Με την πανδημία του Covid-19 να δημιουργεί θέμα στις διοργανώσεις, η FIBA ασκεί πίεση στον Μπερτομέου, με την οικονομική ενίσχυση των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο BCL.
Το Basketball Champions League ενισχύει οικονομικά τις ομάδες που θα λάβουν χώρα στη διοργάνωση. Ακόμα και πριν τον κορωνοϊό η κατάσταση του ευρωπαϊκού μπάσκετ όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι δεν ήταν στην καλύτερη φάση. Με τις μεσαίες ομάδες να χτίζουν το μπάτζετ τους με την πώληση των εισιτηρίων, η ιδέα να διεξαχθούν τα ματς χωρίς κόσμο θα ήταν καταστροφική για πολλές από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο η FIBA ασκεί ασφυχτική πίεση στον Μπερτομέου και να πάρει όσες περισσότερες ομάδες μπορεί στη διοργάνωση της.
Πατώντας πάνω στο ότι οι χορηγίες, οι διαφημίσεις και σε μερικές περιπτώσεις τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα φέρουν λιγότερα κέρδη στις ομάδες και με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους δυνατούς και αδύναμους οικονομικά.
Για αυτό όλο και περισσότερες σύλλογοι μετακινούνται στο BCL, όπως η Νταρουσάφακα, η Γαλατασαράι, η Τόφας, η Ρίτας Βίλνους και η Μπιλμπάο. Σύμφωνα με πηγές αυτές οι ομάδες θα λάβουν μέχρι και 400000 ευρώ, αναλόγως την επίδοση τους στα παρκέ. Αν φτάσουν δε και στο φάιναλ-φορ πολύ πιθανό να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν αυτό το πόσο, ειδικά αν κατακτήσουν το τρόπαιο. Τα χρήματα αυτά είναι σημαντική ένεση για τις ομάδες αφού μπορούν να βασίσουν τον σχεδιασμό της χρονιάς πάνω σε αυτά.
Η διοργάνωση της FIBA θέλει να δημιουργήσει μια δυνατή λίγκα, έτσι ώστε να αποτελεί αυτοσκοπό για κάθε ομάδα, να προσπαθήσει να συμμετάσχει σε αυτήν μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων.
Με αυτά τα λεφτά το BCL πρακτικά ενισχύει τα εθνικά πρωταθλήματα, ανεβάζοντας τα μπάτζετ των συλλόγων που συμμετέχουν στη διοργάνωση του και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να υπερκεράσει τον ανταγωνισμό του Eurocup, γίνοντας έτσι η δεύτερη τη τάξη διοργάνωση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.