Πώς ο Τόμας Γουόκαπ εξελίσσεται στον «νέο» Ντάνιελ Χάκετ στον Ολυμπιακό και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον Ιταλό, αλλά και τον Έισι Λο, που μεγαλούργησε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα
Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στο πρώτο ματς με τη Μονακό στο κατάμεστο ΣΕΦ, νίκησε με 71-54 και έκανε το 1-0 στη σειρά, παίζοντας άμυνα για σεμινάριο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα στο πίσω μέρος του παρκέ λειτούργησε άψογα, ενώ τα «ατού» της γαλλικής ομάδας ήταν εκτός αγώνα, με πρώτο και σημαντικότερο τον Μάικ Τζέιμς.
Οι ερυθρόλευκοι «κλείδωσαν» τον Αμερικανό γκαρντ της Μονακό που είχε πολλές άστοχες προσπάθειες, αρκετά λάθη και έναν γενικότερο εκνευρισμό που «πήγαζε» από την άμυνα του Ολυμπιακού, που «μάσαγε» σίδερα. Ο κύριος εκφραστής στην αμυντική προσπάθεια του Ολυμπιακού δεν ήταν άλλος από τον Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος είχε το μαρκάρισμα του Τζέιμς και τον ανάγκασε σε μια από τις χειρότερες βραδιές του στη σεζόν (10 πόντους με 3/9 σουτ, 2/4 βολές και 4 λάθη).
Αντίθετα ο ίδιος ο γκαρντ του Ολυμπιακού έκανε «θραύση», καθώς είχε 11 πόντους με 5/7 σουτ, 2 ασίστ και 4 κλεψίματα, συμβάλλοντας στα μέγιστα και στο επιθετικό κομμάτι. Ο Γουόκαπ είναι ο παίκτης που ηγείται σιωπηλά της αμυντικής προσπάθειας, ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό στην επίθεση, ενώ στα τελευταία ματς αναλαμβάνει όλο και περισσότερες ευθύνες και τείνει να εξελιχθεί στον «νέο Χάκετ» ή στον «νέο Έισι Λο».
Ο Γουόκαπ και η σύγκριση με Λο και Χάκετ
Ο Γουόκαπ και στο χθεσινό ματς με τη Μονακό, αλλά και στο σύνολο της φετινής σεζόν, δείχνει γιατί τον ήθελε τόσο πολύ ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο ρόστερ της ομάδας. Είναι ο ιδανικός παίκτης για το πλάνο του προπονητή και κυρίως το ιδανικό συμπλήρωμα για τον Κώστα Σλούκα και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ.
Είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές στην άμυνα και που είναι ιδιαίτερα οικονομικός στην επίθεση. Και αν είναι και εύστοχος όπως συμβαίνει στα τελευταία ματς (έχει 43% στα τρίποντα) τότε είναι κομβικός. Όπως έγινε με τη Μονακό. Ο ρόλος του θυμίζει έντονα αυτούς των δυο σπουδαίων Αμερικανών που πέρασαν σε δυο διαφορετικές εποχές στο λιμάνι.
Τις σεζόν 2011-12 και 2012-13, όπου ο Ολυμπιακός πήρε τις back to back Euroleague, ο Λο ήταν ο «διόσκουρος» του Βασίλη Σπανούλη σε άμυνα και επίθεση, ενώ ο Ντάνιελ Χάκετ την περίοδο 2015-17 είχε έναν αντίστοιχο ρόλο και πάλι δίπλα στον «Kill Bill», όπου οι Πειραιώτες με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο τους έφτασε Euroleague (2017).
Για την ιστορία, ο Έισι Λο που κατέκτησε με τον Μπαρτζώκα τη δεύτερη Euroleague στο Λονδίνο, είχε με τον Ολυμπιακό έναν παρόμοιο ρόλο με του Γουόκαπ στον 1,5 χρόνο που αγωνίστηκε στο λιμάνι. Πίεζε στον καλύτερο αντίπαλο γκαρντ, όμως είχε αρκετά μεγάλη συνεισφορά στην επίθεση, ειδικά με τον Έλληνα τεχνικό. Συνολικά στη Euroleague με τη φανέλα του Ολυμπιακού είχε 7,6 πόντους, 1,8 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ και 6,8 στο σύστημα αξιολόγησης.
Από την άλλη, ο Χάκετ στο διάστημα που έμεινε στο λιμάνι, ήταν ακόμα πιο σημαντικός από τον Λο, λόγω και του κορμιού που διέθετε, «κόλλησε» άψογα με τον Σπανούλη και αν δεν είχε το 2017 έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό πιθανόν να ήταν ακόμα στον Ολυμπιακό, λόγω και της απίστευτης σύνδεσης που είχε με τον κόσμο. Ο Ιταλός γκαρντ στον Ολυμπιακό είχε 7,3 πόντους, 1,9 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ και 0,7 κλεψίματα, όντας το «συμπλήρωμα» του Σπανούλη.
Ο Γουόκαπ αποκτήθηκε με σκοπό να αναλάβει έναν ρόλο αντάξιο αυτών των δυο και φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα. Ειδικά όσο προχωράει η σεζόν. Στατιστικά, υστερεί συνολικά στη σεζόν σε πόντους, καθώς μετράει 5,6 κατά μέσο όρο, έχει όμως υψηλότερα νούμερα σε σχέση με τους άλλους δυο τόσο σε ριμπάουντ (2,4 ανά ματς), όσο και σε ασίστ (2,6), αλλά και σε κλεψίματα (1,2) και σε σύστημα αξιολόγησης (6,9). Με συνοπτικές διαδικασίες κάνει ακριβώς αυτό που του ζητήθηκε στην αρχή της σεζόν και είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες στο ρόστερ. Και όχι άδικα.
Ο Γουόκαπ είναι το… εισιτήριο για το Final Four
Η τελευταία παρουσία του Ολυμπιακού σε Final Four ήταν επί Ντάνιελ Χάκετ (2017), όμως φέτος πέντε χρόνια μετά είναι πιο έτοιμος από ποτέ για τη μεγάλη επιστροφή στις 4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Ο πρώτος αγώνας με τη Μονακό έδειξε ότι ο Ολυμπιακός έχει τις δυνατότητες και το υλικό για να βρεθεί εκεί και πάλι, αρκεί να έχει παρουσία ανάλογη με το πρώτο ματς. Και να έχει τον Γουόκαπ σαν… βδέλλα πάνω στον Τζέιμς, ώστε να καταστρέφει το παιχνίδι αλλά και το μυαλό του.
Ένας αμυντικός «ογκόλιθος» για την ομάδα του Μπαρτζώκα, που μπορεί να «καταστρέψει» ακόμα και τα σκριν που στήνονται για τον Αμερικανό λόγω της σωματοδομής του, που… θυμίζει φόργουορντ. Και πέρα από την ειδική αυτή αποστολή, να προσφέρει και στην επίθεση τόσο σε οργανωτικό ρόλο, αλλά και σε σκοράρισμα. Πολύ απλά γιατί και ο Τζέιμς είναι ευάλωτος αμυντικά.
O Έισι Λο στον Ολυμπιακό
Ο Ντάνιελ Χάκετ στον Ολυμπιακό