Δεν σέβεται το κορυφαίο πρωτάθλημα

Δεν σέβεται το κορυφαίο πρωτάθλημα

Η Ευρωλίγκα δίνει δικαιώματα για μια ακόμα χρονιά.

Η ΟΥΕΦΑ που θεωρείται (και είναι) μια από τις ισχυρότερες διεθνείς ομοσπονδίες στον κόσμο έχει ως πρώτο μέλημα την προστασία του προϊόντος της.

Και το Τσάμπιονς Λίγκ είναι το «διαμάντι» των διοργανώσεων της το οποίο φυσικά το προστατεύει ως κόρην οφθαλμού.

Η διοργάνωση με τη μορφή ομίλων «γεννήθηκε» το 1991 και μάλιστα ο Παναθηναϊκός ήταν η ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε αυτή την πρώτη «πειραματική» διοργάνωση με τις 8 ομάδες που είχαν φτάσει μέχρι τα προημιτελικά.

Ερυθρός Αστέρας, Αντερλεχτ και Σαμπντόρια ήταν οι άλλες 3 ομάδες του ομίλου του τριφυλλιού όπου η ιταλική ομάδα πήρε την πρωτιά και μαζί το εισιτήριο για τον τελικό όπου έχασε το τρόπαιο από τη Μπαρτσελόνα (1-0).

Η ΟΥΕΦΑ -τότε- δεν είχε διστάσει να αντιγράψει το μπάσκετ που είχε τρία χρόνια ξεκινήσει το φορμάτ με τον ενιαίο όμιλο στο κύπελλο πρωταθλητριών όπου οι τέσσερις πρώτες ομάδες προκρίνονταν στο φάιναλ φορ. Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όπου όλοι οι Έλληνες κάθε Πέμπτη ήταν καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις τους και παρακολουθούσαν την μεγάλη ομάδα του Άρη να μεγαλουργεί και να φτάνει μέχρι τα φάιναλ φορ (τρία συνεχόμενα) έστω και αν δεν κατάφερε τελικά να πάρει κάποια φορά τον τίτλο.

Η ΟΥΕΦΑ «αντέγραψε» το μπάσκετ και σε ένα ακόμα σημείο όταν δημιούργησε τις «εβδομάδες εθνικών ομάδων» δηλαδή όταν σταματούσαν για 10 μέρες τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη για να παίξουν τουλάχιστον δύο παιχνίδια επίσημα οι εθνικές ομάδες στα πλαίσια προκριματικών είτε Euro είτε Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το μπάσκετ από την πλευρά του – βασιλικότερο του βασιλέως – δεν έκανε το ίδιο και αντίθετα έβγαζε τα…μάτια του αρκετές φορές με αποκορύφωμα το πρώτο σχίσμα το 2001 με την Ευρωλίγκα και τη Σουπρολίγκα και την κόντρα της ΦΙΜΠΑ με την Ευρωλίγκα που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με αφορμή τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων όπου τις ίδιες μέρες η Ευρωλίγκα ορίζει παιχνίδια με αποτέλεσμα οι εθνικές ομάδες κατά πλειοψηφία να μην επανδρώνονται από τους κορυφαίους παίκτες κάθε χώρας.

Η Ευρωλίγκα δημιουργώντας το ενιαίο πρωτάθλημα πριν λίγα χρόνια και μάλιστα αυξάνοντας τις ομάδες σε 18 δημιούργησε μια από τις καλύτερες λίγκες στον κόσμο όπου μάλιστα εφέτος κατά γενική ομολογία είναι η κορυφαία όλων των εποχών με τρομερά παιχνίδια, ανταγωνισμό και σασπένς μέχρι το τέλος.

Πράγματι ενώ απομένει μια αγωνιστική η 5η Φενέρμπαχτσε ακόμα δεν έχει προκριθεί μαθηματικά στην οκτάδα και αν ηττηθεί στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα μπορεί να τερματίσει με συνδυασμό αποτελεσμάτων μέχρι και 9η οριακά εκτός πλέι οφ!

Ζαλγκίρις και Μπασκόνια διεκδικούν την τελευταία θέση (η λογική λέει ότι μια από τις δύο αυτές ομάδες θα μείνει εκτός οκτάδας) ενώ την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του.

Αν νικήσει τη Μπασκόνια το πιθανότερο είναι να ταξιδέψει στο Κάουνας πριν… το Κάουνας ή μήπως όχι;

Οι Ερυθρόλευκοι ακόμα και να νικήσουν τη Μεγάλη Πέμπτη στην έδρα τους τη Μπασκόνια (η οποία υπερτερεί στην ισοβαθμία με τη Ζαλγκίρις με την οποία έχουν το ίδιο ρεκόρ) θα ξέρουν μόνο τη θέση τους (1η) αλλά τον αντίπαλό τους θα πρέπει να περιμένουν 24 ώρες για να τον μάθουν καθώς η τελευταία αγωνιστική δεν ολοκληρώνεται απλά σε διαφορετική ώρα αλλά και σε διαφορετική μέρα!

Η Ευρωλίγκα ακόμα και τώρα που έχει νέο διευθυντή τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα επιμένει να ακολουθεί τα χνάρια του προηγούμενου (Μπερτομέου) και να μην διεξάγεται η τελευταία αγωνιστική με όλα τα παιχνίδια σε ίδια ώρα και μέρα!

Το μοναδικό παιχνίδι που περιλαμβάνει δύο αδιάφορες 100% ομάδες είναι αυτό μεταξύ των ουραγών Αλμπα-Βιλερμπάν στο Βερολίνο και το οποίο θα μπορούσε να γίνει σε διαφορετική ώρα και μέρα.

Όπως ακριβώς κάνει απόψε ο ΕΣΑΚΕ που βάζει σε prime time για την τηλεόραση το ντέρμπι επιβίωσης στη Basket League Καρδίτσας-Ιωνικού (ο χαμένος υποβιβάζεται) μεταξύ δύο ομάδων που σε αντίθεση με Αλμπα και Βιλερμπάν «καίγονται» αλλά δεν εμπλέκονται βαθμολογικά σε κάνένα άλλο παιχνίδι.

Έτσι είναι το αποψινό τηλεοπτικό ντέρμπι και τα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια διεξάγονται αύριο ίδια ώρα (15.45) καθώς από αυτά βγαίνει η τετράδα.

Ναι το «φτωχό» ελληνικό πρωτάθλημα πράττει το αυτονόητο όταν η χρυσοποίκιλτη Ευρωλίγκα επιμένει για μια ακόμα χρονιά να δώσει δικαιώματα. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατ’ εξακολούθηση για παράδειγμα «διαλέγει» αντίπαλο τελευταίες αγωνιστικές αλλά αυτή τη φορά μπορεί να το κάνει μόνο με τη θέση της (1η ή 2η) αφού παίζει την πρώτη μέρα και ίδια σχεδόν ώρα με τον Ολυμπιακό.

Ετσι η τελευταία αγωνιστική έχει πέντε παιχνίδια τη Μεγάλη Πέμπτη

(Άλμπα Βερολίνου – Βιλερμπάν, Ερυθρός Αστέρας – Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακός – Μπασκόνια, Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ρεάλ Μαδρίτης και Βίρτους Μπολόνια – Αρμάνι Μιλάνο) και άλλα τέσσερα τη Μεγάλη Παρασκευή (Αναντολού Εφές – Μονακό, Μπάγερν Μονάχου – Ζάλγκιρις Κάουνας, Παρτίζαν – Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα – Βαλένθια).

Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα που παίζει χρονικά τελευταία με τη Βαλένθια μπορεί να έχει μια πρώτη εικόνα για τον αντίπαλό της και να «διαλέξει» χάνοντας ή κερδίζοντας ενώ η Φενέρμπαχτσε για παράδειγμα εάν δεν νικήσει στο Βελιγράδι και δεν έχει νικήσει για παράδειγμα ο Ολυμπιακός τη Μπασκόνια, θα στηρίζεται στη φιλοτιμία αδιάφορων ομάδων μια μέρα μετά (πχ Μπάγερν) για να μπει στην οκτάδα των πλέι οφ.

Δυστυχώς η Ευρωλίγκα παρά τα πολλά ευτράπελα στις τελευταίες αγωνιστικές εδώ και χρόνια δεν αλλάζει τροπάριο «πληγώνοντας» το προϊόν της και την αξιοπιστία της στο βωμό -υποτίθεται- των αναγκών της τηλεόρασης.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ