Ο Παναθηναϊκός συνέχισε τις απογοητευτικές εμφανίσεις απέναντι στον Άρη και είναι πλέον φανερό πως η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη αρχίζει να εκπέμπει... S.O.S.
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση.
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μπήκε με τον καλύτερο τρόπο στις επίσημες υποχρεώσεις του τη φετινή χρονιά, κατακτώντας το πρώτο Super Cup της ιστορίας του, αλλά η συνέχεια δεν είναι η ανάλογη.
Για την ακρίβεια, είναι η ακριβώς αντίθετη από αυτή που θα ήθελε να δει ο Δημήτρης Πρίφτης από τους παίκτες του στο παρκέ, τόσο του «Salle Gaston Médecin» της Μονακό, όσο και του «Nick Galis Hall» απέναντι στον Άρη.
Οι πράσινοι έχουν απογοητεύσει μέχρι στιγμής με τις δύο εμφανίσεις που πραγματοποίησαν στην πρεμιέρα τους σε Euroleague και Basket League αντίστοιχα, με τον Έλληνα τεχνικό να καλείται να αναλύσει σύντομα και αποτελεσματικά το «μαύρο κουτί» του Παναθηναϊκού, καθώς τα παιχνίδια έρχονται το ένα μετά το άλλο.
Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν μετά από δύο μόλις παιχνίδια, αλλά από την άλλη, είναι φανερό πως το τριφύλλι βρίσκεται από το ξεκίνημα κιόλας της σεζόν σε τέλμα, εκπέμποντας S.O.S.
Πέρι, από τα ψηλά στα χαμηλά
Ο Κέντρικ Πέρι ήταν ίσως ο παίκτης που είχε κάνει τη μεγαλύτερη θετική εντύπωση από αυτούς που ήρθαν το φετινό καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό.
Από τα φιλικά παιχνίδια έδειξε πως, αν και παίζει πρώτη φορά στο κορυφαίο επίπεδο, έχει τα στοιχεία για να σταθεί με επάρκεια σε αυτό.
Ωστόσο, όλα άλλαξαν ξαφνικά όταν ξεκίνησαν τα επίσημα. Σαν να γύρισε ο διακόπτης και πλέον τίποτα δεν θυμίζει τον παίκτη που είδαμε στην «πράσινη» προετοιμασία.
Ο Αμερικανός γκαρντ φαίνεται σαν βρίσκεται έξω… από τα νερά του και οι αριθμοί που «γράφει» στα τρία τελευταία ματς το αποδεικνύουν.
Απέναντι στον Προμηθέα, τελείωσε με 4π. και 1/8 σουτ, έχοντας αρνητική αξιολόγηση (-2). Το ντεμπούτο του στην Euroleague πήγε εξίσου άσχημα, με τον Πέρι να δείχνει «ψαρωμένος» στη μεγάλη… σκηνή και να μένει στο απόλυτο μηδέν. Συγκεκριμένα, είχε 0/10 σουτ, 3 λάθη, 2 ασίστ και -10 στην αξιολόγηση.
Στο παιχνίδι με τον Άρη, μπορεί να ολοκλήρωσε με 12 πόντους, αλλά οι επιλογές του, ειδικά όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ, ήταν βιαστικές και κυρίως άστοχες. Απουσίαζε το καθαρό μυαλό στις αποφάσεις, με τον Πέρι να «γράφει» 3/10 σουτ, 2 λάθη και 1 ασίστ.
Όταν λοιπόν, ο βασικός πλέι μέικερ μιας ομάδας έχει για δύο σερί παιχνίδια παραπάνω λάθη από ασίστ, είναι λογικό να μην υπάρχει εύρυθμη λειτουργία στην επίθεση.
Τρικυμία εν κρανίω
Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να αντιδρά ιδανικά μετά την ήττα του από τη Μονακό στην πρεμιέρα της Euroleague, καθώς βρέθηκε να προηγείται με 19 πόντους (24-43) στο ημίχρονο απέναντι στον Άρη.
Αυτό όμως που συνέβη στο δεύτερο μέρος σίγουρα δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλος του τριφυλλιού. Απέναντι στην ομάδα με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της Basket League, οι πράσινοι έμοιαζαν εντελώς χαμένοι, με το επιμέρους 57-28 να τα λέει όλα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 35 πόντους από τον Χάνλαν ή για την ακρίβεια άφησε τον Καναδό να σκοράρει τόσους. Σε μια ομάδα που δεν έχει παίκτες του κορυφαίου επιπέδου, οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον μοναδικό που έδειχνε να μπορεί να τους απειλήσει.
Ο Πρίφτης μίλησε με σκληρά λόγια μετά το τέλος του αγώνα, προσπαθώντας ίσως με αυτό τον τρόπο να αφυπνίσει τους παίκτες του.
Το γεγονός πως η ομάδα «ουρλιάζει» πλέον για την απόκτηση ενός καθαρόαιμου πλέι μέικερ είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Οι πράσινοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν απίστευτο πρόβλημα όταν οι αντίπαλοι ανεβάζουν την πίεση τους στην άμυνα, ενώ και η δημιουργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Απέναντι στη Μονακό το κοντέρ «έγραψε» 8 ασίστ για 8 λάθη, ενώ κόντρα στον Άρη τα νούμερα ήταν 14 ασίστ για 13 λάθη.
Υπάρχει φιλότιμο, αλλά δεν φτάνει
Οι πράσινοι κλήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι να κάνουν τον σχεδιασμό τους βάσει των εσόδων τους, πράγμα που τους περιόριζε όσον αφορά το εύρος και την ποιότητα των παικτών στους οποίους θα μπορούσαν να στοχεύσουν.
Ο Πρίφτης επέλεξε να ανέβασει τα επίπεδα αθλητικότητας ειδικά στη ρακέτα, αλλά αυτό αποδυνάμωσε αρκετά την περιφέρεια. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να «απειλήσει» από το τρίποντο με τα έως τώρα δεδομένα μέχρι τη θέση «3», με τον Οκάρο Ουάιτ να μοιάζει ο μοναδικός που μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο από το «4».
Απέναντι σε Μονακό και Άρη φάνηκε η αδυναμία απειλής από την περίμετρο, με το τριφύλλι να έχει 4/20 τρίποντα με τους Μονεγάσκους και 9/36 με τους κιτρινόμαυρους.
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά για να βελτιωθεί η εικόνα από τα 6,75, αλλά ο Σέρβος δείχνει ακόμα να ψάχνεται, πράγμα λογικό, αν υπολογιστεί το γεγονός πως επιστρέφει σιγά σιγά από τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν από τον περασμένο Απρίλιο.
Ο «Νέντα» σούταρε σε αυτά τα δύο παιχνίδια με 2/14 από την περιφέρεια, κάτι που σίγουρα δεν βοήθησε την επιθετική συγκομιδή των πρασίνων.
To πρόγραμμα του Παναθηναϊκού στη συνέχεια είναι «φωτιά» ειδικά στην Euroleague, με τον Πρίφτη να μην έχει τον χρόνο που θα ήθελε στη διάθεσή του, καθώς ό,τι κέρδισε το διήμερο στην Πάτρα, φαίνεται πως το έχασε μέσα από αυτά τα δύο παιχνίδια.