Η 8η αγωνιστική της Euroleague ξεκίνησε χθες με τέσσερα ματς με τον Παναθηναϊκό να κάνει τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία του στον θεσμό, τον Χεζόνια να μην είναι αρκετός για την Ούνιξ και την Αρμάνι να παγιδεύει την Μπαρτσελόνα. To10.gr σας παρουσιάζει τα στοιχεία που ξεχώρισαν.
Αρχή της 8ης αγωνιστική της Euroleague χθες και το ματς του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι να είναι το μεγαλύτερο «καμπανάκι» ως τώρα στη σεζόν, την Αρμάνι να υποχρεώνει την Μπαρτσελόνα στην δεύτερη φετινή της ήττα, τη Φενέρ να… αντέχει στο κρύο και τον Χεζόνια να είναι σε τρομερό βράδυ, αλλά να μην φτάνει στην Ούνιξ Καζάν.
Ο Παναθηναϊκός εκπέμπει SOS
Το Βελιγράδι είναι μια δύσκολη έδρα, και ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πάρει αποτέλεσμα, ή αν δεν τα κατάφερνε, να κάνει μια καλή εμφάνιση. Αντ’ αυτού εμφανίστηκε «άχρωμος άοσμος κι άνευρος» με την μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας του στη διοργάνωση να έρχεται απολύτως λογικά.
Ο Νέιτ Γουόλτερς με 18 πόντους 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ κι ένα κλέψιμο τα έκανε όλα και έδειξε τι πόιντ γκαρντ χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός από το καλοκαίρι, έναν που να έχει εμπειρία από το υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Ερυθρός Αστέρας είχε 26 αμυντικά ριμπάουντ, από τα συνολικά 39 τη στιγμή που η ομάδα του Πρίφτη είχε 26 αμυντικά κι επιθετικά μαζί. Αλλά αυτό ήταν μόνο ένα από τα τραγικά στατιστικά. 8 τελικές πάσες και 20 λάθη σε μια αναλογία σχεδόν 1/3, μαζί με το ισχνό 3/22 τρίποντα «σφράγισαν» το αποτέλεσμα από πολύ νωρίς, με το 21-8 της πρώτης περιόδου να δίνει τον τόνο, σε ένα παιχνίδι που σταμάτησε το σερί των τεσσάρων συνεχόμενων ηττών των Σέρβων.
Η Φενέρ ήρθε προετιμασμένη για τον… χειμώνα
Δύσκολη αποστολή της Φενέρ στη Ρωσία, με τους Τούρκους να φεύγουν τελικά με σπουδαίο διπλό. Οι γηπεδούχοι μπορεί να πήραν τα ριμπάουντ και να είχαν τον Κλάιμπερν σε εξαιρετική βραδιά με 26 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, όμως κανείς άλλως δεν κινήθηκε σε αξιοπρεπή έστω επίπεδα.
Αντίθετα ο Τζόρτζεβιτς είδε 4 παίκτες του να έχουν από 13 πόντους και πάνω, βάζοντας συνολικά 61 από τους 91 πόντους. Ο Ντε Κολό «καθάρισε» το ματς με κρίσιμα σουτ στο τελευταίο κομμάτι, μένοντας μακριά από… συναισθηματισμούς, οδηγώντας την ΤΣΣΚΑ στην τρίτη της σερί ήττα για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια.
The italian way is okay
Η Αρμάνι Μιλάνο ανέβηκε πλέον μόνη πρώτη στη βαθμολογία μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα, με όπλο την άμυνα. Μπορεί οι φιλοξενούμενοι να είχαν 54.2% ευστοχία στα δίποντα με 26/48, όμως τα τρίποντα ήταν μια άλλη υπόθεση.
Όταν μια ομάδα ως τώρα σουτάρει με περίπου 40% από τα 6.75 και τελειώνει ματς με μόλις 3/16, είναι λογικό να δυσκολευτεί περισσότερο. Τα λάθη βέβαια έπαιξαν και αυτά τον ρόλο τους, με τους Καταλανούς να έχουν 13, έναντι 9 των Ιταλών, σε ένα παιχνίδι που μέχρι και ο Χάινς έβαλε τρίποντο.
Έτσι η βραδιά που ο Καλάθης ξεπέρασε τους 2500 πόντους, φτάνοντας πλέον τους 2507 και σκαρφαλώνοντας, έστω προσωρινά στη 19η θέση της λίστας των σκόρερ όλων των εποχών της Euroleague, (με τον Σλουκα να βρίσκεται μόλις 5 πόντους πίσω, στους 2502), να μη συνοδεύεται από ένα καλό αποτέλεσμα.
Τι άλλο να κάνει ο Χεζόνια
Ο Μάριο Χεζόνια «σεληνιάστηκε» στη Γαλλία, κόντρα στη Βιλερμπάν, κρατώντας την Ούυνιξ στο ματς, αλλά δεν είχε ανάλογη υποστήριξη. Με 27 πόντους, 23 εκ των οποίων στο δεύτερο ημίχρονο, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ κι 1 κλέψιμο ήταν μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος της Ούνιξ, με τον Τζέκιρι να τον ακολουθεί με 12.
Οι Γάλλοι υπερκέρασαν την ποιότητα με ποσότητα, παίρνοντας τρίτη συνεχόμενη νίκη. Ο Οκομπό συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις με 17, ο Λάιτι είχε 19 και ο Κρις Τζόουνς 25, με την τριάδα αυτή να βάζει 62 από τους 85 των γηπεδούχων.
Ο «γερόλυκος» Τζέιμς Γκιστ αγωνίστηκε 27 λεπτά και πρόλαβε να σημειώσει ρεκόρ. Με τα 3 ριμπάουντ που μάζεψε, είναι πλέον 11ος ριμπάουντερ της διοργάνωσης με 1161, προσπερνώντας τον Μπράιαντ Ντάνστον. Πάνω του βρίσκεται ο Οθέλο Χάντερ με 1172 μέχρι στιγμής.
Επίσης αυτή η 1 τάπα που έκανε τον έφερε στη 2η θέση της λίστας των μπλοκέρ με 155. Ο Χριάπα βρίσκεται 11ος και ο Μίρζα Μπέγκιτς 10ος με 6 και 7 περισσότερες αντίστοιχα.