Ολυμπιακός 2020/21 : Με το βλέμμα ψηλά!

Ολυμπιακός 2020/21 : Με το βλέμμα ψηλά!

Η αντεπίθεση σε επίπεδο σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει με την παλιννόστηση του κορυφαίου Έλληνα προπονητή Γιώργου Μπαρτζώκα ολοκληρώθηκε, το ερυθρόλευκο τρένο ξαναμπήκε στις ράγες της φιλοσοφίας που του ταιριάζει και το μέλλον είναι τουλάχιστον αισιόδοξο.

Στα τέλη του Ιουλίου μιας απολύτως ασυνήθιστης σεζόν ο Ολυμπιακός, που κατά τους εν Ελλάδι ειδήμονες της πορτοκαλί μπάλας θα είχε «τσακιστεί στα βράχια» μέχρι το 2021, έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του, έχει ανανεώσει τους παίκτες που επιθυμούσε να κρατήσει, έχει πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις μεταγραφές του και περιμένει την τελεσφόρηση της επιστροφής Σλούκα για να ολοκληρώσει το κάδρο της νέας εποχής του.

Η αντεπίθεση σε επίπεδο σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει με την παλιννόστηση του κορυφαίου Έλληνα προπονητή Γιώργου Μπαρτζώκα ολοκληρώθηκε, το ερυθρόλευκο τρένο ξαναμπήκε στις ράγες της φιλοσοφίας που του ταιριάζει και το μέλλον προδιαγράφεται όχι λαμπρό, αλλά τουλάχιστον αισιόδοξο.

Τα μεγάλα πορτοφόλια της Euroleague συνεχίζουν να αλωνίζουν στο μεταγραφικό παζάρι, εκμεταλλευόμενα μάλιστα τη συγκυρία του κορονοϊού, και να προσθέτουν στο έμψυχο δυναμικό τους τα κορυφαία ονόματα και πληρώνοντας πακτωλούς εκατομμυρίων. Είναι αυτονόητο ότι οι Ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα οικονομικά δεδομένα και έτσι θέτουν ως στόχο την απόκτηση value for money παικτών και το χτίσιμο ομοιογενών και αξιόμαχων συνόλων. Και εν συγκρίσει με τον άσπονδο αντίπαλο Παναθηναϊκό που προχωρά με έναν αξιόλογο πλην εντελώς άπειρο προπονητή και με παίκτες-στοιχήματα, ο ερυθρόλευκος οργανισμός βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα διότι κινήθηκε τάχιστα, ευφυώς και με κυνισμό.

Τι έχασε και τι πήρε

Η σημαντικότερη απώλεια του φετινού Ολυμπιακού θα είναι προφανώς ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ένας αθλητής που στη θέση του είναι πιθανόν ο καλύτερος στη διοργάνωση, βρίσκεται σε καταπληκτική ηλικία και είχε δεθεί τα μέγιστα με το σύλλογο. Το βελούδινο διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών έγινε σε ατμόσφαιρα συγκίνησης αλλά στο κλίμα κυνικού επαγγελματισμού του 2020, ακόμη και οι αιθεροβάμονες αντελήφθησαν ότι ο Σέρβος είχε μεγαλώσει πολύ για το πορτοφόλι του Ολυμπιακού. Έτσι, η ομάδα έχασε ένα από τα σημαντικότερα αγωνιστικά σημεία αναφοράς της τα τελευταία χρόνια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το πώς τον αντικατέστησε. Ο coach Μπαρτζώκας και οι λοιποί ιθύνοντες του ερυθρόλευκου σχεδιασμού έκριναν ότι το στυλ παιχνιδιού της ομάδας πρέπει να χτιστεί εκ νέου γύρω από undersized ψηλούς και να απομακρυνθεί το μοντέλο του 7-footer της εποχής Μιλουτίνοφ και έτσι αποκτήθηκαν ο Χασάν Μαρτίν και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Γνώμονας αυτής της αλλαγής φιλοσοφίας πιθανότατα να είναι, σε ό,τι αφορά το αμυντικό κομμάτι, η έφεση των undersized ψηλών στην λατρεμένη από τον Coach B άμυνα με αλλαγές. Σε ό,τι αφορά την επίθεση οι ταχύτεροι ψηλοί του φετινού Ολυμπιακού θα είναι σίγουρα πιο λειτουργικοί στο transition παιχνίδι.

Τα πράγματα στην περιφέρεια είναι διαφορετικά, καθώς υπάρχει σαφέστατη ποιοτική αναβάθμιση σε σχέση με την περσινή σεζόν, όπου ειδικά μετά τον τραυματισμό του Σπανούλη και μέχρι τις εκλάμψεις του ΜακΚίσικ τα πράγματα ήταν επιεικώς μέτρια, καθώς χρειάστηκε μέχρι και ο Παπανικολάου να αναλάβει σε κάποια ματς καθήκοντα playmaker. Η σημαντικότερη προσθήκη είναι αυτή του Κώστα Σλούκα, η μοναδική μεταγραφή των Ελληνικών ομάδων από το πάνω ράφι της Euroleague τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτά που θα προσφέρει ο 30χρονος Έλληνας guard στον Ολυμπιακό χρειάζονται σελίδες ολόκληρες για να αναλυθούν. Τεράστιας σημασίας είναι επίσης το γεγονός ότι οι υπόλοιποι παίκτες που αποκτήθηκαν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αρχισκόρερ Harrison, μπορεί να μην έχουν παραστάσεις σε επίπεδο Euroleague, αλλά γνωρίζουν τι σημαίνει Ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς έχουν αγωνιστεί στο Eurocup.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε για παράδειγμα στην περίπτωση Baldwin. Ενός παίκτη ταλαντούχου, τον οποίο ο David Blatt προόριζε πέρυσι για βασικό point guard αλλά έχασε κρίσιμο χρόνο στην αρχή της σεζόν για να προσαρμοστεί στη φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τέλος, ο Γιώργος Μπαρτζώκας στελέχωσε τη φετινή του περιφέρεια με γνώμονα τη βασικότερη έννοια της προπονητικής του φιλοσοφίας: versatility, δηλαδή ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής των παικτών σε διαφορετικές θέσεις. Στη φετινή ομάδα του Ολυμπιακού, που αποτελεί εξ ολοκλήρου δικό του δημιούργημα ως προς τη φιλοσοφία και το έμψυχο δυναμικό, πιθανότατα δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί μόνο σε μία θέση. Αυτό θα επιτρέψει στον Έλληνα τεχνικό την εφαρμογή πολλών διαφορετικών συστημάτων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και θα καταστήσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού πιο απρόβλεπτο και δυσκολότερα αντιμετωπίσιμο ακόμη και από ομάδες με ακριβότερο και πληρέστερο ποιοτικά ρόστερ.

Ο ηγέτης, το στοίχημα και το «διαμάντι»

Αν μπορούσαμε να ρισκάρουμε κάποιες προβλέψεις για την πορεία των φετινών μεταγραφών του Ολυμπιακού, τρεις θα ήταν οι κυριότερες. Αρχικά, είναι αυτονόητο πως η πολυαναμενόμενη από όλους παλιννόστηση του Κώστα Σλούκα θα ανεβάσει πολλά επίπεδα σε δημιουργία και εκτέλεση μια ομάδα που πλήρωσε ακριβά το έλλειμμα των δύο αυτών στοιχείων τις προηγούμενες σεζόν με επιθετική δυστοκία και οδυνηρούς αποκλεισμούς. Ο ίδιος ο παίκτης θα κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε μετά την αποχώρηση του το 2015 και θα γυρίσει για να αναλάβει τα ηγετικά σκήπτρα της ομάδας που τον ανέθρεψε μπασκετικά από το είδωλο του, τον Βασίλη Σπανούλη.

Το μεγαλύτερο φετινό μεταγραφικό στοίχημα του Ολυμπιακού είναι με διαφορά ο Χασάν Μαρτίν. Τα αμυντικά και επιθετικά του χαρίσματα είναι δεδομένα και το ταλέντο του αναμφισβήτητο, ωστόσο θα είναι τελείως διαφορετικό και πρωτόγνωρο για εκείνον να κληθεί να πρωταγωνιστήσει σε ομάδα επιπέδου Euroleague, όπου αντίπαλοι του δεν θα είναι οι φιλότιμοι και αξιοπρεπείς σέντερ του Eurocup, αλλά ο Μιλουτίνοφ, ο Χάινς, ο Βέσελι και ο Ταβάρες. Εφόσον βέβαια η δυναμική υπάρχει, η επιτυχία είναι θέμα νοοτροπίας, τσαγανού και επαγγελματισμού.

Τέλος, ο τίτλος του «απροσδόκητου διαμαντιού» πηγαίνει, κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος στον Τσαρλς Τζένκινς, η μεταγραφή του οποίου θυμίζει εκείνη του Τρεμέλ Ντάρντεν εν έτει 2014 στον Ολυμπιακό. Αθλητής με άπειρες παραστάσεις σε επίπεδο Euroleague, αμυντικό χάρισμα και ξεκάθαρο ρόλο στην ομάδα. Αναμένεται να αποτελέσει αντίβαρο περιφερειακής αμυντικής σταθερότητας σε θέσης που κυρίως καλύφθηκαν από παίκτες των οποίων ο αγωνιστικός χαρακτήρας επικεντρώνεται στη δημιουργία και την εκτέλεση.

*Για την υπογραφή: Κάτι μαγικό

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ