Γκόντας : «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήθελα να κληρωθώ στους τελικούς»

Γκόντας : «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήθελα να κληρωθώ στους τελικούς»

Επί παντός επιστητού αναφέρθηκε ο Σπύρος Γκόντας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό μπάσκετ.

Νέες δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό έκανε ο Σπύρος Γκόντας, αυτή τη φορά στο Sport 24 Radio 103,3, με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ίδιο και τον συνάδελφό του Γιάννη Φούφη, απέναντι στην Ομοσπονδία και την ΚΕΔ. Επίσης ο έμπειρος διαιτητής αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και για τους επικείμενους τελικούς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Αναλυτικά ο Σπύρος Γκόντας μίλησε:

– για την περίφημη απόφαση για τον ΛεΜπρον Τζέιμς στον πρώτο τελικό του ΝΒΑ: «Επειδή ξενύχτησα και παρακολούθησα τον πρώτο τελικό του ΝΒΑ, θα ήθελα να σκεφτούμε τι θα είχε γίνει στην Ελλάδα, αν είχε κριθεί ένα παιχνίδι με το σφύριγμα στον ΛεΜπρον Τζέιμς. Αν ήταν αμυντικό ή επιθετικό φάουλ. Λέω για τη φάση που είδαν οι διαιτητές το instant replay. Αν κάνω την ερώτηση στους διαιτητές της EuroLeague, οι μισοί θα απαντήσουν αμυντικό και οι άλλοι μισοί επιθετικό. Για να καταλάβετε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά μας, πού βρισκόμαστε, ανάμεσα σε τι πυρά αντιπάλων».

– για όσα έγιναν την Τετάρτη 30 Μαΐου πριν από την κλήρωση των διαιτητών για τους τελικούς: «Η κλήρωση είχαμε ενημερωθεί ότι είναι στις 14:00, εγώ κι ο Γιάννης Φούφης παρουσιαστήκαμε στα μέλη της ΚΕΔ/ΕΟΚ στις 13:10 (δεν υπήρχε κάποιος ομάδας) για να ρωτήσουμε γιατί δεν μπήκαμε στην κλήρωση των ημιτελικών. Είναι συγκεκριμένη ερώτηση και η στιγμή γιατί στους ημιτελικούς, έγιναν 18 ορισμοί διαιτητών, 9 εξ αυτών είναι διεθνείς και οι άλλοι 9 δεν είναι διεθνείς. Ο λόγος είναι ότι οι μοναδικοί διεθνείς που δεν μπήκαμε στην κλήρωση για να οριστούμε στους αγώνες, είμαστε εμείς οι τέσσερις. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση που υπάρχει από τα αστικά δικαστήρια, από το εφετείο, πάλι σε μια αγωγή που είχε γίνει από διαιτητή, τον κ. Νίκο Αγαδάκο, ήταν τελεσίδικο ότι δεν δικαιούται η ΚΕΔ να αποφασίζει/να κρίνει τους διαιτητές με μη διεθνείς διαιτητές.

Έχει το δικαίωμα να τους κατατάξει στη λίστα των διεθνών, αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει ότι δεν είναι καλύτεροι από μη διεθνείς διαιτητές. Αυτό είναι δουλειά της FIBA. Αυτό σημαίνει πως από την στιγμή που μπήκαν όλοι οι διεθνείς, έπρεπε να μπούμε κι εμείς. Κι ύστερα να ξεκινήσει η διαδικασία με τους μη διεθνείς. Θα πει κάποιος «δεν μπορεί να αποφασίσει η ΚΕΔ»; Φυσικά και μπορεί να αποφασίσει, μπορεί να μας τιμωρήσει. Πρόλαβα κι έπαιξα δύο αγώνες σε δέκα αγωνιστικές. Οι παρατηρήσεις που μου έκαναν οι δύο παρατηρητές μου, κ. Μουζάκης μού δήλωσε ότι ήμουν καλύτερος από ποτέ, ο κ. Παπαδημητρίου στο άλλο παιχνίδι μού δήλωσε ότι ήμουν άριστος. Δεν είχα λοιπόν λόγο να είμαι τιμωρημένος. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική βγήκα εκτός κλήρωσης. Το ίδιο συνέβη με τους συναδέλφους μου. Αυτός είναι ο λόγος που το κάναμε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το κάναμε αυτή την στιγμή, γιατί η «παρανομία», η μη συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση έγινε εκείνη την στιγμή».

– για τις κινήσεις τους από την στιγμή που είδαν ότι τα ονόματά τους δεν βρίσκονταν στην κληρωτίδα: «Στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριληφθήκαμε, ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος (μέλος της ΚΕΔ και δικηγόρος) μας είπε να ρωτήσουμε τον κ. Βασιλακόπουλο, ο κ. Ταβουλαρέας δεν απάντησε, ο κ. Κορομηλάς απάντησε να καταθέσουμε γραπτώς το αίτημά μας. Ο κ. Συμεωνίδης (πρόεδρος της ΚΕΔ) απάντησε πως δεν συζητάει μαζί μας και έφυγε. Τότε, αφού δεν θέλαμε να προκαλέσουμε ένταση, φωνάξαμε τον κ. Γιάννη Μαύρο (δικηγόρος), ο οποίος δεν βρισκόταν στην ΕΟΚ. Ήρθε από το Γαλάτσι, έκανε την ίδια ερώτηση στον κ. Συμεωνίδη, ο οποίος σε αυτή την κουβέντα είπε «είστε ψεύτες, κι όταν ανοίξω το στόμα μου θα κλαίτε όλοι σας». Το αναφέρω αυτό γιατί έχει τη σημασία του. Τότε ο κ. Συμεωνίδης πάνω στην κουβέντα είπε στον δικηγόρο μου «πήγαινε μίλα με τον κ. Παπαδόπουλο επειδή είναι κι αυτός δικηγόρος, να μιλήσετε νομικά.

Φωνάξαμε τον δικηγόρο με σκοπό να γίνει μήνυση. Τους είχαμε ενημερώσει. Εκείνη την στιγμή συντελούνταν η μη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση. Έπρεπε λοιπόν να καλέσουμε τον δικηγόρο μας. Αφού συζητάει με τον κ. Παπαδόπουλο δίχως να πάρει απάντηση, φεύγουμε και πάμε δίπλα στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί συντάξαμε τη μηνυτήρια αναφορά. Στο τέλος της μήνυσης, περίπου την ώρα που έχουμε τελειώσει, ο δικηγόρος μας βλέπει το αυτοκίνητο του κ. Παπαδόπουλου με τον κ. Συμεωνίδη να φεύγει από την ΕΟΚ. Λέει στους αστυνομικούς ότι αυτοί είναι οι κύριοι που αναφέρονται στη μήνυση. Με το που έρχονται στο αστυνομικό τμήμα, έγινε μπαράζ τηλεφωνημάτων, δεν ξέρω με ποιους, και ήρθαν δικηγόροι. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ο κ. Βασιλακόπουλος με το αυτοκίνητό του για να φύγει από τα γραφεία. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τον κ. Βασιλακόπουλο ότι πρέπει να προσέλθει στο τμήμα λόγω μήνυσης, εκείνος απάντησε «δεν μπορείτε να με συλλάβετε, είμαι ο πρόεδρος της ΕΟΚ». Γίνεται ένας διάλογος. Απ ότι έμαθα, υπήρχε επικοινωνία με τον εισαγγελέα, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος κράτησης. Κι έτσι, αποχώρησαν όλοι. Υπήρχε μια ένταση μεταξύ των δύο δικηγόρων και τίποτα παραπάνω».

– για τον λόγο που επελέγη η μήνυση κι όχι άλλη νομική οδός: «Δεν είμαι ο απολύτως ειδικός σε αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον δικηγόρο μας. Αυτό που εγώ κατάλαβα είναι ότι η διαδικασία αυτή μειώνει κατά πολύ (στο μισό περίπου), τον χρόνο που χρειάζεται για να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση στο ποινικό δικαστήριο. Ένα ποινικό δικαστήριο μπορεί να κρατήσει από 4 έως 8 χρόνια, ενώ έτσι μπορεί να κρατήσει από 2 έως 4 χρόνια. Ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος και τεχνικός για εμάς».

– για το γεγονός πως υπήρχε διαδικασία αυτοφώρου για τον κ. Συμεωνίδη και όχι για τον κ. Βασιλακόπουλο: «Γιατί για τον κ. Συμεωνίδη έγινε ουσιαστικά δεύτερη μήνυση, οι δύο κουβέντες που ανέφερε ότι όταν αρχίσει να μιλάει θα κλαίμε, κι ότι είμαστε ψεύτες. Για να μην μείνουμε στα κρατητήρια όλοι μας, αποφάσισε ο εισαγγελέας φύγουμε όλοι μαζί».

– για το αν μίλησε με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο εκείνη την στιγμή: «Δεν είχα κάποια επικοινωνία με τον κ. Βασιλακόπουλο, το μόνο που έμαθα είναι ότι είπε στον δικηγόρο μου γιατί δεν πήγαμε στο γραφείο του για να τα βρούμε. Το οποίο είναι μέγα ψέμα, η μεγαλύτερη ανακρίβεια που έχω ακούσει. Εγώ ήμουν πρόεδρος στον ΣΕΔΚΑ (Σύνδεσμος της Αθήνας) και με έριξαν με εντολές, άλλοι με έριξαν. Λόγω της θέσης που είχα λοιπόν, προσωπικά έχω πάει είκοσι φορές, με τον κ. Κορομηλά άλλες δέκα στο γραφείο του κ. Βασιλακόπουλου κι όλο ακούγαμε το ίδιο πράγμα. Ότι βλέπει το θέμα με συμπάθεια κι ότι θα μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα της FIBA γι αυτό, τον κ. Πάτρικ Μπάουμαν. Αυτή την απάντηση που έλεγε την περιμέναμε ένα χρόνο».

– για τις κινήσεις του στο συγκεκριμένο θέμα: «Η δεύτερη κίνηση που είχαμε αποφασίσει να κάνουμε ήταν μια επιστολή προς τον κ. Βασιλειάδη και τον πρόεδρο του ΑΣΕΑΔ ότι δεν ακολουθούνται οι αποφάσεις και θα πρέπει να πάρουν μέτρα. Η τρίτη θα ήταν η καταγγελία στην ΕΦΙΠ (σ.σ.: σε περίπτωση που τους αφαιρεθεί η αθλητική ιδιότητα και ως εκ τούτου να μην έχουν δικαίωμα εμπλοκής σε οποιοδήποτε πόστο στον χώρο). Επαναλαμβάνω πως ως πρόεδρος του ΣΕΔΚΑ είχαμε συχνή επικοινωνία. Του είχα στείλει λοιπόν μια επιστολή πως ο μοναδικός που δεν έχει αλλάξει άποψη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια ήταν αυτός. Είκοσι χρόνια τώρα αυτά που ακούω από τον κ. Βασιλακόπουλο είναι τα ίδια, δεν έχουν αλλάξει.

Την οποιαδήποτε «εμμονή» του με την EuroLeague την πληρώνουν ανέκαθεν τα εύκολα θύματα που είναι οι διαιτητές, δεν έχουμε ακουμπήσει ποτέ ούτε τις ομάδες ούτε τους παίκτες. Μόνο τους διαιτητές. Μας είχε πει την πρώτη χρονιά της «κόντρας» με την EuroLeague πως σε μια προφορική συζήτηση πως αν παίξουμε στο EuroCup, δεν θα παίζουμε στο πρωτάθλημα. Το ζητήσαμε γραπτώς, δεν μας δόθηκε ποτέ γραπτώς. Αυτό στη συνέχεια άλλαξε γιατί ήταν ευρύτερο το πρόβλημα με την EuroLeague. Εμείς περιμέναμε την πρώτη αγωνιστική, τότε έτυχε να γίνει το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Είχαμε πει στο τεστ των διαιτητών τότε, ότι αν δεν οριστούμε τη δεύτερη αγωνιστική, θα προσφύγουμε στο ΑΣΕΑΔ. Μετά τη συνάντηση, κατέβηκα να ενημερώσω τα μέλη της ΚΕΔ για την κουβέντα που είχαμε».

– για την κόντρα των «αιωνίων» για τη διαιτησία: «Έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να διαθέτουμε τις δύο από τις τρεις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της EuroLeague (αν βάλω και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μέσα), είναι λυπηρό ότι υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα. Είναι τιμή για την EuroLeague να παίζει σε αυτή τη διοργάνωση ο Παναθηναϊκός. Θεωρητικά θα έπρεπε κι οι δύο ομάδες να μας υποστηρίζουν. Η κάθε μια έχει τους δικούς της λόγους. Ίσως ο Παναθηναϊκός να έχει κάποια παράπονα, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα και να έχει αποφασίσει να μην μας στηρίζει. Θα έλεγα ότι καλό για το μπάσκετ θα ήταν να είμαστε όλοι ενωμένοι. Φυσικά δεν κάνω καμία κριτική στην τακτική κάποιας ομάδας. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Για να είμαστε δίκαιοι, κι ο κ. Αναστόπουλος και ο κ. Σχινάς είναι πολύ καλοί διαιτητές. Οι τέσσερις διαιτητές δεν διεκδικούμε τη μοναδικότητα, ότι είμαστε οι κορυφαίοι. Απλά λέμε ότι είμαστε μεταξύ των καλύτερων».

– για το αν περιμένει να σφυρίξει σε κάποιον από τους επόμενους τελικούς: «Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει απόφαση μέχρι το τέλος των τελικών. Η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει, θα κρατήσει ένα μεγάλο διάστημα. Δεν περιμένουμε κάποια απόφαση. Αν θα παίξουμε ή όχι στους τελικούς, είναι μόνο απόφαση της ΚΕΔ. Τώρα πάμε στο τι θέλουμε εμείς. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να κληρωθώ να παίξω στους τελικούς κάτω από αυτή την κατάσταση, με αυτή την αντιπαλότητα. Κάνω ένα λάθος υπέρ του Παναθηναϊκού, θα βγει ο Ολυμπιακός να πει ότι φοβηθήκαμε. Αν κάνω ένα λάθος υπέρ του Ολυμπιακού, θα βγει ο Παναθηναϊκός να πει ότι γι αυτό γίνονταν όλα αυτά και επέμενε ο Ολυμπιακός. Δεν είμαι ανόητος, ξέρω πολύ καλά ποια είναι η θέση μου. Γι αυτό ανέφερα νωρίτερα το σφύριγμα με τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Είναι εύκολο να πούμε αν έχει πρόθεση ο Γκόντας ή όχι. Σας λέω ότι μου τυχαίνει αυτή η φάση; Τι θα κάνω; Θα εκτελεστώ! Την επόμενη μέρα θα είμαι κρεμασμένος στα μανταλάκια. Είτε έτσι είτε αλλιώς. Μην βγει κάποιος να πει ότι δεν θέλω να παίξω στους τελικούς. Δεν είπα αυτό! Δεν πρόκειται ποτέ να δηλώσω κώλυμα, αν είναι να οριστώ».

– για το γεγονός πως οι «αιώνιοι» βάζουν όλη αυτή την υπόθεση στη μέση: «Δεν το παρεξηγώ. Σε όλο τον κόσμο αυτό συμβαίνει. Είναι λογικό. Ίσως η ένταση να είναι διαφορετική, εδώ στα Βαλκάνια είμαστε λίγο πιο εκδηλωτικοί. Θα σας πω ένα δικό μου παράδειγμα. Τη χρονιά που έχει γίνει το περιβόητο παιχνίδι της Κηφισιάς με τον Ολυμπιακό, που έκανα το περίφημο «no call» κατά του Ανδρέα Γλυνιαδάκη, το οποίο μετά παραδέχθηκα ότι ήταν φάουλ, εκείνη τη σεζόν, ορίστηκα ως πρώτος διαιτητής στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Μετά από μερικές ημέρες, ορίστηκα ως διαιτητής στο ντέρμπι του πρωταθλήματος.

Τα δύο παιχνίδια τα κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Δεκαπέντε μέρες μετά έρχεται το παιχνίδι της Κηφισιάς με τον Ολυμπιακό. Αυτό που σκεφτόμουν διαρκώς ήταν μην κάνω κάποιο λάθος και αδικήσω τον Ολυμπιακό. Γιατί καταλαβαίνετε τι σήμαινε για τον Ολυμπιακό να κάνει τρεις σερί ήττες. Αυτό που λέω δεν είναι υπέρ μου, είναι η πραγματικότητα. Ίσως αυτή να είναι η αιτία που δεν έκανα εκείνο το σφύριγμα. Για εκείνο το σφύριγμα με κρέμασαν στα μανταλάκια για αρκετό διάστημα και χρεώθηκα ότι εγώ ήμουν ακόμη και MVP του πρωταθλήματος».

– για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: «Έχει προσφέρει πάρα πολλά στον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς αυτό. Είναι λίγο πιο εκδηλωτικός απ ότι θα έπρεπε, κατά την άποψή μου. Κάποιες φορές στα social media θα έπρεπε να είναι λίγο πιο συγκρατημένος, για το καλό της ομάδας του περισσότερο. Δεν κάνω κριτική, προς Θεού. Νομίζω ότι κάποιες φορές ήταν λίγο πιο εκδηλωτικός μαζί μου».

– για τον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο: «Είναι διαφορετικό στυλ, αλλά κι αυτοί σε κάποιο βαθμό θα μπορούσαν να διεκδικούν το δίκιο του σε πιο ήπιους τόνους. Δεν μπορώ εγώ να αποφασίσω ή να κρίνω».

– για τους διαιτητές και τους τελικούς: «Κανείς δεν θα έπρεπε να ασχολείται με εμάς τους τέσσερις, με την άποψη πως είχαμε ενημερώσει για τις κινήσεις μας. Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τους τελικούς. Τα υπόλοιπα δεν μπορώ να τα ξέρω. Δε νομίζω ότι το ελληνικό μπάσκετ κρέμεται από εμάς, έχει άλλα προβλήματα».

– για το ζήτημα του ορισμού ξένων διαιτητών, το οποίο ζήτησε η ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Είχα διαφωνήσει με τον ορισμό ξένου διαιτητή στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την επιλογή ξένου διαιτητή στο μπάσκετ. Τώρα, τις κινήσεις των ομάδων δεν μπορώ να τις κρίνω εγώ. Εγώ είμαι υπέρ του Έλληνα διαιτητή».

 για το επιμύθιο όλου αυτού: «Μια ευχή, κανείς διαιτητής να μην περάσει αυτό που έχω περάσει εγώ και οι συνάδελφοί μου τα τελευταία είκοσι χρόνια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ