Το Περιστέρι επιστρέφει απόψε, μετά από 15 χρόνια, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Και η πρεμιέρα του στο Basketball Champions League γίνεται σε μια πόλη που... μυρίζει πόλεμο. Που ζει στον φόβο. Το Γκαζιαντέπ, το οποίο απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.
Το Γκαζιαντέπ (Τουρκικά: Gaziantep, Οθωμανική Τουρκική: Ayintap• στο παρελθόν ονομαζόταν και σήμερα ανεπίσημα λέγεται ακόμη Antep, Αντέπ), είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκαζιαντέπ στην Τουρκία. Πιθανολογείται ότι στη θέση της βρισκόταν η σελευκιδική Αντιόχεια του Ταύρου. Η πόλη έχει πληθυσμό 1.626.415 κατοίκους (2018)[και έκταση 7.642 τ.χλμ. Είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και η μεγαλύτερη πόλη στη Περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ανατολίας. Το Γκαζιαντέπ είναι επίσης γνωστό για τον μπακλαβά που παράγεται στην πόλη και τα πράσινα φιστίκια (φιστίκια Αιγίνης, που αποκαλούνται φιστίκια Αντέπ στην Τουρκία).
Αυτό είναι το εισαγωγικό σημείωμα στην Wikipedia για την πόλη την οποία επισκέπτεται απόψε το Περιστέρι. Την πόλη στην οποία η ελληνική ομάδα θα επιστρέψει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπειτα από περισσότερα από 15 ολόκληρα χρόνια. Έπειτα από 5.733 μέρες, αφού η τελευταία του ευρωπαϊκή παρουσία υπήρξε στις 3 Φεβρουαρίου 2004, στην Πολωνία κόντρα στην Άνβιλ, όπου ηττήθηκε με 80-75.
Σήμερα, στο πρώτο της παιχνίδι στο Basketball Champions League, η ομάδα του Ηλία Ζούρου ταξιδεύει στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει την ομάδα του Νέναντ Μάρκοβιτς, του παλιού γνώριμου από την παρουσία του – ως παίκτης – σε Πανιώνιο και Ολυμπιακό και ως προπονητής σε Πανιώνιο και ΚΑΟΔ.
Ένα ταξίδι με οσμή… πολέμου. Ένα ταξίδι μόλις 200 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας, εκεί που εισβάλουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σε μια πόλη, το Γκαζιαντέπ, που έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές τα πυρά του ΡΚΚ.
Το Γκαζιαντέπ, Αϊντάμπ έως το 1923, όταν τουρκοποιήθηκε το αρχαίο αραμαϊκό του όνομα, ήταν μια πόλη της ιστορικής Συρίας. Απέχει εξάλλου μόλις 60 χλμ από τα τουρκοσυριακά σύνορα. Τα περισσότερα στρατόπεδα (προσφυγικοί καταυλισμοί) των Κούρδων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Γκαζιαντέπ.
Πριν από δύο χρόνια στην πόλη υπήρξε βομβιστική επίθεση που άφησε πίσω τους 50 νεκρούς και σχεδόν 100 τραυματίες. Μια επίθεση που διαπράχθηκε σε γαμήλια τελετή από βομβιστή – καμικάζι ο οποίος ήταν δεν ήταν 14 ετών.
Ο Ερντογάν είχε εκτιμήσει ότι μπορεί να πρόκειται για ενέργεια είτε της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ή του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
Πολλές γυναίκες και παιδιά στο πλήθος
Μεγάλος αριθμός Κούρδων παρίσταντο στον γάμο, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήσαν πολλές γυναίκες και παιδιά. «Πολλοί Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί τη μειονότητα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επίθεση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.
Η Γκαζιάντεπ αποτελεί σημείο διέλευσης πολλών από τους Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα τους. Στην περιοχή όμως εκτός των προσφύγων και πολλών μελών της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονται επίσης και πολλοί τζιχαντιστές.
Ένα ταξίδι που συνδέει για το Περιστέρι το 2004 με το 2019. Ένα ταξίδι το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή του στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Όσο μπορεί κανείς να αποκαλέσει «σαλόνι» μια πόλη που μυρίζει πόλεμο…