Τα ντέρμπι των «αιωνίων» σε τελικούς που δεν θα ξεχαστούν ποτέ… (vids)

To10 κάνει αναδρομή στο χρόνο και σας παρουσιάζει της αναμετρήσεις που έμειναν στην... ιστορία σε ντέρμπι «αιωνίων» στους τελικούς των play off της Basket League.

Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού. Το κλασικό ντέρμπι της χώρας ανάμεσα σε δύο ομάδες οι οποίες διεκδικούν κάθε εγχώριο τίτλο και όχι μόνο. Οι δύο «αιώνιοι» λοιπόν έκλεισαν το μεγάλο ραντεβού στους τελικούς με τους ερυθρόλευκους να είναι αυτοί που έχουν το πλεονέκτημα έδρας, σε μια σειρά στην οποία φαντάζουν το μεγάλο φαβορί.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρίσκονται οι δύο ομάδες πάντα ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, έχει την δική του ξεχωριστή σημασία με αρκετές αναμετρήσεις τους  να έχουν μείνει… χαραγμένες στην μνήμη των φιλάθλων.

Τo10 κάνει μια αναδρομή σε αυτές, συνθέτει το Top10 και σας το παρουσιάζει στις οθόνες σας…

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 73-38 (1996)

Μια αναμέτρηση την οποία οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα θυμούνται για πάντα, σε αντίθεση με αυτούς του Παναθηναϊκού οι οποίοι θα ήθελαν να μην είχε συμβεί ποτέ.

Σε μία ανεπανάληπτη παράσταση από την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, ο Ολυμπιακός όχι απλώς επικράτησε του “αιωνίου” αντιπάλου και κατέκτησε το τέταρτο διαδοχικό Πρωτάθλημα, το έκανε με +35: 73-38! Η συγκεκριμένη διαφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε Τελικούς «αιωνίων».

Πέντε παίκτες του Ολυμπιακού είχαν από 10 έως 16 πόντους (Σιγάλας 10, Μπέρι 10, Νάκιτς 12, Τάρλατς 14, Ρίβερς), την ώρα που ο Παναθηναϊκός του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, που προερχόταν από την ιστορική, πρώτη κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Παρίσι.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 53-62 (1999) 

Γίνεται ένα τρίποντο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου να διαμορφώσει καταστάσεις; Και όμως το τρίποντο του τρίποντο του Ντίνο Ράτζα από το κέντρο στην εκπνοή, μέσα στην έδρα του “αιωνίου” αντιπάλου, καθόρισε όχι μόνο ένα αποτέλεσμα αλλά και τον τίτλο.

Ο Παναθηναϊκός του Λευτέρη Σούμποτιτς χρειάστηκε πολλά περισσότερα τέτοια καλάθια στη συνέχεια για ολοκληρώσει τη δουλειά, όμως το συγκεκριμένο ήταν αυτό που έδωσε την κατάλληλη ώθηση.

Ωστόσο χωρίς την τεχνολογία του κόκκινου ταμπλό και του instant replay και με μοναδικό βοήθημα την τηλεοπτική παραγωγή, όσο εντυπωσιακό ήταν το τρίποντο, άλλο τόσο ήταν εκπρόθεσμο.

Με τους «πράσινους» τελικά να καταφέρνουν να πάρουν τον ροζ φύλλο αγώνα και μαζί να πανηγυρίσουν το πρώτο τίτλο τους στην έδρα του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 88-84 (2001)

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ευστοχεί ελάχιστα μπροστά από το κέντρο και στέλνει το ματς στην παράταση (80-80), κρατώντας «όρθιο» τον Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι που φαινόταν… χαμένο για τους «πράσινους».

Είχε προηγηθεί ένα ακατανόητο φάουλ από τον Ντίνο Ράτζα (στον Ολυμπιακό τότε) στον Τζόνι Ρότζερς (στον Παναθηναϊκό τότε) στα -3,3″ κι ενώ η διαφορά ήταν στους 4 πόντους.

Τελικά ο Ολυμπιακός του Ηλία Ζούρου κέρδισε το παιχνίδι (88-84) και ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς το πρωτάθλημα με 3-2 στις νίκες. Ωστόσο η φάση που «σημάδεψε» την σειρά είναι μια.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 86-85 (2007)

Ο Άλεξ Άκερ κλέβει την μπάλα  από τον Ραμούνας Σισκάουσκας στα -26″ της κανονικής διάρκειας κι φεύγει στον αιφνιδιασμό για να δώσει το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, τόσο στο παιχνίδι όσο και στη σειρά (1-1).

Ωστόσο κάπου εκεί λογαριάζει χωρίς τον… ξενοδόχο Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος απογειώνεται για ένα μεγαλοπρεπέστατο stop σε προσπάθεια του Άκερ για λέι άπ με ταμπλό.

Ακολούθησαν 1/2 ελεύθερες βολές από τον Σάνι Μπετσίροβιτς στα -9,3″ (78-76) και 2/2 από τον Σκούνι Πεν, έπειτα από την επιλογή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να δώσει φάουλ ώστε ο Παναθηναϊκός να έχει την κατοχή στην τελευταία επίθεση.

Ο Μπετσίροβιτς αστόχησε στην εκπνοή και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Με 1/2 ελεύθερες βολές από τον Σκούνι Πεν στα -17,8″ ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 84-85. Στην επιστροφή από το timeout ο «Τσάρι» βρέθηκε ελεύθερος στο τρίποντο, αστόχησε στα -8″, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, όμως, πήρε το ριμπάουντ και από κοντά έκανε το 86-85 στα -5,9″, πριν το φινάλε.

Ο Χένρι Ντόμερκαντ έκανε γρήγορα την επαναφορά στον Σκούνι Πεν, εκείνος προσπάθησε να διασχίσει γρήγορα το παρκέ, ο Δημήτρης Διαμαντίδης έπεσε πάνω του, αλλά ο διαιτητής Τάσος Πηλοΐδης δεν καταλόγισε την παράβαση, η οποία έχει μείνει στην ιστορία ως «non call».

ΟΟλυμπιακός του Πίνι Γκέρσον δεν έκανε το 1-2, ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε το 2-1 και στο τέλος κατέκτησε το πρωτάθλημα με σκορ 3-2.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 69-76 (2010) 

Το τελευταίο παιχνίδι του Βασίλη Σπανούλη με την φανέλα του Παναθηναϊκού, πριν πάρει την απόφαση να μετακομίσει στο Ολυμπιακό. Μετά από έναν επεισοδιακό τρίτο τελικό, ο Παναθηναϊκός πήγε στο ΣΕΦ, με στόχο να «σφραγίσει» το πρωτάθλημα.

Παρότι οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να ευστοχήσουν εντός πεδιάς για περίπου πέντε λεπτά, τελικά βρήκαν τα μεγάλα σουτ που τους οδήγησαν στην νίκη.  Ο Μάικ Μπατίστ έκανε τη διαφορά στο α’ μισό του αγώνα, με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι ξεχωρίζει επίσης.

Η κόρνα της λήξης βρήκε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και τον «Kill Bill» να πανηγυρίζει τον τελευταίο του τίτλο με το τριφύλλι.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 101 – 94 (2011) 

Με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να έχει αποχωρήσει τραυματίας στον δεξί αστράγαλο μετά από μόλις 1:10 όχι όποιου κι όποιου παιχνιδιού, του Game 4 σε σειρά Τελικών με τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναζητούσε τον άνθρωπο που θα έβγαινε… μπροστά παίρνοντας την ομάδα στις πλάτες του. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Αντώνη Φώτση.

Ο «Batman» πήρε το τριφύλλι από το χεράκι και με 22 πόντους μεταξύ άλλων (1ρ., 1κοψ. σε 32:04) οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη νίκη τίτλου επί του Ολυμπιακού (101-94 παρ.) του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 72-76 (2013)

Με τον Ολυμπιακό να έχει κατακτήσει την Euroleague, οι Πειραιώτες διασταύρωναν τα ξίφη τους για τον τίτλο του πρωταθλητή. Από την άλλη για τον Παναθηναϊκό ήταν η πρώτη χρονιά μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από τον πάγκο, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να είναι αυτός που είχε αναλάβει να τον διαδεχτεί.

Ο Παναθηναϊκός με δύο νίκες μέσα στο ΣΕΦ, «υπέγραψε» την κατάκτηση του τίτλου και του νταμπλ με τον Κώστα Τσαρτσαρή να λέει «αντίο» από την ενεργό δράση με τον ιδανικότερο τρόπο.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 81-82 (2016) 

Για πολλούς οι καλύτεροι τελικοί των «αιωνίων». Το μόνο σίγουρο είναι πως η σειρά του 2016 θα μνημονεύονται για πάντα από το ελληνικό μπασκετικό κοινό.  Η εξέλιξη της σειράς ήταν όσο πιο συναρπαστική γίνεται, το ίδιο και το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Οι δύο ομάδες δεν είχαν καταφέρει να λύσουν τις διαφορές έπειτα από 40 λεπτά με το ματς να οδηγείται στην παράταση. Εκεί 4,3″ πριν το τέλος του έξτρα πενταλέπτου ο Παναθηναϊκός του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν μπροστά στο σκορ με 71-68 κι έκανε φάουλ στον Ντάνιελ Χάκετ για να αποτρέψει πιθανή ισοφάριση με τρίποντο.

Ο Ντάνιελ Χάκετ αστόχησε στην πρώτη βολή, ωστόσο ο ίδιος κατάφερε να σπρώξει την μπάλα προς τον Βαγγέλη Μάντζαρη, ο οποίος ευστόχησε για το 71-71 του Ολυμπιακού.

Εκεί έλαβε χώρα η μεγαλύτερη στιγμή σε τελικούς «αιωνίων». Με 3,8» να απομένουν στο ρολόι ο Βασίλης Σπανούλης σηκώθηκε μπροστά από τον Δημήτρη Διαμαντίδη και με μια τρίποντη «βόμβα»  υπέγραψε την κατάκτηση του Πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπουλου επί του Παναθηναϊκού του Αργύρη Πεδουλάκη (3-1).

Το γεγονός πως ήταν το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του εμβληματικού αρχηγού του Παναθηναϊκού προσέδωσε επιπλέον αξία σε όλα.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από