Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει τους ξένους παίκτες να φύγουν από τις ρωσικές ομάδες. Τι σημαίνει αυτό για Χάκετ, Μιλουτίνοφ και Χεζόνια και ποιές οι πιθανότητες να επιστρέψουν στην Ελλάδα;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εισβολή των Ρώσων έχει φέρει ραγδαίες εξελίξεις και στη Euroleague. Η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε το απόγευμα της Δευτέρας να αναβάλλει τις υποχρεώσεις των ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ και Ούνικς για ένα μήνα, προκειμένου να δουν τι θα γίνει με την επίθεση της Ρωσίας.
Η εμπόλεμη κατάσταση έχει φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και κυρώσεις κατά των Ρώσων σε όλα τα επίπεδα, ενώ οι τρεις σύλλογοι που αγωνίζονται στη Euroleague οδεύουν ολοταχώς προς διάλυση. Οσο περνούν οι ημέρες και ο πόλεμος συνεχίζεται, όλο και περισσότεροι παίκτες των ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνικς αποχωρούν για τις πατρίδες τους.
Την αρχή έκανε ο Τορνίκε Σενγκέλια, ενώ ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν κι άλλοι, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για τάσεις φυγής και από τους «Έλληνες», Ντάνιελ Χάκετ, Νίκολα Μιλουτίνοφ και Μάριο Χεζόνια. Οι πρώην παίκτες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ετοιμάζουν βαλίτσες εν μέσω πολέμου για να γλιτώσουν, ενώ την ίδια ώρα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια και για το μέλλον τους. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν οι παίκτες που θα φύγουν μπορούν να πάνε σε άλλη ομάδα της Euroleague και ειδικότερα οι τρεις τους, πόσες πιθανότητες έχουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα;
Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη μεν, λόγω του ότι οι αποφάσεις παίρνονται κατά τη διάρκεια πολέμου, όμως τα πράγματα είναι και λίγο πολύ ξεκάθαρα. Σαφώς και ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, θα ήθελε να βάλει στο ρόστερ του έναν παίκτη όπως ο Χάκετ ή ο Μιλουτίνοφ και αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός να φέρει πίσω τον Χεζόνια, αλλά μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Όλοι όσοι αποχωρούν από τη Ρωσία και τις ομάδες της Euroleague φεύγουν λόγω ανωτέρας βίας (πόλεμος) και όχι με σκοπό να «σπάσουν» τα συμβόλαια τους για να παίξουν σε άλλους συλλόγους. Παρότι δεν θα υπάρχουν για ένα μήνα αγωνιστικές υποχρεώσεις για τις ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνικς, οι παίκτες των ομάδων δεσμεύονται με συμβόλαια, τα οποία μάλιστα έχουν και συγκεκριμένους όρους.
Αν η εισβολή της Ρωσίας ολοκληρωθεί σύντομα στην Ουκρανία, τότε είναι πιθανό οι ξένοι να επιστρέψουν στις ομάδες και να επέλθει η κανονικότητα. Ακόμα όμως κι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, το μεταγραφικό «παράθυρο» στη Euroleague έχει κλείσει από τις 23 Φεβρουαρίου και δεν μπορούν να παίξουν σε άλλη ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Επίσης παίκτες όπως οι Χάκετ, Μιλουτίνοφ και Χεζόνια έχουν πολύ υψηλά συμβόλαια και δεν θα θελήσουν ούτε οι ίδιοι να τα σπάσουν, ενώ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δύσκολα θα κάνουν τόσο μεγάλες υπερβάσεις για να φέρουν παίκτες που θα αγωνιστούν μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι ρωσικοί σύλλογοι μπορεί να δείχνουν σημάδια διάλυσης, αλλά δεν θα αφήσουν έτσι απλά τους σπουδαίους παίκτες που διαθέτουν, αφού τα συμβόλαια τους θα τηρούνται στο ακέραιο.
Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει μετά την κατάπαυση του πυρός, ή το καλοκαίρι κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν πρόκειται κανένας εκ των ξένων που έφυγαν από τη Ρωσία να συμφωνήσει με άλλη ομάδα είτε στην Ελλάδα, είτε στη Euroleague.
Έτσι κι αλλιώς και η ίδια η ΤΣΣΚΑ με ανακοίνωση της ξεκαθάρισε ότι σέβεται και κατανοεί μεν την απόφαση των παικτών της (συγκεκριμένα του Σενγκέλια), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι κινήσεις αυτές δεν παραβιάζουν τα συμβόλαιά τους. Με λίγα λόγια το «όνειρο» των φίλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για ενίσχυση με παίκτες που έφυγαν από τη Ρωσία είναι ανέφικτο και αδύνατον (σχεδόν) να πραγματοποιηθεί.