Μέσω του προπονητή, Αντώνη Κουρμούλη, to10.gr σκιαγραφεί τους τρόπους που πρέπει Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να δράσουν στο ΣΕΦ για να φέρουν για αυτούς το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το μπάσκετ είναι επιστήμη. Δεν είναι αυτό που λέμε αρκετές φορές μεταξύ μας σε ένα σπίτι ή μία καφετέρια «Βάλε μέσα αυτόν. Δώστου την μπάλα, βάλε ένα σουτ». Μπούρδες. Οι προπονητές περνούν ώρες ατελείωτες δουλεύοντας διαρκώς σε νέα συστήματα και πράγματα για να εμπλουτίσουν τo βιβλίο της τακτικής τους.
Δεν είναι λάθος αυτό που λένε ότι ο χειρότερος προπονητής έχει περισσότερες γνώσεις από έναν πολύ καλό δημοσιογράφο που ασχολείται με το μπάσκετ.
Ειδικά στη χώρα μας, οι προπονητές περνούν ατελείωτες εργατοώρες επάνω στα συστήματά τους και το πώς θα μπορέσουν να εξελίσσουν το παιχνίδι τους.
Μέσα από to10.gr έχετε διαβάσει μπασκετικές αναλύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός για το δεύτερο παιχνίδι στο ΣΕΦ, ώστε να έρθει και το πολυπόθητο ροζ φύλλο αγώνα.
Τι γίνεται όμως με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει κάθε ομάδα;
Ας το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Ζητήσαμε από την πλευρά μας την βοήθεια ενός προπονητή που γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο πως θα πρέπει αμφότερες οι ομάδες να παρουσιαστούν στο Φάληρο.
Συνομιλήσαμε με τον Αντώνη Κουρμούλη, μέλος του Σ.Ε.Π.Κ. (Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης) και μέχρι πρότινος μέλους του τεχνικού τιμ της ομάδας μπάσκετ γυναικών του Ολυμπιακού, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί και στο ανδρικό τμήμα των «ερυθρόλευκων», ενώ έχει δουλέψει και στην Α1 με Ηλυσιακό, Ίκαρος Χαλκίδας και Ολύμπια Λάρισας και σε άλλες ομάδες σε αντρικό και γυναικείο μπάσκετ.
Του ζητήσαμε το απλό. Την απόλυτη ανάλυση του Game 2 και το τι θα πρέπει να γίνει για να μπορέσει είτε ο Ολυμπιακός να πραγματοποιήσει το 2-0 είτε ο Παναθηναϊκός να ισοφαρίσει τη σειρά και να φέρει στα χέρια του ξανά το πλεονέκτημα έδρας.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΣΤΟ 1-1;
– Ας πάμε πρώτα στον φιλοξενούμενο. Τι θεωρείς ότι δεν λειτούργησε καλά στον Παναθηναϊκό και έχασε το πλεονέκτημα έδρας στο ΟΑΚΑ; Και τι πρέπει να κάνει για να γυρίσει πλέον την κατάσταση;
«Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, βάσει όσων έδειξε στο πρώτο παιχνίδι, είναι μονοδιάστατο. Από ποια άποψη όμως είναι μονοδιάστατο; Το ότι οι επιλογές του στις αμυντικές προκλήσεις που του δίνει ο Ολυμπιακός είναι ουσιαστικά μονοδιάστατες. Και αυτές φάνηκαν στην επίθεση εναντίον αλλαγών της άμυνας του Ολυμπιακού. Οι επιλογές που έπαιρνε ήταν περιμετρικές. Δηλαδή προσπαθούσε να παίξει ένας εναντίον ενός ή να πιάσει όπως το λέμε «μεγάλα σουτ» από εκεί. Που σημαίνει πλέον ότι πρέπει να πάει σε επιλογές που θα του δίνουν isolation παιχνίδι από μέση απόσταση για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον Σίνγκλετον και τον Αντετοκούνμπο από τα 4 με 5 μέτρα. Κάτι το οποίο δεν το έχει υπό μορφή low post και ένας εναντίον ενός, γιατί δεν διαθέτει παίκτες με αυτά τα χαρίσματα και μοιραία μπροστά τους θα συναντήσουν ιδιαίτερες καταστάσεις. Δηλαδή: Ο Ολυμπιακός έχει άμυνες με αλλαγές, η μπάλα καταλήγει στο low post, τα γκαρντ παίζουν από μπροστά και προσπαθούν να κάνουν ένα fronting εκεί στο low post. Με την… πτήση λοιπόν της μπάλας προς τα εκεί έχει άμεση παγίδα και κλειστό rotation. Αυτό σου δίνει πάλι την επιλογή του σουτ. Άρα δύσκολα θα τροφοδοτήσουν τα γκαρντ του Παναθηναϊκού το low post. Οπότε μία λύση για να μπορέσουν να βρουν σκορ και να γλυτώσουν από αυτήν την κατάσταση, έχοντας παίκτες όπως ο Γκιστ, ο Σίνγκλετον, ο Αντετοκούνμπο, θα μπορέσει να παίξει από μέση απόσταση ένας εναντίον ενός. Και όταν λέμε μέση απόσταση, φανταστείτε αν υπήρχε ένα τόξο γύρω γύρω από το high post.
Ένα δεύτερο που δεν είδαμε στο ΟΑΚΑ, παρά τον ενθουσιασμό που έχει ο Παναθηναϊκός, είναι ένα γρήγορα παιχνίδι. Θα πρέπει να ανεβάσει τον ρυθμό του παιχνιδιού του για να είναι ανταγωνιστικός. Ένα χαρακτηριστικό του κομμάτι είναι ο αιφνιδιασμός και οι καταστάσεις δύο-ένας ή τρεις-δύο γιατί διαθέτει αθλητικούς παίκτες και εννοείται το επιθετικό του τρανζίσιον. Που από εκεί μπορεί να ψάξει επιλογές τριών πόντων, που στο πρώτο παιχνίδι δεν τις είδαμε από την πλευρά του».
– Όπως ας πούμε στην φάση με την επαναφορά του Παπανικολάου και το τρίποντο στο τρανζίσιον από τον Τζέιμς;
«Ναι ακριβώς. Γιατί είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του. Γιατί θα πρέπει ενδεχομένως τα γκαρντ του σε κοντά σχήματα είναι το ζητούμενο, με την λογική βέβαια τι άμυνα θα επιλέξει να παίξει απέναντι στον Ολυμπιακό. Δηλαδή αν επιλέξει ξανά τις αλλαγές στην άμυνα θα πρέπει να ελέγξει απόλυτα το αμυντικό του ριμπάουντ που έχει θέμα, γιατί ο Ολυμπιακός του δημιούργησε πρόβλημα εκεί.
Θα πρέπει λοιπόν να ελέγξει τα ριμπάουντ και να τρέξει γρήγορα στον αιφνιδιασμό και να ψάξει εκεί είτε ως με πρωτεύοντα αιφνιδιασμό είτε με τρανζίσιον να ψάξει επιλογές τότε τριών πόντων. Αλλά αυτό θα γίνει αν και μόνο παίκτες σαν τον Τζέιμς μπουν σε αυτήν ακριβώς την διαδικασία. Με την παραπάνω επιλογή θα βάλεις και σε ρυθμό τον Ρίβερς, θα μπει πιο αποτελεσματικά ο Τζέιμς και ο Λεκαβίτσιους. Μέσα από την δημιουργία συνθηκών για τρίποντο, που αυτά είναι spot up μέσα από τον αιφνιδιασμό και το τρανζίσιον.
Τρίτο κομμάτι που πρέπει να αλλάξει σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και αφορά την επίθεση του και αυτό, είναι το επίπεδο των συνεργασιών του. Από την στιγμή που ο Ολυμπιακός αμύνεται με αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να «χτυπήσεις» την άμυνα. Μία από αυτές είναι slip screens, δηλαδή είναι η φάση που πηγαίνει ο ψηλός να τοποθετήσει σκριν και φεύγει πριν τον ακουμπήσει ο αντίπαλος. Oπως και τα Veer Screen που ο ψηλός έρχεται από κάτω προς τα πάνω ή και τα pin down που καλούνται οι ψηλοί του να τα διαβάσουν γιατί η κίνησή τους γίνεται περιμετρικά. Γιατί τοποθετούν ένα είτε στην μπάλα είτε μακριά από αυτήν, στα οποία με μία γρήγορη κίνηση καθότι είναι αθλητικά παιδιά θα μπορούν να προχωρήσουν προς την ρακέτα και να έχουν επιλογές ειτε με ένα φλότερ από μέση απόσταση είτε με ένα δυναμικό τελείωμα μέσα στη ρακέτα του Ολυμπιακού.
Επομένως ο Παναθηναϊκός, εκτός από τα iso που είπαμε προηγουμένως, θα μπορέσει κατ αυτόν τον τρόπο, να πάρει τέτοιου είδους επιλογές μέσα από τις συνεργασίες του.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΤΟ 2-0;
– Καλά όλα αυτά. Όμως από την άλλη πλευρά είναι και ο Ολυμπιακός και για να συμβούν αυτά παίζουν και ο παίκτες του Σφαιρόπουλου έτσι;
«Ναι εννοείται αλλά εδώ είναι το θέμα. Το πλάνο και των δύο ομάδων στην άμυνα ήταν οι αλλαγές σε κάθε μαρκάρισμα. Δηλαδή το ζητούμενο πια ήταν πως διαχειρίστηκαν και οι δύο τις αλλαγές. Ο Παναθηναϊκός μονοδιάστατα περιμένοντας από τα γκαρντ του να βάλουν μεγάλα σουτ και ο Ολυμπιακός τροφοδότησε μέσα τη ρακέτα και είχε κάποιες επιλογές για σουτ.
Στον Ολυμπιακό υπήρχε το πλεονέκτημα λοιπόν αντιμετωπίζοντας αυτήν την κατάσταση με ομαδικό παιχνίδι, ενώ ο Παναθηναϊκός μονοδιάστατα μέσα από τα γκαρντ. Ο Ολυμπιακός τροφοδότησε μέσα την ρακέτα και είχε κάποιες επιλογές in out για σουτ ή ακόμα να παίξει μέσα από αυτό. Ταυτόχρονα είχε και την επιλογή του ένας εναντίον ενός με περιθώρια δημιουργίας από τους γκαρντ. Ενώ στον Παναθηναϊκό με τον Τζέιμς είχαν μόνο την εκτέλεση μέσα από τα μιτς ματς. Δεν διάβασαν όλες τις επιλογές τους και μπήκαν ατομικά. Ενώ ο Ολυμπιακός έδρασε μέσα από την ομαδικότητά του, για αυτό χαμήλωσε και το τέμπο. Δηλαδή προσπάθησε να μην πάει με γρήγορη ανάπτυξη του παιχνιδιού. Στον γρήγορο ρυθμό έχει πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός και αυτό δεν το ήθελε ο Ολυμπιακός. Δεν ήθελε λοιπόν ο Ολυμπιακός να μπει σε αυτόν τον ρυθμό. Γιατί και ποιοτικά σαν επίθεση είναι καλύτερος με πιο έμπειρες μονάδες και αναφορικά με τη φυσική του κατάσταση δεν θέλει να μπει σε μία διαδικασία καθώς έχει παίκτες που προέρχονται από αποκατάσταση ελέω τραυματισμών. Δεν έχουν επανέλθει πλήρως δηλαδή ο Πρίντεζης ή ο Μιλουτίνοφ, ή ακόμα και ο Σπανούλης δεν ήταν αυτός που μπορεί να αποδώσει σε τόσο ψηλούς ρυθμούς παιχνιδιού. Άρα όσο χαμηλώνει ο ρυθμός στο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός βολεύεται σε αυτήν την κατάσταση γιατί είναι πιο έμπειρος τακτικά στο πέντε εναντίον πέντε».
– Από την άλλη όμως, ο Ολυμπιακός παρότι τα πήγε περίφημα στην άμυνα του στο ΟΑΚΑ, πάντα δείχνει να έχει κάποιο θέμα στην επίθεση…
«Ναι πάμε στο άλλο άκρο τώρα και ας ασχοληθούμε ξεκάθαρα με το τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ.. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ελέγξει τον ρυθμό. Ότι έκανε και στο ΟΑΚΑ. Να μην αφήσει τον αιφνιδιασμό ή το επιθετικό τρανζίσιον του Παναθηναϊκού να αναπτυχθεί που αυτό ξεκινάει ήδη από το αμυντικό ριμπάουντ. Δεν είναι δηλαδή η πρώτη πάσα. Που σημαίνει ότι ήδη και στο επιθετικό κομμάτι και τα συστήματα του Ολυμπιακου, θα πρέπει να υπάρχει η λογική για να έχει και στην άμυνα ισορροπία. Πράγμα που στο πρώτο παιχνίδι το έκανε και για αυτό πέτυχε ο Παναθηναϊκός 65 πόντους κι είχε στην ουσία ½ αιφνιδιασμούς.
Δεύτερο σημαντικό στοιχείο. Από την στιγμή που παίζει με τις αλλαγές στην άμυνα, θα πρέπει να πάει και πάλι σε πιο ευέλικτα σχήματα. Δηλαδή με τον Παπαπέτρου και τον Παπανικολάου σαν τρία τέσσερα που χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός. Και βέβαια αυτή η shell άμυνα που χρησιμοποιεί στο ένας εναντίον ενός που σαν πρόκληση στο ΟΑΚΑ βγήκε».
– Να εξηγήσουμε και τι είναι η shell άμυνα όμως έτσι…
«Ναι οπωσδήποτε. Η άμυνα στη μία πάσα απόσταση είναι σε θέση να έχεις την άνεση να βάλεις τα χέρια σου όταν αυτή έρθει και έχοντας ανοιχτό πεδίο για να το κάνεις(open deny). Δεν είναι δηλαδή deny που το χέρι του αμυνόμενου βρίσκεται στην νοητή γραμμή που ενώνει μπάλα και παίκτη, αλλά είναι σε ανοιχτή θέση. Από τη στιγμή που απειλείται το ντράιβ, η μια πάσα απόστασης έχει την τάση να κλείνει και να βοηθάει ο παίκτης που ουσιαστικά θέλει να σταματήσει τη διείσδυση για να μην δημιουργηθεί ρήγμα. Ετσι έχουμε μία ενδεχόμενη πάσα στη ρακέτα από μία κίνηση του ψηλού ή ένα ξεμαρκάριστο τρίποντο στη γωνία. Αρα παίζεις αυτήν την άμυνα και περνούν οι επιλογές του αντίπαλου περιμετρικά.
Και βέβαια είναι και η αδυναμία του Παναθηναϊκού λοιπόν, ότι δεν έχει παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν το σουτ μόνοι τους. Ακόμα και ο Τζέιμς. Δεν είναι παίκτης που μπορεί να πάρει με ένα pull back ή ένα γρήγορο pull up σουτ. Θα πρέπει να σταματήσει την ντρίμπλα και μετά να σουτάρει. Ακόμα και στο ένας εναντίον ενός με ψηλό παίκτη απέναντί του έχει πρόβλημα στο να το κάνει αυτό».
– Δεν έχει δηλαδή την ικανότητα του Ρόμπερτς σε αυτό το κομμάτι και στο στιλ παιχνιδιού..
«Ακριβώς. Ο Ρόμπερτς το έχει και το κάνει και πάρα πολύ καλά….
Πάμε παρακάτω τώρα για τον Ολυμπιακό. Μετά λοιπόν είναι η χρησιμοποίηση των ψηλών που σε αυτό το κομμάτι πρέπει να βάλει και τον Πρίντεζη και τον Μιλουτίνοφ που δεν το είχε στο πρώτο παιχνίδι και για αυτό ήταν χαμηλότερη η παραγωγικότητά του Ολυμπιακού στην επίθεση».
– Ναι όμως, πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο πικ εν ρολ που είναι και η απαρχή των συστημάτων του Ολυμπιακού ή πρέπει να ψάξει και λίγο περισσότερο το προσωπικό παιχνίδι, που σε μεγάλο βαθμό το έχουν οι «ερυθρόλευκοι»;
«Είναι βασικό κομμάτι της επίθεσης του Ολυμπιακού το πικ εν ρολ. Από την άλλη όπως είπες, στο πρώτο ματς, έβγαλε ο Ολυμπιακός κάποια σουτ από προσωπική ενέργεια και βγήκαν. Επειδή όμως προήλθαν ας πούμε από παίκτες που δεν είναι σταθερά καλοί σε αυτό το κομμάτι, όπως ας πούμε ο Παπανικολάου που μπορεί να έχει σε ένα παιχνίδι 2/3 σουτ, όμως αυτό δεν το κάνει σταθερά και δεν ξέρεις αν θα το κάνει στο επόμενο.
Πρέπει λοιπόν να προσανατολιστεί σε άλλες επιλογές, όπως αυτό του πικ εν ρολ που είναι και στο αίμα του. Αυτές λοιπόν, όταν έχεις να κάνεις με άμυνα αλλαγών θα πρέπει αν είναι εν κινήσει πικ εν ρολ. Να εξηγήσω εδώ τι εννοούμε με αυτό.
Δηλαδή πρέπει να γίνουν μέσω ενός down screen και στην πορεία ένα πικ εν ρολ, ή ένα hand off και στη συνέχεια πικ εν ρολ, όπως έκανε ο Σπανούλης στο πρώτο ματς.
– Όπως στην φάση με τον Παπανικολάου και τον Αντετοκούνμπο που του πέρασε την μπάλα ο Σπανούλης και σκόραρε με ντράιβ.
«Ναι ακριβώς. Ο αμυντικός του Σπανούλη είναι εκτός αμυντικής ισορροπίας και το σκριν εκείνη τη χρονική στιγμή που εκείνος δέχεται την μπάλα, έρχεται και τοποθετείται εκεί. Δημιουργείται ένα μεγάλο ρήγμα εκεί, αφού οι δύο παίκτες απασχολούνται στο πως θα αντιμετωπίσουν σε συνεργασία και τον Σπανούλη και αυτόματα στην αδύναμη μεριά υπάρχει μία συνθήκη 3 εναντίον 2 ή ακόμα αν είναι iso (απομόνωση) το πικ εν ρολ, 4 εναντίον 3. Με ένα μεγάλο βύθισμα λοιπόν είτε του παίκτη που δίνει το hand of (πάσα χέρι με χέρι) ή του παίκτη που ουσιαστικά δίνει το σκριν».
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές και σίγουρα οτιδήποτε συμβεί μετά από τάιμ άουτ ή σε νεκρές στιγμές.
Αυτά τα ματς θέλουν τέτοια τακτική συγκέντρωση, τέτοια υπομονή ως παιχνίδι που τέτοια τρικάκια κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι οι λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και το πώς θα προετοιμάσουν την ομάδα δεν είναι κάτι που γίνεται σε μία δύο προπονήσεις. Είναι κάτι που στήνεται σιγά σιγά και από την αρχή της σεζόν.
Ο Ολυμπιακός είχε προβλήματα με τραυματισμούς και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το τεχνικό επιτελείο της ομάδας είχε πολλά προβλήματα να επιλύσει για να βρει τη χημεία της η ομάδα. Όπως ο Παναθηναϊκός, που έχει περισσότερους ρολίστες από ότι θα έπρεπε».
Ο Αντώνης Κουρμούλης