Από το τουρνουά του ΣΕΦ βγαίνουν πολλά συμπεράσματα για το νέο Ολυμπιακό, αλλά η λάμψη του Σάσα Βεζένκοφ δεν αποτελεί κάτι καινούριο.
Ο Ολυμπιακός έκλεισε με το απόλυτο των νικών το φιλικό τουρνουά «bwin TOYRNAMENT AGAINST COVID -19» του ΣΕΦ και ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών (αν όχι ο βασικότερος) είναι ο Σάσα Βεζένκοφ, του οποίου η σπουδαία παρουσία μόνο είδηση δεν αποτελεί.
Σε όλα τα φιλικά των Πειραιωτών ήταν διψήφιος στους πόντους και σημείο αναφοράς στο παρκέ.
Στο πρώτο φιλικό της προετοιμασίας απέναντι στη βουλγαρική Ρίλσκι είχε 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 εύστοχα τρίποντα ενώ στο παιχνίδι με τον Ιωνικό σημείωσε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 εύστοχα τρίποντα.
Στο τουρνουά δε, του ΣΕΦ, ήταν ο κορυφαίος των ερυθρολεύκων με τα επίπεδα σκοραρίσματος να κυμαίνονται από τους 20 και άνω.
Στον ημιτελικό με το Λαύριο ήταν τρομερός με 20 πόντους με 3/7 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Στον τελικό κόντρα στην… Ευρωλιγκάτη Μονακό του πολύ ανώτερου επιπέδου ήταν ασταμάτητος. Μέτρησε 24 πόντους με 4/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 7/8 βολές, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 7(!) κερδισμένα φάουλ, προκαλώντας πολλά προβλήματα στη γαλλική άμυνα και ξεσηκώνοντας τον κόσμο του φαληρικού σταδίου σε κάθε του επιτυχημένη προσπάθεια.
Ο Σάσα έδειξε πράγματα στα οποία τον έχουμε πλέον συνηθίσει αλλά σε ακόμα καλύτερη εκδοχή. Αποτελούσε τη σταθερά και την εγγύηση του Ολυμπιακού στο περιφερειακό σουτ και ήταν όπως πάντα τρομερά μαχητικός στη ρακέτα, τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος του παρκέ.
Εκτός της γνωστής εκτελεστικής του δεινότητας από την περιφέρεια, ο Βεζένκοφ παρουσίασε αισθητά σημάδια βελτίωσης σε close out καταστάσεις τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα, πράγμα που δείχνει γιατί ο Μπαρτζώκας τον χρησιμοποίησε αρκετά και στη θέση «3» (μια θέση που γνωρίζει εξίσου καλά).
Οι κινήσεις του χωρίς τη μπάλα στα χέρια ήταν γρήγορες, οι κινήσεις του με τη μπάλα στα χέρια και μέσα στο ποστ ήταν πλαστικές. Σε συνδυασμό με την ευστοχία του από την περιφέρεια, ήταν πραγματικός πονοκέφαλος για τις αντίπαλες άμυνες. Την ίδια ώρα, όταν δεν εκτελούσε, διάβαζε αμέσως τη φάση και μοίραζε ιδανικά για τους συμπαίκτες του, τελειοποιώντας την αρκετά καλή κυκλοφορία της μπάλας που παρουσίαζε ο Ολυμπιακός.
Οδεύοντας για την 4η σεζόν του στο μεγάλο λιμάνι, ο Βεζένκοφ δείχνει χρονιά με τη χρονιά τρομερή βελτίωση σε όλους τους τομείς και αυτό το μαρτυρούν και οι αριθμοί του στη Euroleague. Αναλυτικά:
Σεζόν 2018-19: 3.8 πόντοι με 63.6% στα δίποντα, 20.7% στα τρίποντα, 81% στις βολές, 2.2 ριμπάουντ και 4.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 10:24′ μέσο όρο και 28 ματς.
Σεζόν 2019-20: 7.1 πόντοι με 62.5% στα δίποντα, 45.9% στα τρίποντα, 80.8% στις βολές, 2 ριμπάουντ και 6.9 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 13:38′ μέσο όρο και 26 ματς.
Σεζόν 2020-21: 11.5 πόντοι με 50% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα, 88.7% στις βολές, 5.4 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 14.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 23:35′ μέσο όρο και 31 ματς.
Μάλιστα, μεγάλο μερίδιο στην αγωνιστική εκτόξευση του Βούλγαρου, κατέχει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Και αυτό γιατί μέχρι να επιστρέψει ο Έλληνας τεχνικός στον Πειραιά, το χρόνος συμμετοχής του Βεζένκοφ επί εποχής Μπλατ κυμαινόταν στα χαμηλά και καμιά φορά ο ίδιος βρισκόταν και εκτός ροτέισον αφού δεν ενέπνεε εμπιστοσύνης του Ισραηλινού τεχνικού. Αυτό άλλαξε κατά την απομάκρυνση του Μπλατ στις αρχές της σεζόν 2019-20 και ακόμα περισσότερο όταν τον προσωρινό Κεστούτις Κεμζούρα, διαδέχτηκε ο Μπαρτζώκας.
Υπό τις οδηγίες του τωρινού προπονητή του Ολυμπιακού, ο Σάσα έχει βρει για τα καλά το δρόμο του και κατάφερε να ξεδιπλώσει όχι μόνο το πλούσιο ταλέντο του αλλά και τις ηγετικές του αρετές που έδειξε πέρσι και τις οποίες θα δείξει ακόμα περισσότερο φέτος, αποτελώντας τον πανάξιο διάδοχο του σπουδαίου Γιώργου Πρίντεζη στη θέση του βασικού πάουερ φόργουορντ.
Τα άκρως εντυπωσιακά σημάδια γραφής του στα μέχρι τώρα φιλικά, αποτελούν συνέχεια της περσινής του εκτόξευσης αλλά και προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει φέτος και τα επόμενα χρόνια.