Το Ολυμπιακός Vs ΑΕΚ στο… μικροσκόπιο (vids)

Το Ολυμπιακός Vs ΑΕΚ στο… μικροσκόπιο (vids)

Μερικές παρατηρήσεις με αφορμή την ευρεία και εντυπωσιακή νίκη των Ερυθρολεύκων επί της ΑΕΚ.

Με την ψυχολογία στα ύψη και με κεκτημένη ταχύτητα έπειτα από την σπουδαία επικράτηση στο ντέρμπυ των αιωνίων, οι Ερυθρόλευκοι πραγματοποίησαν άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση αυτή την φορά κόντρα στην ΑΕΚ. Ο καινούριος χρόνος φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ιδανικά στο Λιμάνι, με τους αθλητές του David Blatt να έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους την κακή παρένθεση της Darussafaka, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις με το πόδι κολλημένο στο γκάζι. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει σχετικά άνετα δύο δύσκολα παιχνίδια, αποδίδοντας μάλιστα κατά διαστήματα πολύ ωραίο μπάσκετ. Το σημαντικότερο από όλα βέβαια, είναι ότι ο κάθε παίκτης δείχνει να έχει κατανοήσει και αποδεχτεί πλήρως τον ρόλο του – ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει οποιαδήποτε αληθινά ανταγωνιστική ομάδα.

Μπορεί η αναμέτρηση απέναντι στην Ένωση να μην προσφέρεται για πολλές αναλύσεις – λόγω της ολοκληρωτικής κυριαρχίας των γηπεδούχων – παρόλα αυτά, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να εξάγουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

  • Ένα από τα προτερήματα του Nikola Milutinov, το οποίο κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν κουβεντιάζουμε όσο πρέπει, αφορά την ικανότητα του να στήνει δυναμικά screens. Ο Σέρβος γνωρίζει πώς να τοποθετεί κατάλληλα το τεράστιο κορμί του, ώστε να διευκολύνει στον μέγιστο βαθμό την κίνηση των συμπαικτών του. Στο ΝΒΑ υπάρχει μια στατιστική κατηγορία που ονομάζεται screen assists – μετράει δηλαδή τα screens που οδήγησαν άμεσα, στην παραγωγή πόντων. Είμαι σίγουρος ότι αν υπήρχε αντίστοιχο στατιστικό στην Ευρώπη, ο Milutinov θα στρογγυλοκαθόταν τουλάχιστον στην πρώτη τριάδα. Στο παρακάτω βίντεο προσέξτε πως κλειδώνει τον Χάντερ στην πλάτη του, επιτρέποντας έτσι στον Strelnieks να φτάσει μέχρι το εύκολο lay up.

https://streamable.com/kbphv

 

  • Πριν τον αγώνα ο Luca Bianchi είχε προφανώς κυκλώσει στο προπονητικό του μπλοκάκι, το όνομα του Γιώργου Πρίντεζη. Η τακτική που ακολούθησαν οι Κιτρινόμαυροι περιελάμβανε επιθετικές παγίδες, όταν ο Συριανός forward υποδεχόταν την μπάλα στο Low Post. Μια πολύ όμορφη μέθοδος για να αντιμετωπίσεις ενδεχόμενα double teams, είναι απλώς να βρίσκεσαι συνεχώς σε κίνηση. Έτσι δεν προσφέρεις ποτέ την ευκαιρία στην άμυνα να σε παγιδέψει.

https://streamable.com/c6cn0

Εδώ έχουμε μια πολύ ωραία παραλλαγή της κλασικής pistol action – Hand off ανάμεσα σε Πρίντεζη/Strelnieks στο πλάι (πάσα χέρι με χέρι), το οποίο ουσιαστικά εξελίσσεται σε ένα side pick n roll.

  • Θα ασχοληθούμε ξανά με τον Σέρβο και θα υπογραμμίσουμε για πολλοστή φορά, την τρομερή βελτίωση του στο κομμάτι της δημιουργίας. Οι ενδείξεις ήταν φανερές ήδη από πέρσι – έμενε να απαντηθεί, μονάχα το ερωτηματικό της σταθερότητας. Φέτος η κατάσταση μοιάζει ολότελα διαφορετική. Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί με την αδύνατη πλευρά, είναι ώρες ώρες υποδειγματικός. Ο Ολυμπιακός διαθέτει έναν Center που μπορεί ταυτόχρονα να εκτελέσει και να πασάρει – γεγονός που καθιστά την επίθεση του, πολύ πιο απρόβλεπτη. Μεγάλη υπόθεση.

https://streamable.com/o11yi

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ