Ο κόουτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για το πως «χτίζεται» μια ομάδα.
Ανάλυση στην ιστοσελίδα της Euroleague, έκανε ο Δημήτρης Ιτούδης. Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μίλησε για το πως χτίζεται μια ομάδα.
Ο Έλληνας κόουτς αναφέρθηκε στα στοιχεία που ψάχνει σε έναν παίκτη, όπως είναι η εργατικότητα και το κίνητρο.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως χρειάζονται να βρεθούν παίκτες, που να είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν τους ρόλους τους στην ομάδα.
Αρχικά, στην ανάλυσή του στην ιστοσελίδα της Euroleague ο Έλληνας κόουτς ανέφερε: «Μια πραγματικότητα του επαγγέλματός μας είναι πως οι ομάδες πάντα θα αλλάζουν και οι παίκτες πάντα θα έρχονται και θα φεύγουν. Φέτος δουλεύω με τρίτη γενιά παικτών στην ΤΣΣΚΑ. Εάν πάμε πίσω στο 2016 και τον πρώτο μου τίτλο στην Euroleague, τότε η ομάδα είχε 8 ή 9 παίκτες που κέρδισαν τον πρώτο τους τίτλο, όπως ο Τεόντοσιτς, ο Χίγκινς, ο Ντε Κολό και ούτω καθεξής.
Στη συνέχεια, το 2019 στη Βιτόρια, είχαμε άλλους 8 ή 9 νέους πρωταθλητές όπως ο Άλεκ Πίτερς και ο Οθέλο Χάντερ. Έτσι ήταν μια σχεδόν νέα ομάδα και τώρα το 2020 έχουμε μια τρίτη γενιά με νεοφερμένους όπως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Τορνίκε Σενγκέλια, που έχουν ισχυρό κίνητρο να φέρουν αυτό που μπορούν στο κλαμπ και να το οδηγήσουν στην πρώτη θέση».
Αναφορικά με το χτίσιμο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας επεσήμανε: «Αυτή η διαδικασία συνεχούς αναγέννησης της ομάδας είναι κάτι που πρέπει να χτίσεις με το πέρας του καιρού κάτι που δεν είναι εύκολο και οι συνθήκες είναι διαφορετικές κάθε σεζόν. Η πρόσληψη είναι μια διαδικασία που κρατάει όλο το χρόνο και δεν σταματάει ποτέ. Δεν είναι μόνο κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μια από τις βασικές προτεραιότητές μας είναι να βεβαιωθούμε πως δεν θα πέσουμε σε έκπληξη, οπότε πρέπει να ξέρουμε όλους τους όρους των συμβολαίων. Μερικοί παίκτες μπορεί να έχουν buy outs ή επιλογές να αποχωρήσουν, οπότε πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος να καλύψεις αυτά τα θέματα.
Για να βρούμε παίκτες ψάχνουμε σε όλη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές και ανυπομονούμε πάντα να δούμε τι μπορούμε να προσθέσουμε για να γίνουμε πιο δυνατοί ως ομάδα και ως οργανισμός. Μερικές φορές τα στατιστικά μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά εξαρτάται από το τι ψάχνεις. Αν θέλεις έναν παίκτη για την άμυνα, μαχητή, δεν πρόκειται να δεις τα στατιστικά του γιατί οι αριθμοί δεν θα σε βοηθήσουν. Αλλά όταν χρειάζεσαι σκόρερ ή δημιουργό, τότε θα δεις τους αριθμούς. Έτσι, οι αριθμοί μπορούν να βοηθήσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η μόνη πτυχή που αναζητούμε.
Πριν υπογράψουμε έναν παίκτη κάνουμε πολλή έρευνα εξετάζοντας την εργατικότητά του, το κίνητρό του, το προσωπικό και οικογενειακό background του, τα πάντα γι αυτόν. Οι προπονητές κάνουν πολλές από αυτές τις έρευνες, έχουμε ένα δίκτυο ανθρώπων που εμπιστευόμαστε. Μιλάμε με άτομα με τα οποία έχει συνεργαστεί ο παίκτης στο παρελθόν, όπως συμπαίκτες, προπονητές, γιατρούς, βοηθούς προπονητές. Άτομα με τα οποία είχε καθημερινή επαφή. Είμαι στη δουλειά εδώ και 30 χρόνια, οπότε ξέρω πολλούς ανθρώπους που μπορώ να εμπιστευτώ και μπορώ να σηκώσω το τηλέφωνό μου να τους καλέσω».
Για το πώς θα ταιριάξουν οι παίκτες μεταξύ τους: «Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου και να βρεις τον κατάλληλο παίκτη που μπορεί να ταιριάξει από πλευράς χημείας. Εάν υπογράψεις έναν MVP σε κάθε θέση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχεις την καλύτερη χημεία ή την καλύτερη ομάδα. Πρέπει να γεμίσεις την ομάδα με τους καλύτερους δυνατούς παίκτες εκείνη τη στιγμή, για να βοηθήσει την ομάδα με ό,τι χρειαστεί. Χρειάζεται να υπάρξουν ρόλοι για να γεμίσεις μια ομάδα, χρειάζονται παίκτες που είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν τους ρόλους τους. Επομένως προτού υπογράψουμε έναν παίκτη θα μπορούσα να κάνω μια τηλεφωνική συνομιλία και να πω «άκου πρόκειται να κάνουμε αυτό κι αυτό, αλλά στη θέση σου έχουμε ήδη αυτούς τους παίκτες. Λοιπόν, είσαι έτοιμος;».