Ντικούδης: «Θετικό το πρόσημο των εθνικών ομάδων, υπάρχει μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ»

Ντικούδης: «Θετικό το πρόσημο των εθνικών ομάδων, υπάρχει μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ»

Ο Δήμος Ντικούδης μίλησε για τις μικρές εθνικές ομάδες και έδειξε την αισιοδοξία του για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ.

Έναν απολογισμό για την πορεία των μικρών εθνικών ομάδων έκανε ο Δήμος Ντικούδης μιλώντας στο WEB Radio της ΕΟΚ.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην παραγωγική διαδικασία, στo playbook, ενώ στάθηκε και στη διοργάνωση του Προολυμπιακού τουρνουά στο ΣΕΦ.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Δήμος Ντικούδης:

Για τον απολογισμό των «μικρών» εθνικών ομάδων: «Το καλοκαίρι άφησε ένα θετικό πρόσημο. Είχαμε για 2η σερί χρονιά ένα μετάλλιο στη Νέων, που είναι προθάλαμος της ανδρών, πράγμα που αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την Εθνική ομάδα. Πολλά παιδιά έχουν μέλλον απ’ τη “φουρνιά” αυτήν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Έγινε πολύ οργανωμένη δουλειά και πέρυσι και φέτος και καταφέραμε να πανηγυρίσουμε ένα ακόμη μετάλλιο σε αυτήν την κατηγορία.

Στην U18 είχαμε θέσει σαν μεγάλο στόχο την είσοδο στην 5άδα που οδηγεί στο Παγκόσμιο, αλλά δεν τα καταφέραμε. Δε θέλω να χρησιμοποιήσω πολύ βαριές λέξεις όπως “αποτυχία” και τα λοιπά. Μιλάμε για νέα παιδία, που εμείς προσωπικά ξέρουμε πόσο πολύ δουλέψαν και ήθελα το κάτι παραπάνω, ενώ το staff επίσης έριξε πάρα πολλή δουλειά το καλοκαίρι. Η μη πραγματοποίηση του στόχου τούς δίνει περισσότερο κίνητρο και πείσμα να παλέψουν σαν Νέοι το 2025 και το 2026 για κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

Τέλος, οι Παίδες ήταν μια ομάδα σωστά δομημένη, που έπαιξε στο peak της και έφτασε στην 4άδα. Αντιμετωπίσαμε ομάδες υψηλού επιπέδου. Ήμασταν 5 λεπτά μακριά απ’ το μετάλλιο, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είδαμε πολύ ωραίο μπάσκετ απ’ τα παιδιά και αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον. Άφησε και αυτή η Εθνική ένα πολύ θετικό πρόσημο».

Για το playbook: «Εμείς στις Εθνικές θέλουμε να εφαρμόσουμε τις δικές μας αρχές και τις αρχές του ελληνικού μπάσκετ. Οφείλαμε να τις αποτυπώσουμε σε ένα playbook, ήταν δέσμευση της ΕΟΚ. Πήρε χρόνο, ήταν πολύ μακρά διαδικασία και δύσκολη, συμμετείχαν πάρα πολλοί προπονητές, επιστήμονες, ειδικοί μπάσκετ. Ήταν και μια απαίτηση των σωματίων όλης της χώρας να τους δώσουμε κάτι που να το μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και στις ακαδημίες, έτσι ώστε να έχουμε μια κοινή γραμμή.

Δεν είναι εύκολη διαδικασία, ούτε η εφαρμογή της, όμως πρέπει να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο, να μοιραστούμε τεχνογνωσία και να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Θα είναι ένα εργαλείο πολύ χρήσιμο στα χέρια των προπονητών και των συλλόγων και είναι φτιαγμένο και δομημένο βάσει των αρχών που θέλουμε να περάσουμε σε όλη την Ελλάδα και στις εθνικές ομάδες».

Για το αν υπάρχει μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ: «Θέλω να βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Έρχονται παιδιά από πίσω, παιδιά που έχουν όρεξη, που όταν φτάσουν σε περιβάλλον Εθνικής Ανδρών θα αναλογιστούν την ευθύνη και το πόσο σπουδαίο είναι το να φοράς αυτήν τη φανέλα και πιστεύω θα αποδώσουν τα μέγιστα. Δεν είναι εύκολο.

Πρέπει να κάνουν τα σωστά βήματα, πρέπει να πάνε σε συλλόγους υψηλού επιπέδου, να παίξουν εκεί, να γίνουν σημαντικοί, να γίνουν σημείο αναφοράς στις ομάδες τους, έτσι ώστε όταν φτάσουν στην Εθνική Ανδρών να μπορέσουν να το υποστηρίξουν αυτό.

Επειδή αγαπάμε πάρα πολύ το άθλημα σαν Έλληνες, τα επόμενα χρόνια, με την ανανέωση που θα έρθει σιγά-σιγά στην Εθνική, θα δούμε μια νέα Εθνική, με πρωταγωνιστές που δεν τους περιμέναμε, οι οποίοι θα παίρνουν τα ηνία και θα μπορούν να κρατήσουν ψηλά αυτήν την ομάδα. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια μικρή χώρα και θέλουμε να είμαστε σε μετάλλια παγκοσμίως, κάτι που δεν είναι εύκολο, ωστόσο δίνουμε το παρών σε μεγάλες διοργανώσεις».

Για την εξαιρετική ατμόσφαιρα που υπήρχε στο Προολυμπιακό τουρνουά: «Αυτό είναι το αποτύπωμα που αφήνει μια μεγάλη διοργάνωση που διεξάγεται στη χώρα μας, πόσο μάλλον όταν στέφεται με επιτυχία. Ήταν πολύ δύσκολο και μεγάλη επιτυχία της διοίκησης και του κυρίου Λιόλιου προσωπικά να έρθει το Προολυμπιακό στον Πειραιά. Εκτός ότι έδωσε την πρόκριση στην Εθνική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, άφησε το αποτύπωμα ενός γεμάτου γηπέδου, με παιδιά να χαίρονται, να είναι κοντά στους πρωταγωνιστές, να βλέπουν υψηλού επιπέδου αγώνες και να θέλουν να πιάσουν μια μπάλα την επόμενη μέρα».

Για το αν ο Βασίλης Σπανούλης ξανάβαλε το μπάσκετ στις καρδιές των Ελλήνων: «Αρχής γενομένης απ’ την Ανδρών, αν λάβουμε υπόψιν το πότε τελείωσε το Προολυμπιακό και πότε τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι μια πολύ μακρά διάρκεια και είναι κάτι ασυνήθιστο. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας φίλαθλος ασχολήθηκε για πολύ μεγάλο διάστημα φέτος το καλοκαίρι με την Εθνική ομάδα. Αυτό γέμισε προσδοκίες, άρεσε στον κόσμο, ήρθε ξανά κοντά στην Εθνική ομάδα, έφερε παιδιά στις ακαδημίες και στο άθλημα. Είναι κάτι που μόνο χαρά μπορεί να μας δώσει σαν ανθρώπους του μπάσκετ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ