Χαμός στη Euroleague: Ξεχάστε όσα ξέρατε…

Χαμός στη Euroleague: Ξεχάστε όσα ξέρατε…

Η επόμενη σεζόν της Euroleague θα είναι τελείως διαφορετική – Οι αλλαγές που έχουν φέρει τα πάνω – κάτω στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ.

Ηχηρές αποχωρήσεις, μεταγραφικά «μπαμ», αλλαγές στους πάγκους, ακόμα και στην ηγεσία της Euroleague. Η επόμενη σεζόν της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ θα είναι τελείως διαφορετική.

Οι κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου προχωρούν σε ριζικές αλλαγές, με στόχο να παρουσιαστούν βελτιωμένες και να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, ενώ επιστρέφουν στην Euroleague κλασσικές ομάδες, όπως είναι η Παρτιζάν του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και η Βαλένθια, που θα αγωνιστούν με wild cards, μετά τον αποκλεισμό των ρώσικων συλλόγων. Ο Ζέλικο έρχεται για να δώσει άλλη αίγλη στη διοργάνωση, με τον πολύπειρο Σέρβο τεχνικό να βάζει την Παρτιζάν ξανά στο κάδρο και στο κλαμπ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων.

Διαβάστε επίσης: Στην Αθήνα ο μάνατζερ του Κούντε (pic)

Μαζί με τους Σέρβους και τους Ισπανούς, που εξασφάλισαν wild cards, επιστρέφει και η Βίρτους Μπολόνια, που κατέκτησε πέρσι το Euro Cup. Οι Ιταλοί έχουν ρίξει πολλά λεφτά τα τελευταία χρόνια και έχουν δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα, με κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού, αλλά και παγκόσμιου μπάσκετ, όπως οι Τεόντοσιτς, Σενγκέλια και Μπελινέλι.

Αλλαγή όμως έχουμε και στην ηγεσία της Euroleague, με τον Τζόρντι Μπερτομέου μετά από 22 χρόνια να αποχωρεί από το πόστο του CEO και να αναλαμβάνει ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα.

Εποχή… Μποντιρόγκα

Ο εμβληματικός Σέρβος από τότε που άφησε τα παρκέ χτίζει με υπομονή μια δεύτερη καριέρα, ως παράγοντας. Διατέλεσε μεταξύ άλλων και πρόεδρος της Σερβικής Ομοσπονδίας (2011-14) και της Επιτροπής Διοργανώσεων της FIBA Europe.

Τώρα αναλαμβάνει την ευθύνη έχοντας στο πλευρό του τον «τεχνοκράτη» Μάρσαλ Γκίλμαν προκειμένου να αναβαθμίσει οικονομικά μια διοργάνωση με σαφώς λιγότερα έσοδα από όσα θα περίμενε κανείς με βάση την δημοφιλία της.

Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός ήταν ανάμεσα στις ομάδες που επέβαλλαν αυτή την αλλαγή.  Οι Ισπανοί προσπάθησαν ως το τέλος τον Μπερτομέου στην καρέκλα τους. Ατύχησαν όμως διότι όλοι οι υπόλοιποι δεν είχαν την ίδια γνώμη.

Εκτός οι ρώσικες

Άλλη «διοίκηση» λοιπόν. Και άλλη σύνθεση όμως στο γνωστό μοντέλο των 18 ομάδων. «Έξω» η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ζενίτ, η Ούνικς Καζάν λόγω των διεθνών κυρώσεων. Μέσα η Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που με τη σειρά του επιστρέφει σε μια «διοργάνωση» που θα μπορούσε να φέρει το όνομα του (9 τίτλοι Ευρωλίγκας είναι αυτοί από το 1992 ως το 2017 εκ των οποίων οι 5 με τον Παναθηναϊκό). Μέσα η Βαλένθια σχηματίζοντας ισπανικό καρέ (με Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια).

Μέσα και η μεγάλη Βίρτους Μπολόνια που μαζί με την Αρμάνι Μιλάνο ξαναδίνουν Ιταλική φινέτσα στο τουρνουά.  Η έκτη χώρα μετά την Ελλάδα (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός), την Τουρκία (Εφές- Φενέρμπαχτσε), την Γαλλία (Βιλερμπάν-Μονακό), ην Γερμανία (Άλμπα- Μπάγερν Μονάχου) και την Σερβία (Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν)  με διπλή εκπροσώπηση. Οι μοναδικές ομάδες που νιώθουν σαν την καλαμιά στον κάμπο είναι η Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) και η Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ).

Ο Ιτούδης, ο Μπλατ και η Μακάμπι

Ο αποκλεισμός των Ρωσικών ομάδων άλλαξε απευθείας τους συσχετισμούς στην αγορά και έβγαλε στο… παζάρι προπονητές (σαν τον ομοσπονδιακό Δημήτρη Ιτούδη που αποχαιρέτησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για την Φενέρμπαχτσε) αλλά και παίκτες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν… απλησίαστοι για τους υπόλοιπους. Παράλληλα άνοιξε την όρεξη σε όλους. Και κάπως έτσι άρχισε ένα τρομερό μεταγραφικό ντόμινο.

Για παράδειγμα η Μακάμπι Τελ Αβίβ -που πλέον έχει σε ρόλο (κάτι σαν) τεχνικού διευθυντή τον Ντέιβιντ Μπλατ και προπονητή τον Οντέντ Κάτας- έχει ήδη κάνει 11 μεταγραφές:  Παίκτες σαν τον Λορέντζο Μπράουν (Ούνικς Καζάν),  τον Γουέιντ Μπάλντγουιν (Μπασκόνια), τον Τζος Νίμπο (Ζαλγκίρις), τον Όστιν Χόλινς (Ερυθρός Αστέρας) που υπόσχονται στους Ισραηλινούς μια ομάδα που θα τους επαναφέρει στις θέσεις της διεκδίκησης συμμετοχής στο final four.

Η πρωταθλήτρια Εφές απέκτησε τον καταπληκτικό Γουίλ Κλάιμπερν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Η Φενέρμπαχτσε τον Σκότι Γουίλμπεκιν (Μακάμπι). Η Μπαρτσελόνα τον Γιαν Βέσελι (Φενέρμπαχτσε) και τον Τόμας Σατοράνσκι (Σικάγο Μπουλς).  Ο Νάντο Ντε Κολό (Φενέρμπαχτσε) επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Βιλερμπάν που έχασε τον Έλι Οκόμπο (Μονακό). Και όλα αυτά πριν καλά-καλά μπούμε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Εκεί όπου ήδη συμβαίνουν πάρα πολλά και στον νταμπλούχο Ολυμπιακό αλλά και στον Παναθηναϊκό.

Ηχηρές προσθήκες για Ολυμπιακό, από κοντά ο Παναθηναϊκός

Οι Ερυθρόλευκοι μέχρι τώρα έχουν ανακοινώσει τους Τζόελ Μπλομπόι (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αιζάϊα Κάνααν (Ούνικς Καζάν) και Άλεκ Πίτερς (Μπασκόνια), ενώ βρίσκονται σε επαφές με τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Έχασαν όμως ήδη τον Τάιλερ Ντόρσει που όλα δείχνουν ότι επιστρέφει στο ΝΒΑ για τους Ντάλας Μάβερικς και απειλούνται να πάθουν το ίδιο με τον Σάσα Βεζένκοφ που είναι σε διαπραγματεύσεις με τους Σακραμέντο Κινγκς.

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Πάρις Λι (Μονακό) και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη (Λιετκαμπέλις), ενώ βρίσκεται σε διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τη μεταγραφή του Μάριους Γκριγκόνις. Έχασε όμως τον Νεμάνια Νέντοβιτς (Ερυθρός Αστέρας).

Η ιστορία του Λάσο

Last but not least η σιωπή στη Μαδρίτη. Και η αμηχανία που έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρεάλ να απομακρύνει έπειτα από έντεκα ολόκληρα χρόνια τον Πάμπλο Λάσο. «Το τέλος μιας χρυσής εποχής» έγραψε η Marca γράφοντας τον επίλογο 22 τίτλων και 659 νικών ενώ οι αντιδράσεις των φίλων της Βασίλισσας είναι μεγάλες.

Ο Λάσο υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου πριν από έναν μήνα και η Ρέαλ κατέκτησε το πρωτάθλημα με προπονητή τον μέχρι τότε βοηθό του,  Τσους Ματέο.  Οι γιατροί έχουν δώσει το «οκ» στον Λάσο να επιστρέψει στους πάγκους. Η Ρεάλ όμως δεν το συζήτησε ποτέ. Και κάπως έτσι προέκυψε μια ιστορία από εκείνες που όλοι νιώθουν άβολα αναζητώντας τα όρια του νόμιμου και του ηθικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ