Ποτέ ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν ήταν με το μέρος των παικτών, αλλά τώρα σε δικό του… σκεπτικό πατάνε για να πάρουν τα οφειλόμενα.
Μπορεί ο κόσμος να είναι σοκαρισμένος από τον κορωνοϊό, μπορεί όλοι να έχουν στον νου τους τον περιορισμό των θυμάτων από την πανδημία, αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι σύντομα -όταν περάσει ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές- θα μπει στο κέντρο της συζήτησης η οικονομία. Ήδη έχει ξεκινήσει ακήρυχτος πόλεμος σωματείων και παικτών, για το ποιος θα πληρώσει την επικείμενη κρίση, για το τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα και τα συμβόλαια.
Υπάρχουν ομάδες, όπως η Ζαλγκίρις, που είπε «είσαστε όλοι ελεύθεροι κι ό,τι πήρατε… πήρατε». Υπάρχουν ομάδες οι οποίες λένε ότι θα πληρώσουν μέχρι σήμερα, τα χρήματα που οφείλουν, άλλες που χρωστάνε και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να γλιτώσουν και τα προηγούμενα, άλλες που θα πληρώσουν κανονικά. Πολλές και διαφορετικές τάσεις, λίγοι είναι αυτοί που θα φανούν συνεπείς ως το τέλος.
Κάπου εδώ η λογική επιτάσσει να ξεκαθαρίσουν οι ομάδες (εδώ και τώρα) αν χρειάζονται τους παίκτες, να τους απελευθερώσουν καλύπτοντας το μέρος του συμβολαίου, ή αν θέλουν να τους κρατήσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά. Αλλά η λογική δεν συμβαδίζει πάντα με το συμφέρον και κάπου εδώ… εμφανίζεται ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.
Στην Ελλάδα οι περισσότερες ΚΑΕ επιλέγουν (για λογιστικούς λόγους) να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου ως «πριμ υπογραφής» και να επιμερίζουν το υπόλοιπο στη μηνιαία μισθοδοσία (πολλές φορές όχι μεγαλύτερη των 700 ευρώ). Βεβαίως, τα χρήματα του συμβολαίου μοιράζονται ανά μήνα (ήτοι 10 μήνες) και αυτό το ποσό λαμβάνει ο παίκτης τμηματικά, ανεξάρτητα με το τι λέει ο μισθός του, πόσο ήταν το πριμ υπογραφής, κτλ.
Υπήρχε πριν καιρό μια κόντρα ανάμεσα στην ΕΟΚ και τον Γιάννη Γεωργαλή, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε προπόνηση της Εθνικής ομάδας. Ζήτησε αποζημίωση, η Ομοσπονδία αρνήθηκε, η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια κι ο παίκτης κέρδισε. Η ΕΟΚ προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και πέτυχε να αναγνωριστεί ότι το πριμ υπογραφής δεν είναι μισθός. Υπάρχει, δηλαδή, δεδικασμένο.
Από τη στιγμή που έχει βάλει… σφραγίδα ο Άρειος Πάγος, το πριμ υπογραφής είναι απαιτητό από τη στιγμή της… υπογραφής των συμβολαίων, ανεξάρτητα με το αν αυτό καταβάλλεται άπαξ, ή τμηματικά.
Ως εκ τούτου, αν οι ΚΑΕ δεν βρουν λύση με τους παίκτες και πάνε στα δικαστήρια, η συζήτηση θα αφορά τους μισθούς, άρα ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου της οφειλής, εν πολλοί χρήματα που κανέναν δεν ενδιαφέρει αν θα χάσει, ή αν θα πληρώσει. Η επιμονή της ΕΟΚ λειτουργεί αυτή τη φορά υπέρ των παικτών, παρασύροντας τις ομάδες σε μια απίστευτη… παγίδα.