Εθνική – Το νέο «αίμα» και το κοντράστ των «αιωνίων» (pics+vids)

Η Εθνική ομάδα ολοκλήρωσε το πρώτο παράθυρο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ρεκόρ 1-1 και to10.gr εξάγει κάποια συμπεράσματα από τις προσπάθειες των παικτών του Σωτήρη Μανωλόπουλου.

Τα παράθυρα της FIBA ήρθαν για να μείνουν στην μπασκετική πραγματικότητα και έτσι οι εθνικές ομάδες θα πρέπει να περνάνε τον «σκόπελο» των προκριματικών για να δίνουν το παρών στις τελικές φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων, είτε αυτή είναι το Ευρωμπάσκετ είτε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής τα πηγαίνει εξαιρετικά στη νέα αυτή διαδικασία. μετρώντας ισάριθμες προκρίσεις τις δύο φορές που συμμετείχε και θέλει να τριτώσει το καλό, με το διακύβευμα να αφορά την παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις χώρες της Ασίας (Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Ινδονησία).

Το πρώτο παράθυρο βρήκε την Ελλάδα να αντιμετωπίζει τις Μεγάλη Βρετανία και Λευκορωσία αντίστοιχα, με τον δεύτερο προκριματικό όμιλο να συμπληρώνεται από την Τουρκία. Το ρεκόρ της Εθνικής είναι στο 1-1, με το ξεκίνημα να την βρίσκει ηττημένη στο Νιούκαστλ, αλλά φρόντισε να «ρεφάρει» άμεσα το αρνητικό αποτέλεσμα παίρνοντας τη νίκη στο «Nick Galis Hall» υπό το βλέμμα του «Θεού» του ελληνικού μπάσκετ, Νίκου Γκάλη, που έδωσε το παρών στις κερκίδες του γηπέδου.

Τα επόμενα παιχνίδια είναι το Φεβρουάριο (25-28) απέναντι στην Τουρκία και to10.gr βγάζει τα πρώτα συμπεράσματα από τη νέα «περιπέτεια» της Ελλάδας, με μοναδικό στόχο να βρεθεί στις χώρες της Ασίας.

Οι νέοι είναι… ωραίοι

Οι κλήσεις του Σωτήρη Μανωλόπουλου «έκρυβαν» δύο πρωτοεμφανιζόμενους στην αποστολή, οι οποίοι όμως άξιζαν να βρίσκονται σε αυτή καθώς πραγματοποιούν πολύ καλές εμφανίσεις με τους συλλόγους τους. Ο λόγος για τους Κωστή Γόντικα και Παναγιώτη Καλαϊτζάκη που πήραν το «βάπτισμα του πυρός» με το εθνόσημο και έδειξαν σαν… έτοιμοι από καιρό.

Ο σέντερ του Ιωνικού πήρε χρόνο και στις δύο αναμετρήσεις των προκριματικών, ενώ ο γκαρντ της Λιετκαμπέλις αγωνίστηκε μόνο απέναντι στη Λευκορωσία, καθώς δεν επιλέχθηκε στη 12αδα για τον αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία, με την εμφάνισή του στο «Nick Galis Hall» να δίνει την απάντηση στον αν έπρεπε να συμμετάσχει και στο παιχνίδι του Νιούκαστλ.

Ο Γόντικας είχε στον πρώτο αγώνα 4 πόντους (2/2 δίποντα) και 2 ριμπάουντ σε 11΄, αλλά απέναντι στους Λευκορώσους βοήθησε τα μέγιστα σε άμυνα και επίθεση, τελειώνοντας με 13 πόντους (4/8 δίποντα, 5/9 βολές), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 τάπες σε 25:50΄, με την Εθνική να βρίσκεται στο +11 με αυτόν στο παρκέ.

Ο Καλαϊτζάκης έπρεπε να περιμένει μέχρι το 27΄ για να κάνει το ντεμπούτο του με την Ελλάδα, αλλά από εκείνο το σημείο και μέχρι το φινάλε του αγώνα δεν ξαναβγήκε από το παρκέ. Μπορεί η συγκομιδή των 5 πόντων – όλοι από την γραμμή των βολών – να μην φαίνονται πολύ, αλλά ο 22χρονος είχε μια πολύπλευρη συνεισφορά στο παιχνίδι με τη Λευκορωσία, βγάζοντας τρομερή ενέργεια στην άμυνα, κάνοντας 3 κλεψίματα, ενώ από τα 4 ριμπάουντ, τα 3 ήταν επιθετικά.

Το κοντράστ των αιωνίων 

Μιχάλης Λούντζης και Βασίλης Καββαδάς εκπροσώπησαν τους δύο «αιωνίους» και στα δύο παιχνίδια του πρώτου παραθύρου, με τον Κασελάκη να ενισχύει την Ελλάδα απέναντι στη Λευκορωσία. Η περίπτωση του φόργουορντ του Παναθηναϊκού διαφέρει από τις άλλους δύο, καθώς έχει χρόνο στους πράσινους και βρίσκεται στα πλάνα του Δημήτρη Πρίφτη.

Ο 23χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού και ο 30χρονος σέντερ του Παναθηναϊκού «βράζουν» στο ίδιο καζάνι τη φετινή σεζόν, διότι δεν αγωνίζονται σχεδόν καθόλου στην EuroLeague, ενώ ούτε στη Basket League τα πράγματα διαφέρουν. Κλήθηκαν ωστόσο στην Εθνική, με την εικόνα τους να είναι εμφανώς επηρεασμένη από την έλλειψη ρυθμού που έχουν εξαιτίας του χρόνου που δεν παίρνουν στις ομάδες.

Περισσότερο επηρεασμένος εμφανίστηκε ο Βασίλης Καββαδάς, ο οποίος δεν κατάφερε να βγάλει τα στοιχεία που τον διακρίνουν στο παρκέ, όπως η δύναμη κοντά στο καλάθι και έτσι δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο θα ήθελε τους συμπαίκτες. Ειδικότερα, απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία μέτρησε 4 πόντους (1/4 δίποντα, 2/4 βολές), 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 3 λάθη, έχοντας -1 στο σύστημα αξιολόγησης σε 14΄, με τον χρόνο συμμετοχής του να πέφτει στα 10΄ με τη Λευκορωσία, με τον Έλληνα σέντερ να μένει στο μηδέν, με 0/1 δίποντα και 0/4 βολές, έχοντας παράλληλα 5 ριμπάουντ και ένα λάθος.

Ο Μιχάλης Λούντζης δεν έθελξε με την απόδοσή του, αλλά μπόρεσε ανά διαστήματα να προσφέρει στο παιχνίδι της Εθνικής. Ειδικότερα, απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία είχε 5 πόντους (1/1 δίποντα, 1/3 τρίποντα) και πέραν τούτου ουδέν σε 13΄, ωστόσο έδωσε πράγματα με τους Λευκορώσους, καθώς τελείωσε τον αγώνα με 12 πόντους (0/2 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 9/13 βολές), 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 λάθη σε 24΄. Ήταν καθοριστικός στην τελευταία περίοδο του αγώνα όπου μπόρεσε να κερδίσει φάουλ έξυπνα φάουλ και να πάει στην γραμμή των βολών για να προσφέρει εύκολους πόντους στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από