Ο Παναθηναϊκός «εκτελέστηκε» από τους 35 πόντους του Έλι Οκόμπο και to10.gr παρουσιάζει τα στοιχεία που εξάγονται από την πέμπτη ήττα των πράσινων μετά από εφτά αγωνιστικές στην EuroLeague.
Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από την καλύτερη φετινή του εμφάνιση απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Αναντολού Εφές και την εμφατική νίκη με 95-69 στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη δεν μπόρεσαν να δώσουν συνέχεια στα θετικά αποτελέσματα και γνώρισαν την ήττα από τη Βιλερμπάν με 84-70 για την 7η αγωνιστική της EuroLeague. Οι πράσινοι «εκτελέστηκαν» από τον Έλι Οκόμπο, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 35 πόντους, τους 17 από τους οποίους τους πέτυχε στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα. Ο 24χρονος είχε δείξει τα δείγματα γραφής του και στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το πήγε σε άλλο… επίπεδο.
Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να τον σταματήσει με κανένα τρόπο, με τον Έλληνα τεχνικό να χρησιμοποιεί πολλούς παίκτες πάνω του αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Το τριφύλλι έβλεπε το κακό να έρχεται, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να βάλει φρένο στις ορέξεις του Οκόμπο. ο οποίος αποκτούσε αυτοπεποίθηση μέσα από τα συνεχόμενα καλάθια που πετύχαινε και με ένα ανεπανάληπτο ξέσπασμα όταν κρινόταν ο νικητής, έστειλε τη Βιλερμπάν στο 5-2, μία νίκη λιγότερη από την κορυφή της βαθμολογίας στη διοργάνωση.
Το μέγεθος στα γκαρντ και ο «απών» Σαντ-Ρος
Η απόκτηση του Γιόγκι Φέρελ πρόσθεσε έναν ακόμα γκαρντ στη «φαρέτρα» του Πρίφτη, με τον 28χρονο να χρειάζεται ακόμα χρόνο για να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. κάτι που φαίνεται από τις εμφανίσεις του, εκεί όπου προσπαθεί να κάνει το κάτι παραπάνω, αλλά πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Παράλληλα, στο «1» και στο «2» υπήρχαν ήδη οι Πέρι και Μέικον αμφότεροι με ύψος κάτω από 1,90, ενώ ο Μποχωρίδης δεν υπολογίζεται και ο Νέντοβιτς όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να κρύψει τις αμυντικές του αδυναμίες.
Εκεί ήταν που «χτύπησε» και ο Οκόμπο, εκμεταλλευόμενος το μέγεθος των αντίπαλων γκαρντ, καθώς κανένας από τους τέσσερις της πράσινης περιφερειακής γραμμής που ανέλαβε το μαρκάρισμά του δεν κατάφερε να βάλει ένα «στοπ», με τον 24χρονο να τελειώνει τον αγώνα με 8/12 δίποντα και 5/7 τρίποντα. Ο Πρίφτης όμως χρησιμοποίησε και τον Οκάρο Ουάιτ πάνω του, σε κάποια διαστήματα του παιχνιδιού, όπως και τον Ιωάννη Παπαπέτρου, προσπαθώντας έτσι να υπερκεράσει την αδυναμία των γκαρντ του να τον περιορίσουν.
Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η απουσία του Σαντ-Ρος από την «επιχείρηση» περιορισμού του Οκόμπο, με τον κατά τα τεκμήριο καλύτερο αμυντικό του Παναθηναϊκού να μην βρίσκεται καν στο παρκέ στην τελευταία περίοδο.
Το δόγμα Πρίφτη δεν εισακούστηκε για ακόμα μια φορά
Ο Δημήτρης Πρίφτης ήταν ξεκάθαρος από το ξεκίνημα της θητείας του στον Παναθηναϊκό, λέγοντας πως οι πράσινοι θα αρχίζουν και θα τελειώνουν το παιχνίδι τους από την άμυνα. Ωστόσο, μετά από εφτά αγωνιστικές στην EuroLeague δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι, με τους παίκτες του να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεσή τους από ό,τι στην πίσω πλευρά του παρκέ. Η περίπτωση του Οκόμπο μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα παράδειγμα αδυναμίας να σταματηθεί ένας αντίπαλος, κάτι που στο τέλος αποδείχθηκε μοιραίο για το τριφύλλι.
Ο Παναθηναϊκός διαθέτει αυτή την στιγμή την δεύτερη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης, δεχόμενος 80,4 πόντους ανά αγώνα, με τους 69 της Εφές να αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η Μονακό έβαλε 73, η Φενέρ 87, η Μπασκόνια 81, η Ρεάλ 88, η Μακάμπι 77 και η Βιλερμπάν 84. Το επίσης αξιοσημείωτο είναι ο άσχημος τρόπος με τον οποίο ξεκινάει τα παιχνίδια του, καθώς στις πέντε από τις εφτά αγωνιστικές βρέθηκε να κυνηγά μετά τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου, καταφέρνοντας μόνο σε μία περίπτωση να πάρει τη νίκη, ενώ σε μία από τις δύο που προηγήθηκε δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό και στο υπόλοιπο του αγώνα και γνώρισε την ήττα.