Ολυμπιακός: Οι 5+1 αλήθειες της Κρήτης για την ομάδα του Μπαρτζώκα – Τα νέα δεδομένα, οι διψήφιοι, οι ανατροπές και η… μπάλα σε μένα (vid)

Ο Ολυμπιακός παίρνει θέση στην αφετηρία. Και το δείγμα γραφής του στο τουρνουά της Κρήτης ανέβασε και άλλο την προσδοκία.

Δύο νίκες επιπέδου Euroleague. Και αναπόφευκτα τα πρώτα χαμόγελα της χρονιάς, Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα προφανώς δεν είναι ακόμη έτοιμος. Προφανώς έχει ξανά θέματα με τραυματισμούς κλπ. Είναι ένα σύνολο όμως που το ταβάνι του μοιάζει ο ουρανός και που όσο ο καιρός θα περνά τόσο θα ανεβάσει τον πήχη της προσδοκίες.

Όπως έκανε κόντρα σε Βίρτους και Φενέρ, Σάββατο και Κυριακή στο Ηράκλειο. Με –αναμενόμενα για την εποχή- λάθη, λιγάκι περιπέτεια, μα πάνω από όλα: Με εκείνη την αίσθηση για σκηνές από τα προσεχώς. Από τα καλύτερα που είναι μπροστά και έχουν κάτι από Σάσα Βεζένκοφ, μεγάλα σουτ σαν αυτό του Ντόρσει με τους Τούρκους και άλλα πολλά. Σε μια σύντομα καταμέτρηση: Να 5+1 αλήθειες της Κρήτης για τους Ερυθρόλευκους. Εντυπώσεις αλλά και γεγονότα.

Διαβάστε επίσης: Η απελευθέρωση του Βιλντόζα στον Ολυμπιακό και η εμπιστοσύνη του Μπαρτζώκα (vids)

Ο Σάσα θα ξεκινάει από τους 15

Σα να μην πέρασε μια μέρα για τον Σάσα Βεζένκοφ. Επέστρεψε έπειτα από έναν χρόνο και έστω και αν ακόμη είναι ανέτοιμος θυμίζει ήδη τον MVP της EuroLeague 2023. Κάποιον που με ελάχιστες ντρίμπλες, αθόρυβα φορτώνει τα αντίπαλα καλάθια. Με την Βίρτους έβαλε 15 πόντους έχοντας 5/5 δίποντα. Χθες με τη Φενέρ είχε άλλους 15. Τόσο όσο για να μην υπάρχει αμφιβολία από πού θα ξεκινάει, σύντομα στα βράδια Euroleague που έρχονται. Απαραίτητη υπενθύμιση; Στην τελευταία του χρονιά στη διοργάνωση έβαζε 17,6 με 65,5% στο δίποντο και 37,8% στο τρίποντο.

Και ο Πίτερς θα είναι στο πλευρό του

Και όταν πέρσι έφυγε ο Σάσα για το ΝΒΑ; Ήταν ο Άλεκ Πίτερς που φόρεσε τα παπούτσια του κάνοντας πάταγο: έβαζε 13,1 στην περσινή Euroleague με το εξωφρενικό 53,5% πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων (76/142). Βιάστηκαν πολλοί να ξεκινήσουν μια κουβέντα τώρα με τον Σάσα πίσω αν ο Πίτερς χωράει, αν μπορούν οι δύο τους να παίξουν μαζί κλπ. Ο Αμερικανός όμως τους έκοψε ήδη τον βήχα. Με την Βίρτους έβαλε 16 (3/4 τρίπ) και χθες με τη Φενέρ άλλους 7. Δεν ήταν όμως τόσο η επιθετική συγκομιδή του. Ήταν κυρίως η επιλογή του Μπαρτζώκα να τον έχει όσο περισσότερο μπορεί στο παρκέ μαζί με τον Βεζένκοφ: Ο ένας στο «3» ο άλλος στο «4».

Παρακαλώ η μπάλα (και) σε μένα

Στο μεταξύ ο Ολυμπιακός το τουρνουά στο Ηράκλειο το κέρδισε με έναν άλλο… παλιόφιλο να υπενθυμίζει τα «κυβικά» και το επιθετικό του χάρισμα. Ο Τάιλερ Ντόρσει το έβαλε από τα οκτώ μέτρα στην πρώην ομάδα του για το τελικό 73-70 στην πιο icon στιγμή του τουρνουά. Και δεν είναι τα… δικά του με τον Γιασικεβίτσιους. Είναι ότι θύμισε στο Ερυθρόλευκο κοινό ότι φέτος δεν θα είναι… Γκος και ότι γίνει. Φέτος υπάρχει μια λίστα με παίκτες που θέλουν τη μπάλα στην τελευταία επίθεση. Αυθεντικοί σκόρερ που λατρεύουν τέτοιες ευθύνες. Ο ομογενής γκαρντ έβαλε 10 με τη Βίρτους και χθες άλλους 15 και ήταν ακόμη ένας ερυθρόλευκος με διψήφιο μέσο όρο στο τουρνουά.

Της ανατροπής το… κάγκελο

Τρία φιλικά σε… τηλεοπτικά θέα για τον Ολυμπιακό. Στο ΣΕΦ με την Μακάμπι για χάρη του Γιώργου Πρίντεζη και τώρα τα δύο μαζεμένα στο Ηράκλειο. Κοινός παρονομαστής; Νίκες αλλά μόνο με ανατροπές. Χθες η Φενέρ προηγήθηκε με 12’ (38-50), προχθές η Βίρτους τα ίδια (28-40). Και ήταν και η Μακάμπι που το έκανε στο ΣΕΦ (20-30). Διψήφιες διαφορές σε μια περίοδο με πολλά λάθη ελέω προετοιμασίας και νέων προσώπων. Διψήφιες ανατροπές ασορτί με τη μενταλιτέ της «αγέλης» του Γιώργου Μπαρτζώκα που αυτή τη δουλειά την κάνει καλύτερα από όλους εδώ και χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης.

Η πρώτη πεντάδα έγινε… δεύτερη

Ποια ήταν η κλασική πεντάδα του περσινού Ολυμπιακού; Γουόκαπ, Κανάαν, Παπανικολάου, Πίτερς και Φαλ. Και αν ένας έφυγε (Κανάαν); Και οι άλλοι τρεις –διότι ο Φαλ είναι τραυματίας και ακόμη… δεν- πολύ δύσκολα θα είναι φέτος στην πρώτη πεντάδα των Ερυθρόλευκων. Έτσι φαίνεται. Με τη Βίρτους η πεντάδα ήταν Βιλντόζα, Ντόρσει, Φουρνιέ, Βεζένκοφ και Ράιτ. Και χθες ήταν Βιλντόζα, Φουρνιέ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Ράιτ. Δείγμα ότι ο κόουτς το ψάχνει. Και μεταξύ μας; Απόδειξη των.. .νέων κυβικών. Σκέψου η περσινή καλή πεντάδα να είναι η δεύτερη, γιατί υπάρχει μια πρώτη που μπορεί να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα τους βασικούς δείκτες.

Όταν θα έρθουν οι ψηλοί και ο Φουρνιέ…

Θα έχει σημαντικές διαφορές σύντομα ο Ολυμπιακός από την ομάδα που βλέπουμε στα φιλικά. Πότε; Όταν θα επιστρέψουν οι ψηλοί του (Φαλ-Μιλουτίνοφ) που θα αλλάξουν τις αποστάσεις στο γήπεδο. Και όταν ο Εβάν Φουρνιέ θα αρχίσει να θυμίζει τον κλασικό καλό εαυτό του. Χρειάζεται χρόνο ο Γάλλος παικταράς για να βρει τον ρυθμό του έπειτα από μια δύσκολη διετία στο ΝΒΑ. Όταν γίνει; Ο Ολυμπιακός θα έχει άλλες δυνατότητες. Και εκείνος την άνεση να παίξει το παιχνίδι του. Ακόμη δεν σουτάρει πολύ, δεν νιώθει άνετα, το ψάχνει. Εννοείτε όμως πως θα το… βρει

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από