Euroleague – Η Εφές για το repeat, οι «αιώνιοι» για την υπέρβαση (pics+vids)

Η Euroleague μετρά αντίστροφα για το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν και to10.gr παρουσιάζει τα δεδομένα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη.

Ήταν 30 Μαΐου 2021 όταν η Αναντολού Εφές σήκωσε στον ουρανό της «Lanxess Arena» στην Κολωνία την κούπα της Euroleague και ανέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον ευρωπαϊκό θρόνο.

Από τότε έχουν περάσει τέσσερις μήνες, με τον κόσμο να αδημονεί για τη νέα σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη.

Η Euroleague μετρά αντίστροφα για το πρώτο τζάμπολ στην αγωνιστική περίοδο 2021-22, με το εναρκτήριο παιχνίδι να λαμβάνει χώρα στο Πριγκιπάτο του Μονακό, με την πρωτάρα τοπική ομάδα να υποδέχεται τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό (30/9, 20:00).

Οι 18 καλύτεροι σύλλογοι της Γηραιάς Ηπείρου ετοιμάζονται για να χαρίσουν και πάλι μοναδικές στιγμές στο φίλαθλο κοινό, το οποίο επιστρέφει δυναμικά στη θέση που του ανήκει, τις κερκίδες, και αναμένεται να δώσει άλλο… άρωμα στη διοργάνωση.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα εκπροσωπήσουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα, με το έργο τους για διάκριση να μην είναι καθόλου εύκολο.

Η Euroleague έχει καταφέρει μέσα από τον νέο τρόπο διεξαγωγής που επέβαλλε τα τελευταία χρόνια (όλοι παίζουν με όλους) να αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό, καταργώντας ουσιαστικά τα αδιάφορα παιχνίδια.

To10.gr παρουσιάζει τα δεδομένα γύρω από το όσα περιμένουμε να διαδραματιστούν στα παρκέ οχτώ διαφορετικών κρατών (Γερμανία, Λιθουανία, Ελλάδα, Σερβία, Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία, Ρωσία) που εκπροσωπούνται από τις ομάδες που μετέχουν στη διοργάνωση.

Ίδια αφετηρία, διαφορετικοί στόχοι 

Η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Euroleague, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να έχουν προσφέρει αμέτρητες στιγμές χαράς στους φιλάθλους τους και να χαρίζουν στη χώρα μας εννέα ευρωπαϊκά τρόπαια.

Η περσινή σεζόν βρήκε και τους δύο ελληνικούς εκπροσώπους εκτός οχτάδας, με τους ερυθρόλευκους να τερματίζουν 12οι με ρεκόρ 16 νίκες και 18 ήττες και τους πράσινους 16ους με απολογισμό 11-23.

Το καλοκαίρι, οι ομάδες κινήθηκαν διαφορετικά στο μεταγραφικό παζάρι, με τον Ολυμπιακό να κρατά τον περσινό κορμό του και να προχωρά στην απόκτηση τεσσάρων παικτών, με χαρακτηριστικά που απουσίαζαν από τους υπόλοιπους.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός άλλαξε αρκετά, με την πρώτη διαφορά να εντοπίζεται στην άκρη του πάγκου, εκεί όπου πλέον θα βρίσκεται ο Δημήτρης Πρίφτης. Ο Έλληνας τεχνικός θα κάνει το δικό του ντεμπούτο στη Euroleague, ενώ το ρόστερ διαθέτει έξι καινούργια πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι.

Οι δύο «αιώνιοι» ξεκινούν από την ίδια αφετηρία τη νέα σεζόν, αλλά ο Ολυμπιακός θα μπει με διαφορετικούς στόχους στη διοργάνωση. Οι ερυθρόλευκοι, δια στόματος αρκετών παικτών τους, «κοιτάζουν» ψηλά τη φετινή χρονιά και θέλουν να επιστρέψουν σε θέση που θα τους δώσει το εισιτήριο για τα playoffs.

Ο Παναθηναϊκός, διαθέτοντας ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ στη Euroleague, θέλει πρώτα από όλα να βελτιώσει την εικόνα του και να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστικός σε σύγκριση με τα περσινά του πεπραγμένα. Στο πράσινο στρατόπεδο δεν έχει μπει κάποιος ειδικός στόχος και φαντάζει δύσκολο να δούμε το τριφύλλι να καταλαμβάνει μια θέση στην οχτάδα.

Κυνηγώντας… την Εφές

Η Αναντολού Εφές κατέκτησε πέρυσι αυτό που δικαιούταν τα τελευταία δύο χρόνια και διάφορες συγκυρίες (ήττα στον τελικό του 2019, διακοπή στη σεζόν λόγω κορωνοϊού το 2020) δεν την είχαν αφήσει να το καταφέρει.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν, με μπροστάρηδες το κορυφαία δίδυμο γκαρντ στην Ευρώπη – Σέιν Λάρκιν και τον MVP Βασίλιε Μίσιτς – θα αποτελέσει πλέον τον αντίπαλο που θα θέλουν να νικήσουν οι υπόλοιποι.

Στην Κωνσταντινούπολη το γνωρίζουν αυτό, αλλά δεν πρόκειται να παραδώσουν έτσι τα «όπλα» και αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και τη φετινή σεζόν.

Η θέση στην πρώτη οχτάδα θεωρείται «κλειδωμένη», όπως επίσης και για άλλες τέσσερις ομάδες.

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αρμάνι Μιλάνο θα φαντάζει με… θαύμα να μην τις δούμε στα playoffs, καθώς οι στόχοι τους είναι πολύ πιο υψηλοί.

Οι «μπλαουγκράνα» θέλουν να φτάσουν ως το τέλος μετά την περσινή ήττα στον τελικό, ενώ Ρώσοι και Ιταλοί να βρεθούν για δεύτερη σερί χρονιά στο Final 4. Από την άλλη, η «Βασίλισσα» δυνάμωσε αρκετά με τις καλοκαιρινές προσθήκες που έκανε και στόχος της είναι να επιστρέψει εκεί, όπου πέρυσι έλειψε για πρώτη φορά από το 2012.

Τρεις θέσεις για πολλούς διεκδικητές

Εφόσον οι πέντε από τις οχτώ θέσεις έχουν βρει ήδη κάτοχο (Εφές, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Αρμάνι, ΤΣΣΚΑ), αναμένεται να γίνει πραγματική «μάχη» για τις εναπομείνασες τρεις.

Και γιατί «μάχη»; Διότι οι διεκδικητές για τις συγκεκριμένες θέσεις μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών.

Μπάγερν Μονάχου και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης δεν βρέθηκαν στο Final 4 για μία νίκη και φέτος, έχοντας έναν χρόνο εμπειρίας στις πλάτες τους, θέλουν να διατηρήσουν τα υψηλά στάνταρ απόδοσης της περσινής χρονιάς και αν κάνουν το βήμα παραπάνω.

Η Φενέρμπαχτσε άλλαξε προπονητή, αλλά όχι και στόχους και αναμένεται να παλέψει μέχρι τέλους για να συνεχίσει το σερί παρουσιών στα playoff, με τις Μπασκόνια, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ολυμπιακό να καραδοκούν για να αντικαταστήσουν τις περσινές κατόχους.

Πρόκειται για έναν μαραθώνιο διάρκειας 34 αγωνιστικών, με τον τερματισμό να βρίσκει κάποιες χαρούμενες και κάποιες δυσαρεστημένες.

Οι νέοι είναι ωραίοι και… επικίνδυνοι

Μονακό και Ούνιξ Καζάν θα είναι οι δύο διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, αλλά η ποιότητα των ρόστερ τους και η δίψα για διάκριση, ανεβάζει και άλλο το επίπεδο και τον ανταγωνισμό στη Euroleague.

Η ομάδα από το Πριγκιπάτο αποτελεί την σταχτοπούτα της διοργάνωσης, καθώς θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο υψηλότερο επίπεδο, κερδίζοντας το εισιτήριο μετά την κατάκτηση του Eurocup την περσινή χρονιά.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να μετατραπεί σε «σάκο του μποξ» για τους υπόλοιπους, αλλά σκοπεύει με το «καλημέρα» να δείξει τις διαθέσεις της. Άλλωστε το σύνολο που έχει σχηματίσει ο Μίτροβιτς έχει αρκετές δυνατότητες, με τον Μάικ Τζέιμς να αποτελεί το κερασάκι στη τούρτα των νέων προσθήκεων.

Από την άλλη, η Ούνιξ Καζάν συνιστά έναν παλιό γνώριμο της Euroleague, στην οποία επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια.

Ο Δημήτρης Πρίφτης την οδήγησε μέχρι εδώ, αλλά ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς θα την κοουτσάρει στη διοργάνωση. Οι Ρώσοι δεν φείδονται χρημάτων και το έδειξαν με τους παίκτες που απέκτησαν.

Μάριο Χεζόνια, Ο.J Μέιο, Τζάρελ Μπράντλεϊ, Αϊσάια Κάνααν και Λορένζο Μπράουν συνθέτουν μια πολύ δυνατή πεντάδα και μετατρέπουν την Ούνιξ σε έναν επικίνδυνο αντίπαλο για τον καθέναν.

Τόσο η Μονακό όσο και η ομάδα του Καζάν θέλουν να αποδείξουν πως αξίζουν τη θέση ανάμεσα στους κορυφαίους και είναι διατεθειμένες να κάνουν αρκετές… ζημιές σε όποιον τις υποτιμήσει.

Σταθερότητα στους πάγκους, τα πρωτεία της Ελλάδας και άρωμα… ΝΒΑ

Το να προπονείς μια ομάδα επιπέδου Euroleague, σημαίνει πως έχει πολλές πιθανότητες για να παραμείνεις στη θέση σου και την επόμενη χρονιά.

Αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη, καθώς οι 14 από τους 18 συλλόγους συνεχίζουν με τους ίδιους καθοδηγητές στην άκρη του πάγκου.

Οι τέσσερις που πήγαν αντίθετα στο ρεύμα είναι οι Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε, Ούνιξ Καζάν και Άλμπα Βερολίνου.

Οι πράσινοι εμπιστεύτηκαν τον Δημήτρη Πρίφτη, εξέλιξη που έφερε τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς στην πρωτεύουσα του Ταταρστάν. Τα «καναρίνια» δεν στάθηκαν εμπόδιο στην επιθυμία του Ιγκόρ Κοκόσκοφ να επιστρέψει στο ΝΒΑ, αλλά διατήρησαν το σερβικό στοιχείο, προσλαμβάνοντας τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Τέλος, ο Αΐτο Ρενέσες αποχώρησε από την Άλμπα, με την ομάδα του Βερολίνου να δίνει το χρίσμα στον βοηθό, επί χρόνια, του Ισπανού, Ίσραελ Γκονθάλεθ.

Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει τους περισσότερους εκπροσώπους στην άκρη των πάγκων, τέσσερις στον αριθμό, με τον Πρίφτη να συμπληρώνει το παζλ που είχαν δημιουργήσει οι Γιάννης Σφαιρόπουλος (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και Γιώργος Μπαρτζώκας (Ολυμπιακός).

Παράλληλα, από φέτος η Euroleague εισάγει το challenge στους κανονισμούς της, δίνοντας την ευκαιρία στους προπονητές των ομάδων να αμφισβητήσουν μια απόφαση των διαιτητών στη διάρκεια του αγώνα και να τους ζητήσουν να την επανεξετάσουν στο video replay.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Βερολίνο

Για τρίτη φορά από το 2009, ο πρωταθλητής της Euroleague θα αναδειχθεί στο Βερολίνο. Η διοργανώτρια αρχή ανέθεσε στη γερμανική πρωτεύουσα το Final 4 του 2022 και έτσι οι τέσσερις ομάδες που θα ξεχωρίσουν στη διάρκεια της σεζόν, θα μονομαχήσουν για το τρόπαιο στην «Ο2 Αrena».

Θυμίζουμε πως και πέρσι, το τελικό τουρνουά διεξήχθη στην Κολωνία, με την Εφές να αναδεικνύεται νικήτρια ανάμεσα στις Μπαρτσελόνα, Αρμάνι Μιλάνο και ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στις δύο προηγούμενες φορές που το Final 4 έγινε στο Βερολίνο, πρωταθλητής το 2009 ήταν ο Παναθηναϊκός (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα οι υπόλοιπες τρεις), ενώ το 2016 ο Δημήτρης Ιτούδης πανηγύρισε την πρώτη του κατάκτηση ως πρώτος προπονητής, νικώντας στον τελικό τον «δάσκαλο» Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από