
Ο Νίκος Ζήσης μίλησε για την πορεία της Εθνικής στα προκριματικά του Εurobasket, καθώς και για τους στόχους της στην τελική φάση του τουρνουά, ενώ τόνισε ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν έχει ανάγκη κανέναν.
Ο Νίκος Ζήσης προχώρησε σε δηλώσεις, ενόψει της κλήρωσης του Eurobasket και μίλησε για την πορεία της Εθνικής στα «παράθυρα» και για τους στόχους της στην τελική φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης.
Ο πρώην διεθνής ανέφερε ότι η Ελλάδα θέλει έναν βατό όμιλο, ενώ τόνισε ότι η ομάδα είναι ανεξάρτητη προσώπων και δεν χρειάζεται κανέναν. Είπε επίσης, ότι όλες πλέον οι εθνικές ομάδες έχουν πλέον δυναμική και τόνισε ότι η «επίσημη αγαπημένη» πρέπει να κερδίσει τους καλύτερους, ώστε να φτάσει στην κορυφή.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ζήση
-Πόσο σημαντική είναι για τους παίκτες η κλήρωση ενός μεγάλου τουρνουά;
«Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι υπάρχουν παίκτες που ασχολούνται πάρα πολύ και παίκτες που ασχολούνται πολύ λιγότερο. Προσωπικά είχα πολύ καλή εικόνα και-επειδή έτσι ήμουν ως παίκτης-μου άρεσε να έχω εικόνα για την ημερομηνία της κλήρωσης, για τους πιθανούς αντιπάλους και τα γκρουπ δυναμικότητας. Γενικώς είχα εικόνα πού βρισκόμασταν, τι επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε τόσο πριν, όσο και μετά την κλήρωση. Βέβαια, η Ελλάδα είναι μία ομάδα που έχει σχεδόν πάντα πολύ υψηλούς στόχους, άρα οι παίκτες ξέρουν ότι αν θέλουν να φτάσουν στο στόχο, θα πρέπει αργά ή γρήγορα να κερδίσουν τους καλύτερους»
-Υπήρξε κάποια περίπτωση που ήθελες να αποφύγεις κάποιον αντίπαλο στη φάση των ομίλων μίας μεγάλης διοργάνωσης;
«Ειλικρινά το λέω ότι ποτέ, παρότι παίξαμε σε τόσα τουρνουά, τόσες μεγάλες διοργανώσεις, δεν σκέφτηκα ότι θέλω να αποφύγουμε ως ομάδα κάποιον συγκεκριμένο αντίπαλο. Απεναντίας, θα έλεγα ότι υπήρξαν φορές που ήθελα να κληρωθούμε σε ομίλους με έναν αντίπαλο κι αυτός ήταν οι ΗΠΑ. Ήθελα να παίξουμε με μία ομάδα που αποτελείται από τόσους σούπερ σταρ κι αν δεν τους βρίσκαμε στους ομίλους, δεν γνωρίζω αν θα είχαμε την ευκαιρία να τους αντιμετωπίσουμε αργότερα».
-Προτιμάς βατό όμιλο με τον κίνδυνο να είναι πιο δύσκολη η διασταύρωση στα νοκ άουτ ή έναν πιο δύσκολο όμιλο και πιθανή πιο βατή διασταύρωση;
«Αν έπρεπε να διαλέξω, θα έλεγα το δεύτερο. Σε μία τέτοια διοργάνωση, όπου στον όμιλο υπάρχουν πέντε αντίπαλοι, είναι αλήθεια ότι έχεις δυνατότητα να διορθώσεις κάποια στραβοπατήματα που πιθανώς να γίνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες οι ομάδες έχουν δείξει πολύ καλά στοιχεία και δεν έχεις δικαίωμα να υποτιμήσεις κανέναν.
Όλες οι εθνικές ομάδες πια έχουν μία δυναμική, ακόμα και αυτές που μπορεί να θεωρούνται λιγότερο γνωστές. Το βλέπουμε και στα παράθυρα έστω κι αν κάποιες ομάδες έχουν απώλειες στο ρόστερ. Αν πας χαλαρός μπορεί να χάσεις από τον οποιονδήποτε. Σε ομίλους των έξι ομάδων όπως το Ευρωμπάσκετ είναι τέτοιο το φορμάτ που σου δίνει τη δυνατότητα να διορθώσεις κάτι που δεν πήγε καλά. και να κερδίσεις αγώνες που θα σε φέρουν στα νοκ άουτ. Είναι όμως, επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε έναν δυνατό όμιλο σου δίνεται η δυνατότητα να προετοιμαστείς ακόμα καλύτερα για την επόμενη φάση και είσαι πιο έτοιμος όταν πια έρχονται τα νοκ άουτ παιχνίδια».
Η Ελλάδα έχει κάνει θαυμάσιες πορεία στα Παράθυρα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρίσκεται ψηλά στο ranking της FIBA… Καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι τελικά κάθε αγώνας, κάθε νίκη, που μπορεί να φαίνεται ανούσια εκείνη τη στιγμή, σημαίνει πάρα πολλά για την Εθνική ομάδα;
«Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία είμαστε από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη στα Παράθυρα. Και μάλιστα έχουμε πετύχει όλες τις προκρίσεις. Συνολικά τέσσερις, συν το Προολυμπιακό! Είναι πράγματι πάρα πολύ σημαντικό. Σίγουρα η διαδικασία των Παραθύρων μας αφήνει πολύ γλυκιά γεύση. Είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία, την οποία δεν έζησα ως παίκτης, αλλά την έζησα πάρα πολύ έντονα με το νέο μου ρόλο.
Τα παιδιά έδειξαν αυταπάρνηση και ζήλο. Εκπροσώπησαν τη χώρα τους, που ήταν όνειρο ζωής για εκείνους, και βοήθησαν την ομάδα να πετύχει μεγάλες νίκες. Αυτό σημαίνει πολλά! Η Εθνική ομάδα είναι ανεξάρτητη προσώπων. Η Εθνική δεν είναι κανενός, όποιος την εκπροσωπεί πάντα προσπαθεί για το καλύτερο! Από παίκτες μέχρι προπονητές. Και σε αυτό θα πω ότι έχουμε πετύχει απόλυτα. Μπορώ να το πω με βεβαιότητα πια γνωρίζοντας ότι τα Παράθυρα είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία».
-Υπάρχει μυστικό στον όμιλο;
«Είναι τέτοια η φύση του τουρνουά που μπορεί να συγχωρεθεί ένα λάθος σου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να πω ότι φέτος στο Ευρωμπάσκετ θα υπάρχει μόνο ένα back to back παιχνίδι κάτι που είναι πολύ σπουδαίο. Με αυτή την απόφαση, που έχει ως αποτέλεσμα μία ημέρα επιπλέον ξεκούρασης για τους παίκτες πριν από ματς, έγινε ένα βήμα μπροστά και θα ήταν εκπληκτικό αν θα μπορούσε στο επόμενο τουρνουά να μην υπάρχει κανένα back to back. Είναι πάρα πολύ επίπονο.
Αλλά κι αυτό που αποφασίστηκε για το φετινό Ευρωμπάσκετ είναι εξαιρετικό για τους παίκτες. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πας πανέτοιμος και απόλυτα προετοιμασμένος. Ο όμιλος, παρ’ όλα αυτά, σου δίνει μία ευκαιρία να χτίσεις τη φόρμα σου, να βρεις το ρυθμό σου και να φτάσεις σταδιακά στο πικ. Όταν έχεις μία ομάδα που διαθέτει ποιότητα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχεις δυνατότητα να περάσεις στου 16 και να αντιμετωπίσεις τις μεγάλες προκλήσεις».