Παναθηναϊκός: Ίδρυσε τμήμα μπάσκετ για παιδιά με αυτισμό

Ο Παναθηναϊκός δημιούργησε την PAO BC Academy ASD.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την ίδρυση του ανάλογου τμήματος μπάσκετ!

Όπως ανέφερε η «πράσινη» ΚΑΕ:

«Η 2α Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day).

Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς στον Παναθηναϊκό, καθώς η PAO BC Academy προχωρά στην ίδρυση τμήματος μπάσκετ για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, μέσω του προγράμματος PAO BC Academy ASD!

Τι είναι το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD

Το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD είναι μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Σωματείο «Παναθηναϊκός ΑμεΑ» και τελεί υπό τη λειτουργία της PAO BC Academy. Αφορά σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και τα οποία παίρνουν μέρος σε προπονήσεις μπάσκετ σε ειδικά τμήματα, προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες.

Τα τμήματα διαθέτουν εξειδικευμένους προπονητές μπάσκετ, ψυχολόγους και συνοδούς, ενώ οι προπονήσεις γίνονται πάντοτε με την παρουσία γιατρού.

Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά με αυτισμό έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα ομαδικό άθλημα, να κοινωνικοποιούνται, να κάνουν φίλους, να παίζουν μπάσκετ και να διασκεδάζουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΥΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Οι προπονήσεις γίνονται στο ΟΑΚΑ και είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς χάριν στην ευγενική υποστήριξη της Dole Hellas και της Septona. Το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα σταθερής και συστηματικής προπόνησης σε ομαδικό άθλημα που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.

Τι είναι το ASD και για ποιο λόγο είναι σημαντικό το Πρόγραμμα

Το ASD ουσιαστικά είναι τα αρχικά του Autism Spectrum Disorder, σημαίνει δηλαδή Φάσμα της Διαταραχής του Αυτισμού. Υπάρχουν περίπου 150.000 άνθρωποι στην Ελλάδα που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.

Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα ουσιαστικά αποκλείονται από της δραστηριότητες ομαδικού αθλητισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να έχουν μόνο τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ατομικά αθλήματα και αυτό, τις περισσότερες φορές, έναντι πολύ υψηλού τιμήματος.

Οι ελλιπείς ή μηδενικές δυνατότητες άθλησης για τα παιδιά αυτά επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία τους, καθώς εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά – σε σχέση με το γενικό πληθυσμό – σε παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα).

Επομένως, η ένταξη των παιδιών με αυτισμό σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η άθληση για την υγεία τους είναι μια πρώτη συνεισφορά του προγράμματος άθλησης ASD της Ακαδημίας.

Το σημαντικότερο, όμως, κομμάτι είναι οι δυνατότητες κοινωνικοποίησης που έχουν τα παιδιά αυτά μέσα από το πρόγραμμα, καθώς στον αυτισμό η κοινωνικοποίηση αποτελεί πρόκληση και, ως εκ τούτου, η συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού είναι εξαιρετικά επωφελής για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

Έχει μάλιστα αποδειχθεί και μέσω ερευνών ότι η συμμετοχή παιδιών με αυτισμό σε ένα δομημένο περιβάλλον ομαδικού αθλητισμού έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών.

Ποιος είναι ο Στόχος του Προγράμματος

Ο στόχος του προγράμματος είναι καταρχάς να ενταχθούν παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού σε ένα πρόγραμμα μπάσκετ. Είναι αδιανόητο να αποκλείονται ουσιαστικά από τα ομαδικά αθλήματα και από το μπάσκετ συγκεκριμένα τόσα πολλά παιδιά (2.5% του γενικού πληθυσμού) και αυτό αποτελεί την βασική μας προτεραιότητα: το μπάσκετ είναι για όλους και με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα να έρθει σε επαφή με το άθλημα.

Από κει και πέρα και καθώς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε το σύνολο των παιδιών με αυτισμό σε όλη τη χώρα που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος.

Ήδη από τη νέα αθλητική χρονιά (2019-20) ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ένταξη ενός μεγαλύτερου αριθμού παιδιών στο πρόγραμμα σε πρώτη φάση αλλά και την ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλους Συλλόγους μελλοντικά, με στόχο τη διεύρυνση αυτής της πρωτοβουλίας και της δημιουργίας ενός δικτύου ομάδων με αθλητές που βρίσκονται στον αυτισμό (και γιατί όχι ακόμα και τουρνουά μεταξύ των ομάδων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του μεγαλύτερου Αθλητικού Οργανισμού στη χώρα που ταυτόχρονα έχει και την μεγαλύτερη Ακαδημία μπάσκετ στην Ελλάδα, είμαστε περήφανοι και εξαιρετικά χαρούμενοι που είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πρώτοι μια μοναδική πλατφόρμα ομαδικής άθλησης για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Παράλληλα, είμαστε ευγνώμονες στο Κέντρο «Δομή Εφήβων & Νέων ΦΙΛΩΝ», στο Πρότυπο Κέντρο Παιδιού «Έναυσμα» και στο πρόγραμμα Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής «Τζάμπολ Αγάπης» για την πολύτιμη συνεργασία τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και στην Dole Hellas και την Septona για την υποστήριξή τους, χωρίς την οποία η πραγματοποίηση του προγράμματος δεν θα ήταν εφικτή.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από