Άνω κάτω γίνεται το πρωτάθλημα, καθώς οι απουσίες διαμορφώνουν διαφορετικές συνθήκες κι αλλάζει η δυναμική κι η βαθμολογία.
Υπήρχε μια έκφραση, η οποία ήταν σε… ημερήσια διάταξη: «Αχαρτογράφητα νερά». Την είπαμε (και τη γράψαμε) πολύ, όμως ελάχιστα αντιληφθήκαμε την πραγματική της έννοια. Να, όμως, που ο κορωνοϊός αλλάζει τα δεδομένα κι αίφνης η Ευρωλίγκα (ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα) μετατρέπεται σε κινούμενη άμμο, δίχως κανείς να μπορεί να σταθμίσει, να υπολογίσει να προβλέψει.
Ο Παναθηναϊκός βρίσκει τη Βιλερμπάν με… σύνθεση ανάγκης κι αυτό είναι καλό για τους «πράσινους». Μια ανταγωνιστική προς τον Παναθηναϊκό ομάδα, ενδεχομένως θα βρει τους Γάλλους με πλήρες ρόστερ κι ενδεχομένως το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Το ίδιο ισχύει και για τους αντιπάλους της Ζενίτ και… βλέπουμε.
Το ότι σήμερα η κατάσταση ευνοεί τη μία από τις δύο ελληνικές ομάδες δεν σημαίνει τίποτα, καθώς αυτό αποτελεί πλέον καθημερινότητα, αλλά κι αστάθμητο παράγοντα. Μπορεί, δηλαδή, αύριο ο Ολυμπιακός, ή ο Παναθηναϊκός να κυνηγά την είσοδο στην 8άδα κι ο κύριος αντίπαλος να συναντήσει την ομάδα που προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα αποδεκατισμένη από τον κορωνοϊό.
Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική λογική, για ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν αλλάζουν απλά οι ισορροπίες, αλλά δεν υπάρχουν ισορροπίες, για ένα πρωτάθλημα που η τυχαιότητα μετατρέπεται σε ρυθμιστή. Ως εκ τούτου είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί κάθε έννοια απόδοσης αθλητικής δικαιοσύνης, δια του αποτελέσματος.
Αν έχει κάτι να δείξει η Ευρωλίγκα, πέρα από τα πλουμιστά ονόματα των ομάδων και τη συμμετοχή παικτών από το πάνω ράφι (δεν τα λες και λίγα), είναι το απρόβλεπτο του αποτελέσματος, σε συνδυασμό με την επιβράβευσης της πορείας. Δηλαδή, μια ομάδα που όλη τη χρονιά αποδίδει, είναι δεδομένο ότι θα διεκδικήσει την πρόκριση στο φάιναλ φορ και κατ’ επέκταση τον τίτλο, δίχως να απαγορεύεται η έκπληξη στα πλέι οφ, ή στον ημιτελικό, ή ακόμα και στον τελικό.
Ο καινούριος παράγοντας διαμόρφωσης βαθμολογίας δεν αποδίδει τιμή στην προσπάθεια μιας ομάδας. Σαφέστατα κανείς δεν φταίει και κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με την πανδημία, είναι όμως ένα πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς επενδύσεις εκατομμυρίων και προσπάθεια μηνών κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, για μια… άτυχη στιγμή.