Από τα 40 εκατ. μπάτζετ στην 8η θέση: Ο Ολυμπιακός και η αλήθεια για την «ελληνική» Φενέρ του Ιτούδη (pics, vids)

Η Φενέρμπαχτσε πέρασε από πολλά «κύματα» τη φετινή σεζόν και θέλει να κοντράρει στα ίσα τον Ολυμπιακό για μια θέση στο Final Four.

Ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην κορυφή της Euroleague έπειτα από μια εξαιρετική σεζόν και θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Φενέρμπαχτσε στα πλέι οφ για μια θέση στο Final Four του Κάουνας. Οι Τούρκοι παρότι άρχισαν καλά την χρονιά τα προβλήματα τραυματισμών δεν τους επέτρεψαν να είναι όσο ανταγωνιστικοί θα ήθελαν, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην 8η θέση.

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει χτίσει τη δική του ελληνική… παροικία στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια ομάδα που θα διεκδικεί τον τίτλο κάθε χρόνο. Το έργο του φέτος δεν θα είναι εύκολο απέναντι στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα, όμως οι παίκτες του έχουν δείξει πως δεν μπορεί κανείς να τους υποτιμήσει, παρά την όχι και τόσο καλή σεζόν τους.

Το εκρηκτικό ξεκίνημα και τα προβλήματα που έφεραν καθίζηση

Η Φενέρ ήταν από τις ομάδες που εντυπωσίασαν στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, καθώς άρχισε με το αδιανόητο 9-1. Όλα αυτά ενώ ο Έλληνας τεχνικός είχε χάσει πολύ μεγάλο μέρος της προετοιμασίας λόγω της παρουσίας της Εθνικής Ομάδας στο Eurobasket.

Tα προβλήματα όμως σιγά-σιγά έκαναν την εμφάνισή τους. Οι πολλοί τραυματισμοί δεν επέτρεψαν στους Τούρκους να συνεχίσουν στα ίδια επίπεδα και οι ήττες άρχισαν να μαζεύονται. Στις επόμενες επτά αγωνιστικές ακολούθησαν έξι αρνητικά αποτελέσματα που χτύπησαν το καμπανάκι.

Λίγο αργότερα και με τις επιστροφές ορισμένων παικτών η κατάσταση βελτιώθηκε, αλλά το φινάλε της κανονικής περιόδου δεν ήταν ξανά καλό. Οι απώλεις από Μακάμπι, Βαλένθια, Μπασκόνια και Αρμάνι την έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και για την οκτάδα, ενώ η ήττα με τον Ερυθρό Αστέρα την τελευταία αγωνιστική ήταν τελικά «γλυκιά» λόγω της νίκης του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια για να έρθει η 8η θέση.

Μία ελληνική παροικία στην Πόλη

Όταν ανέλαβε ο Δημήτρης Ιτούδης οι Τούρκοι προχώρησαν σε καλές και ποιοτικές κινήσεις. Σκότι Γουίλμπεκιν, Κάρσεν Έντουαρντς, Νάιτζελ Χέιζ, Tζόναθαν Μότλεϊ και Τόνι Τζεκίρι είναι πρακτικά εξαιρετικοί παίκτες, αν και δεν έπιασαν όλοι. Και φυσικά δεν ξεχνάμε τον Νεμάνια Μπιέλιτσα που αποκτήθηκε τραυματίας χωρίς να παίξει πολύ.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτοί αφού σταδιακά χτίστηκε και μια μικρή ελληνική… κοινότητα. Η αρχή έγινε με τον Νικ Καλάθη που άφησε την Μπαρτσελόνα και έγινε ο άνθρωπος που… τρέχει το σόου για τον Έλληνα προπονητή. Οι τραυματισμοί στους ψηλούς έφεραν τον Κώστα Αντετοκούνμπο στην Κωνσταντινούπολη, με τον 25χρονο σέντερ να βοηθά όποτε χρειάστηκε.

Η τελευταία προσθήκη ήταν και η πιο ηχηρή. Μιλάμε φυσικά για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο ομογενής γκαρντ είχε αποφασίσει να επιστρέψει στο ΝΒΑ το καλοκαίρι που μας πέρασε και υπέγραψε στους Μάβερικς. Στο Ντάλας δεν πήρε χρόνο και πέρασε πολύ καιρό στη G-League λόγω του two-way συμβολαίου του. Και έπειτα από δύο αποδεσμεύσεις πήρε απόφαση να γυρίσει στην Ευρώπη.

Η Φενέρ ήταν για καιρό στο κυνήγι του και εν τέλει τον έπεισε να φορέσει τη φανέλα της. Ο 27χρονος «μπομπέρ» δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του -και λογικό- όμως όλοι γνωρίζουν την ποιότητά του. Ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γυρίσει τον διακόπτη και να αρχίσει να… πυροβολεί αδιακρίτως. Και στα πλέι οφ που τα γάλατα «σφίγγουν» ίσως είναι η ώρα του.

Κανείς δεν μπορεί να την υποτιμήσει

Το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να υποτιμήσει τη Φενέρ. Κάτι που η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έχει κάνει με κανέναν αντίπαλο. Πόσο μάλλον στα πλέι οφ. Μπορεί οι Τούρκοι να τερμάτισαν όγδοοι και να μην έκλεισαν καλά την κανονική περίοδο, όμως το ρόστερ μιλάει από μόνο του.

Έχει φυσικά τρανταχτές αδυναμίες που οι Ερυθρόλευκοι τις χτύπησαν ανελέητα στα δύο φετινά τους ματς. Όμως διαθέτει μπόλικη ποιότητα και στις ειδικές καταστάσεις που θα προκύψουν είναι πιθανό να δούμε πολύ διαφορετικά παιχνίδια από εκείνες τις αναμετρήσεις του ΣΕΦ και της «Ulker Arena».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από