Τις χαμηλότερες επιθετικές επιδόσεις της πενταετίας καταγράφει η φετινή Ευρωλίγκα
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το εξέφρασε ως αίσθηση στις δηλώσεις του ενόψει της αποψινής κρίσιμης αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Εφές, όμως είχε πέρα για πέρα δίκιο.
«Τα παιχνίδια και η επιβάρυνση των ομάδων έχουν ρίξει την ποιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος προπονητής και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αρκετοί τραυματισμοί, τα σκορ χαμηλώνουν αρκετά. Αυτό σημαίνει πως η ποιότητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είναι τόσο σημαντική, όσο η αποφασιστικότητα, η σκληρότητα που πρέπει να έχεις για να πάρεις τα αποτελέσματα που χρειάζεται. Είναι τέτοια η κρισιμότητα των αναμετρήσεων που σιγά σιγά το θεαματικό μπάσκετ περνά σε δεύτερη μοίρα».
Πράγματι, η αποτίμηση αυτή, αν και δεν ήταν αποτέλεσμα έρευνας, έδειξε με ακρίβεια την πραγματικότητα. Διότι όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία, βιώνουμε ούτε λίγο ούτε πολύ την παραγωγικά φτωχότερη και πιο… άστοχη Ευρωλίγκα της τελευταίας πενταετίας!
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν τα ποσοστά ευστοχίας των ομάδων συνολικά καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές από το 2017 κι έπειτα, με την μεγαλύτερη πτώση να παρουσιάζεται στα σουτ τριών πόντων. Από έναν μ.ο. της τάξης του 38% την προηγούμενη τετραετία, φέτος το ποσοστό πίσω από την γραμμή των 6μ.75 έχει πέσει στο 35%! Συνολικά η ευστοχία στα σουτ εντός παιδιάς βρίσκεται στο 46%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν κοντά στο 48%.
Η χειρότερη επιθετική επίδοση της πενταετίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στους πόντους ανά κατοχή, οι οποίοι έχουν κατρακυλήσει στους 0.960. Στο γράφημα του synergy που ακολουθεί, μπορείτε να διαπιστώσετε την σχετική… βουτιά.
Ειδικά το τελευταίο 20ημερο, δηλαδή από τη στιγμή που η Ευρωλίγκα ξαναμπήκε σε κανονικούς ρυθμούς μετά την επιδρομή την πανδημίας, η εικόνα της πλειοψηφίας των παιχνιδιών δεν είναι και η πλέον ελκυστική. Πολλά παιχνίδια τελειώνουν με σκορ που παραπέμπουν σε αγώνες σχολικών πρωταθλημάτων, η σκοπιμότητα για το αποτέλεσμα και τον μακροπρόθεσμο στόχο των play off επηρεάζει αρνητικά το θέαμα, ενώ και η γενικότερη συμπεριφορά της διαιτησίας κάνει πολλές φορές τα πράγματα χειρότερα.
Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι σε σύνολο 40 αγώνων από τις 20 Ιανουαρίου, σε 28 περιπτώσεις το σκορ μιας ομάδας έμεινε κάτω από τις 70 πόντους, ενώ μόνο 26 φορές υπερέβη τους 80.