Τα Final Four των ελληνικών ομάδων (vids)

Τα Final Four των ελληνικών ομάδων (vids)

Οι πρώτες... μάχες Άρη και ΠΑΟΚ, οι εμφύλιοι σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα, το πρώτο ευρωπαϊκό, το... έπος της Πόλης, οι εννιά συνολικά κούπες. Τα Final Four της Euroleague είχαν πολλές ιστορίες ελληνικού μπάσκετ.

Παρίσι 1996. Ρώμη 1997. Θεσσαλονίκη 2000. Μπολόνια 2002. Αθήνα 2007. Βερολίνο 2009. Βαρκελώνη 2011. Κωνσταντινούπολη 2012. Λονδίνο 2013.

Εννιά πόλεις. Εννιά διαφορετικά τρόπαια. Κοινός παρονομαστής; Η Ελλάδα. Έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός. Τελευταία; Πριν από δέκα χρόνια. Τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός. Τελευταία; Πριν από οχτώ χρόνια. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…

Το πρόβλημα δεν είναι, όμως, το πότε οι ελληνικές ομάδες πήραν το τελευταίο τους ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα είναι η προοπτική για το μέλλον. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά στην ιστορία της Euroleague με τη μορφή που την ξέρουμε (νοκ άουτ προημιτελικά και μετά φάιναλ φορ) που δεν υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση στις οχτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Και είναι αρκετά τα χρόνια που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν υπολογίζονται ως φαβορί για μια θέση στα Final Four και πολύ περισσότερο για τη διεκδίκηση του πρώτου σκαλιού στο βάθρο. Τα χαμηλά μπάτζετ των δύο ελληνικών ομάδων, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο άλλων μεγάλων δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ έφεραν την Ελλάδα μακριά απ’ αυτό που μας είχε συνηθίσει. Να ξεκινάνε οι σεζόν και να έχουμε σχεδόν δεδομένη την παρουσία τουλάχιστον μίας ομάδας στο φάιναλ φορ.

Τα πρώτα φάιναλ φορ με Άρη και ΠΑΟΚ

Η πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε Final Four χρονολογείται τη σεζόν 1987-88. Ήταν ο σπουδαίος Άρης, ο οποίος έφτασε στο Final Four της Γάνδης αλλά αποκλείστηκε στον ημιτελικό Τρέισερ Μιλάνου χάνοντας με 87-82. Μία σεζόν μετά και πάλι ο Άρης θα βρεθεί στο Final Four του Μονάχου, αλλά θα χάσει από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 99-86. Θα πετύχει την πρώτη του νίκη σε Final Four επικρατώντας με 88-71 της Μπαρτσελόνα στον μικρό τελικό και κατακτώντας την τέταρτη θέση.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν και τρίτη σερί πρόκριση τη σεζόν 1989-90, αλλά η Μπαρτσελόνα τους σταμάτησε και πάλι στα ημιτελικά.

Η Ελλάδα είχε ξανά εκπροσώπηση τη σεζόν 1992-93, όταν ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ έφτασε έως τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο αλλά σε ένα δραματικό παιχνίδι ηττήθηκαν στον ημιτελικό με 79-77 από την Μπενετόν του Τόνι Κούκοτς στο Στάδιο Ειρήνης κ Φιλίας.

Οι εμφύλιοι σε Τελ Αβίβ, Σαραγόσα και οι πρώτες ελληνικές κούπες

Η επόμενη πενταετία είναι χρυσή για το ελληνικό μπάσκετ. Με εκπροσώπους τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, η Ελλάδα για έντε σερί χρόνια έχει εκπρόσωπο στον τελικό και καταφέρνει να φέρει τις πρώτες κούπες στην Ελλάδα. Τη σεζόν 1993-94 είναι ο πρώτος… εμφύλιος Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ. Σε μια εποχή που αν δύο ομάδες από την ίδια χώρα προκρίνονταν στο Final Four έπαιζαν μεταξύ τους στον ημιτελικό.

Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 77-72 τον Παναθηναϊκό, αλλά χάνει τον τελικό από την Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς με 59-57. Ένα χρόνο μετά το σκηνικό είναι το ίδιο. Στη Σαραγόσα οι δύο ελληνικές ομάδες βρίσκονται ξανά στα ημιτελικά, ο Ολυμπιακός επικρατεί και πάλι του Παναθηναϊκού, αλλά χάνει στον τελικό από τη Ρεάλ. Η πρώτη ελληνική κούπα, όμως, φαινόταν πως πλησιάζει.

 

Την κατακτά ο Παναθηναϊκός του Ντομινίκ Ουίλκινς το 1996 στο Παρίσι. Ξεμπερδεύει με την ΤΣΣΚΑ σχετικά εύκολα στον ημιτελικό και επικρατεί σε δραματικό ματς της Μπαρτσελόνα στον τελικό, φέρνοντας το πρώτο ευρωπαϊκό στην Ελλάδα. Έναν χρόνο μετά στη Ρώμη ο Ολυμπιακός φέρνει το δεύτερο, επικρατώντας και αυτός της Μπαρτσελόνα με 73-58 στον τελικό.

Έναν χρόνο μετά είναι η σειρά της ΑΕΚ να φτάσει σε Final Four, επικρατεί της Μπενετόν Τρεβίζο στον ημιτελικό, αλλά χάνει από την έτερη ιταλική ομάδα, τη Βίρτους Μπολόνια του Ντανίλοβιτς στον τελικό με 58-44. Τη σεζόν 1998-99 ο Ολυμπιακός είναι εκείνος που φτάνει ξανά σε Final Four, αλλά η… υπερηχητική Ζαλγκίρις τον αφήνει εκτός τελικού και στη συνέχεια παίρνει και το τρόπαιο.

Η κυριαρχία του Παναθηναϊκού

Η επόμενη δεκαετία ανήκει στον Παναθηναϊκό. Η σπουδαία ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς γίνεται… φόβος και τρόμος όλης της Ευρώπης και κατακτά τέσσερα ευρωπαϊκά τρόπαια σε εννιά χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη το 2000 απέναντι σε Εφές Πίλσεν στον ημιτελικό (81-71) και Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό 73-67. Το 2002 στην Μπολόνια απέναντι σε Μακάμπι στον ημιτελικό (83-75) και Βίρτους στον τελικό (89-83). Το 2007 στην Αθήνα κόντρα σε Ταουγκρές στον ημιτελικό (67-53) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό (93-91) και το 2009 στο Βερολίνο, όταν είχαμε τον τρίτο… εμφύλιο σε φάιναλ φορ με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί στον ημιτελικό του Ολυμπιακού με 84-82 και να παίρνει το τρόπαιο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 73-71. Ενδιάμεσα; Το 2004-05 οι πράσινοι φτάνουν στο φάιναλ φορ αλλά μένουν εκτός τελικού από την Μακάμπι.

Το… θαύμα της Πόλης και τα 5 στα 7 ερυθρόλευκα Final Four

Τη σεζόν 2009-10 η σκυτάλη σε συμμετοχή σε Final Four περνάει στον Ολυμπιακό. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο οι ερυθρόλευκοι φτάνουν ως τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες, με τη διοργάνωση να γίνεται στο Παρίσι. Ξεπερνούν το εμπόδιο της Παρτιζάν στα ημιτελικά, αλλά στον τελικό η Μπαρτσελόνα επικρατεί με 86-68 και παίρνει το τρόπαιο.

Η κούπα επιστρέφει στην Ελλάδα ένα χρόνο αργότερα και ρίχνει… άγκυρα στη χώρα μας για μια τριετία. Το 2011 ο Παναθηναϊκός στη Βαρκελώνη επικρατεί της Σιένα στα ημιτελικά και της Μακάμπι στον τελικό, κατακτώντας για έκτη φορά στην ιστορία του το ευρωπαϊκό. Η επόμενη σεζόν έχει το… θαύμα της Πόλης.

Στην Κωνσταντινούπολη το 2012 έχουμε για τελευταία φορά εκπροσώπηση δύο ελληνικών ομάδων. Αυτή τη φορά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν βρίσκονται στα ημιτελικά αφού το Format έχει αλλάξει, οι ερυθρόλευκοι ξεπερνούν το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα, οι πράσινοι χάνουν από την ΤΣΣΚΑ και ο τελικός είναι μεταξύ του Ολυμπιακού και των Ρώσων. Σε ένα μπασκετικό… έπος, ο Ολυμπιακός του Ίβκοβιτς γυρίζει το ματς από το -19 και κατακτά το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του.

Μια χρονιά μετά η κεκτημένη ταχύτητα εκείνης της ομάδας φέρνει το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο (και τρίτο συνεχόμενο ελληνικό). Στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα πια κατακτά το Πρωτάθλημα Ευρώπης για τρίτη φορά συνολικά νικώντας 69–52 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό και 100–88 την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Λονδίνου. Γίνεται έτσι η μοναδική ελληνική ομάδα και η μόνη ομάδα –μαζί με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ– στο ευρωπαϊκό μπάσκετ που έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενα Πρωταθλήματα Ευρώπης από την καθιέρωση του συστήματος Final Four τo 1988 και μόλις η τρίτη ομάδα στην Ευρώπη που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα συνεχόμενες χρονιές (back-to-back Euroleague Champions), μετά την Γιουγκοπλάστικα και τη Μακάμπι. Ο δε Μπαρτζώκας γίνεται ο πρώτος Έλληνας προπονητής που σηκώνει την κούπα.

Η σεζόν 2013-14 δεν έχει ελληνική εκπροσώπηση σε Final Four, με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει το 2014-15 στη Μαδρίτη. Επικρατεί με 70-68 της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό, αλλά χάνει με 78-59 από τη Ρεάλ στον τελικό, ενώ δύο χρόνια αργότερα η κατάσταση είναι ξανά η ίδια: νίκη επί της ΤΣΣΚΑ με 82-78 στα ημιτελικά, ήττα από την ομάδα που διοργάνωνε το Final Four στην Κωνσταντινούπολη, τη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς με 80-64 στον μεγάλο τελικό. Στο τελευταίο Final Four που είδαμε ελληνική ομάδα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ