Η Μπαρτσελόνα έφτασε πέρυσι στον τελικό της διοργάνωσης αλλά είδε την Εφές να κατακτά το τρόπαιο. Φέτος όμως είναι χτισμένη για να... ολοκληρώσει τη δουλειά στην Euroleague.
Τόσο κοντά, αλλά συνάμα και τόσο μακριά.
Η Μπαρτσελόνα έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση της τέταρτης Euroleague στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2010, αλλά στον τελικό της Κολωνίας είχε στάση… Εφές.
Οι «μπλαουγκράνα» ηττήθηκαν με 86-81 και περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση. Ωστόσο, φέτος θέλουν να ολοκληρώσουν τη δουλειά που άφησαν πέρυσι στη μέση και έχουν όλα τα φόντα για να το καταφέρουν.
Το ρόστερ είναι γεμάτο ποιότητα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πιο έμπειρος στη διοργάνωση και οι συνθήκες την ευνοούν για το βήμα παραπάνω.
Σίγουρα δεν… παίζει μόνη της, αλλά ταυτόχρονα δεν γίνεται να μην βρίσκεται ανάμεσα στα τρία πρώτα φαβορί για να κατακτήσουν το τρόπαιο της Euroleague.
Πόσο άλλαξε με πέρυσι
Μπορεί να μην ανέβηκε στον ευρωπαϊκό θρόνο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η πορεία της μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένη.
Για αυτό το λόγο, η Μπαρτσελόνα δεν είχε λόγο να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό το ρόστερ της και έτσι προχώρησε σε λίγες, αλλά ποιοτικές προσθήκες.
Ο Σερτάκ Σανλί ήταν η αποκάλυψη της Εφές στον δρόμο προς τον τίτλο και εξαργύρωσε τις καλές του εμφανίσεις με την μεταγραφή του στους «μπλαουγκράνα». Ο Νίκολας Λαπροβιτόλα άλλαξε στρατόπεδο και από τη Μαδρίτη μετακόμισε στη Βαρκελώνη για να αποτελέσει το back up του Νικ Καλάθη.
Σημαντική είναι η απόκτηση του Νάιτζελ Χέις, ο οποίος γνωρίζει τον Γιασικεβίτσιους από την κοινή τους θητεία στην Ζαλγκίρις Κάουνας και αποφάσισε να κάνει το βήμα για το κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Τέταρτη και τελευταία κίνηση, ήταν η απόκτηση του νεαρού Λιθουανού γκαρντ Ρόκας Γιοκουμπάιτις, ο οποίος θα μείνει στην ομάδα, παρά το γεγονός πως επιλέχθηκε στο νούμερο 34 του ντραφτ από τους Νιου Γιορκ Νικς.
Παράλληλα, η Μπαρτσελόνα φρόντισε να κρατήσει στο ρόστερ δύο σημαντικές μονάδες της, και ο λόγος είναι για τους Κόρι Χίγκινς και Άλεξ Αμπρίνες.
Παρελθόν αποτέλεσαν οι Κλαβέρ, Χάνγκα, Βέστερμαν, Πουστοβόι και Μπολμάρο (πήγε στο ΝΒΑ), ενώ ο Πάου Γκασόλ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το μέλλον του.
Το ρόστερ
Προπονητής
Για όποιον έβλεπε τον Σαρούνας Γιασικέβιτσιους να παίζει, ήξερε πως το επόμενο βήμα στην καριέρα του θα είναι η προπονητική.
Ο Λιθουανός έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ζαλγκίρις Κάουνας και αφού κατάφερε να φτάσει μαζί της μέχρι το Final 4 του 2018, είχε έρθει η ώρα για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα.
Μετά από ένα χρόνο παρουσίας που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ, ο Γιασικεβίτσιους ξέρει πως είναι πια η στιγμή για να οδηγήσει τους «μπλαουγκράνα» στη… Γη της Επαγγελίας.
Πέρυσι σχεδόν τα κατάφερε, αλλά οι συνθήκες δείχνουν ακόμα καλύτερες τη φετινή χρονιά και μένει να φανεί αν θα γίνει ένας ακόμα που κατακτά την Euroleague τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.
Το αστέρι
Ο Νίκολα Μίροτιτς «απαρνήθηκε» το ΝΒΑ για χάρη της Μπαρτσελόνα πριν από δύο χρόνια. Ξέρει πως η δουλειά του είναι να γίνει ο ηγέτης της, πράγμα που δεν μπόρεσε στο περσινό Final 4.
Ο καλύτερα αμειβόμενος παίκτης στην Ευρώπη, θα έχει και άλλη ευκαιρία τη φετινή χρονιά και καλείται να αποδείξει πως αξίζει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί.
Ο Μαυροβούνιος – με ισπανικό διαβατήριο – αποτελεί τον σταρ σε ένα ρόστερ γεμάτο από μεγάλες προσωπικότητες, με τον Νικ Καλάθη να βρίσκεται ψηλά στη συγκεκριμένη ιεραρχία.
Που μπόρει να φτάσει
Η Μπαρτσελόνα μοιάζει με ομάδα σε… αποστολή. Μπορεί τα οικονομικά προβλήματα να την ταλανίζουν, αλλά στο μπάσκετ κατάφερε να διατηρήσει έναν αρκετά ποιοτικό κορμό και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και φέτος στην Euroleague.
Η παρουσία της στην οχτάδα και το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs θεωρούνται σίγουρα, ενώ το αν θα έχει εύκολη ή δύσκολη δουλειά σε αυτά, θα εξαρτηθεί από τον αντίπαλο με τον οποίο θα διασταυρωθεί.
Θυμίζουμε πως την περσινή σεζόν, χρειάστηκε πέντε παιχνίδια και πολύ κόπο για να αποκλείσει την πρωτάρα, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
Στο Final 4, οι πιθανότητες είναι 25% για κάθε ομάδα, με την περίπτωση της Μπαρτσελόνα να μην διαφέρει σε κάτι.