευρά μου κι εγώ έκανα ό,τι μπορούσα για το καλύτερο της ομάδας, κάτι που πάντα θα το κάνω και πάντα θα δείχνω κι εγώ την αγάπη μου προς αυτούς».
Για το μπασκετικό ενδιαφέρον στη Σερβία: «Η Σερβία είναι παραδοσιακά μπασκετικη χώρα, απ’ την “ γέννηση” του μπάσκετ στην Ευρώπη ήταν πρωταγωνίστρια. Το ξέραμε αυτό, αλλά τώρα που το βιώνω είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ζουν για το μπάσκετ, πάρα πολύς κόσμος παρακολουθεί μπάσκετ και, μάλιστα, πολύς γυναικείος πληθυσμός. Υπάρχει η αντιπαλότητα τω δύο μεγάλων ομάδων, αλλά υπάρχουν και άλλες ομάδες που προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να κάνουν κάτι καλό στο μπάσκετ της χώρας. Το να υπάρχει αντιπαλότητα είναι ωραίο, αρκεί να είναι μέσα σε αθλητικά πλαίσια».
Για το καλεντάρι: «Εγώ το έχω ξαναπεί, το ενιαίο καλεντάρι πρέπει να υπάρχει και να περιλαμβάνει αγώνες πανευρωπαϊκούς, αγώνες για τα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και για τις εθνικές ομάδες. Επίσης, να περιλαμβάνει και ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο οι παίκτες θα ξεκουράζονται πλήρως. Αυτό θα είναι υπέρ του σπορ, θα υπάρχουν λιγότεροι τραυματισμοί και οι παίκτες θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση, δε θα είναι καταπονημένοι από χρονιά σε χρονιά με τόσες πολλές υποχρεώσεις».