Παναθηναϊκός – Υπάρχουν προβλήματα, αλλά και λύσεις (pics)

Παναθηναϊκός – Υπάρχουν προβλήματα, αλλά και λύσεις (pics)

Ο Δημήτρης Πρίφτης χτίζει το νέο Παναθηναϊκό και to10.gr γράφει για τα όσα έδειξαν οι πράσινοι στο τρίτο τους φιλικό απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην περίοδο του χτισίματος ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, με τον Δημήτρη Πρίφτη να δουλεύει όλο και περισσότερο τις αδυναμίες που υπάρχουν στο ρόστερ, ώστε οι πράσινοι να εμφανιστούν όσο το δυνατόν καλύτεροι στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Έλληνας τεχνικός έχει ολοκληρώσει σχεδόν όλο το παζλ στο σύνολο που έχει δημιουργήσει, με την μόνη εκκρεμότητα να είναι στη θέση του άσου, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός ψάχνει έναν παίκτη που να προτάσσει τα στοιχεία της δημιουργίας πάνω από αυτά της εκτέλεσης.  Το τριφύλλι δεν θα βιαστεί να πάρει έναν παίκτη, καθώς «σκανάρει» την αγορά ώστε να βρει εκείνον που θα του δίνει αυτά που θέλει και λείπουν από το υπάρχον σύνολο.

Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει ήδη τρία φιλικά παιχνίδια, μετρώντας ισάριθμες νίκες, οι οποίες σε αυτό το στάδιο της σεζόν δεν ενδιαφέρουν κανέναν μέσα στην ομάδα και λειτουργούν μόνο για συζήτηση ανάμεσα στους φιλάθλους.

Οι πράσινοι έχουν κερδίσει κατά σειρά το Αϊόνα Στέιτ του Ρικ Πιτίνο, το Περιστέρι και τον Απόλλωνα Πάτρας. Ακολουθεί η πιο δυνατή, μέχρι στιγμής, δοκιμασία απέναντι στην Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ (7/9), ενώ ο Παναθηναϊκός έχει «δεσμεύσει» τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα του, με ένα τουρνουά στην Γερμανία (11-12/9) και κλείνει την προετοιμασία του με το «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο ΟΑΚΑ (18-19/9).

Το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πάτρας αποτέλεσε ένα δυνατό, όπως αποδείχθηκε, τεστ για τον Δημήτρη Πρίφτη και τους παίκτες του, καθώς η νίκη ήρθε με δύο εύστοχες ελεύθερες βολές του Λεωνίδα Κασελάκη, πέντε δεύτερα πριν το τέλος (78-76) και to10.gr παρουσιάζει διάφορα από τα στοιχεία που έδειξαν οι πράσινοι στις δύο πλευρές του παρκέ.

Άμυνα – Η πίεση στα 4/4 και οι μη αλλαγές στα σκριν 

Οποιοσδήποτε προπονητής θέλει να πετύχει σε μια ομάδα, ξεκινάει το πλάνο του από την άμυνα. Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν διαφέρει από την πλειοψηφία και δουλεύει καθημερινά με τους παίκτες του στο κομμάτι αυτό, θέλοντας να τους δώσει να καταλάβουν πως τα πάντα ξεκινούν από εκεί.

Απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας, ο Παναθηναϊκός έδειξε λίγα πράγματα από τα προσεχώς στον αμυντικό τομέα, με το στοιχείο που να ξεχωρίζει και αναμένεται να εφαρμοστεί αρκετές φορές στα μέσα της σεζόν, είναι η πίεση στα 4/4 του γηπέδου.

Το τριφύλλι έστησε διάφορες παγίδες στα αντίπαλα γκαρντ, οι οποίες οδήγησαν σε εύκολα καλάθια. Φυσικά το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στη σεζόν δεν θα επέτρεπε στον Έλληνα τεχνικό να δώσει εντολή για υψηλή πίεση σε όλο το ματς, αλλά ακόμα και αυτό το λίγο που είδαμε, μας έδωσε μια εικόνα από αυτό που θα ακολουθήσει μέσα στη χρονιά.

Το πρώτο ημίχρονο αποτέλεσε το πιο ξεκάθαρο «καθρέφτη», με τους Μέικον, Πέρι και Σαντ Ρος να απλώνονται στο παρκέ και να οδηγούν σε λάθη τους αντιπάλους, με τον Οκάρο Γουάιτ να τελειώνει αρκετές φάσεις με κάρφωμα.

Από την άλλη, ένα ακόμα στοιχείο που έγινε αντιληπτό και μένει να φανεί αν θα σταθεροποιηθεί και μέσα στη σεζόν, είναι η απόφαση του Πρίφτη να μην αλλάζουν τα μαρκαρίσματα μετά από σκριν.

Όσοι παίκτες χρησιμοποιήθηκαν στο πέντε (Παπαγιάννης, Φλόιντ, Καββαδάς, Έβανς) έμεναν κολλημένοι στον αντίπαλο ψηλό και δεν έβγαιναν με απλωμένο το χέρι στο αντίπαλο γκαρντ. Αυτό έδωσε αρκετές φορές την ευκαιρία σε Μπάρφιλντ και Κόλεμαν να τελειώσουν τις φάσεις με σουτ μέσης απόστασης.

Ωστόσο αυτή η αμυντική προσέγγιση ίσως προσαρμόζεται με τον εκάστοτε αντίπαλο και δεν θα είναι κάτι που θα γίνει σάρκα της ομάδας.

Επίθεση – Η απουσία μακρινού σουτ από τους ψηλούς και η έλλειψη δημιουργίας

Η αποχώρηση του Μήτογλου από την ομάδα δημιούργησε την ανάγκη για να βρεθεί ένας παίκτης που να μπορεί να προσφέρει τα ίδια – σε κάποιο βαθμό – στοιχεία με τον Έλληνα φόργουορντ.

Οι επιλογές του Δημήτρη Πρίφτη για τη θέση «4» ήταν ο γνώριμος του, Οκάρο Γουάιτ και ο αθλητικός Τζέρεμι Έβανς. Ωστόσο και από τους δύο απουσιάζει το καλό μακρινό σουτ σε σταθερή βάση, κάτι που είναι απαραίτητο στο σύγχρονο μπάσκετ.

Αυτό φάνηκε και στο φιλικό με τον Απόλλωνα, εκεί όπου οι δύο Αμερικανοί είχαν συνολικά 1/8 τρίποντα. Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα τεσσάρια της ομάδας του Νίκου Βετούλα (Τσαλμπούρης, Ντέιβις) έστειλαν την μπάλα στο διχτάκι από τα 6,75, σε πέντε περιπτώσεις.

Το πρόβλημα θα φανεί μεγαλύτερο στο επίπεδο της Euroleague, με τον Παναθηναϊκό να καλείται να αποδειχθεί αποτελεσματικός και έξω από την γραμμή του τριπόντου, ώστε να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το τριφύλλι προσανατολίζεται σε ένα πιο inside game από τους Γουάιτ και Έβανς.

Το δεύτερο στοιχείο δεν είναι ιδιαίτερο άγνωστο στο πράσινο στρατόπεδο, ούτε χρειάζεται η λύση κάποιου γρίφου για να εντοπιστεί. Ο λόγος φυσικά για την έλλειψη δημιουργίας από την θέση του άσου.

Ένα πρόβλημα που υφίσταται ήδη από πέρυσι και την φυγή του Νικ Καλάθη. Ο Παναθηναϊκός είναι ενεργός στην αγορά για την απόκτηση ενός pass-first point guard, αλλά δεν θα βιαστεί για να τον αποκτήσει.

Πάντως τα ανησυχητικά στοιχεία έγιναν φανερά απέναντι στον Απόλλωνα, εκεί όπου στο τέλος το τριφύλλι κινδύνεψε και για να σώσει την παρτίδα, επιδόθηκε σε ατομικές προσπάθειες κυρίως με τον αρχηγό του, Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Νταρίλ Μέικον. Άλλωστε αμφότεροι ήταν οι δύο πρώτοι σκόρερ για τον Παναθηναϊκό με 15 πόντους.

Ούτε ο Κέντρικ Πέρι, όπως και Αμερικανός πρώην γκαρντ της ΑΕΚ δεν έχουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα βελτιώσουν τον δημιουργικό τομέα του Παναθηναϊκού και πλέον η βελτίωση στην δημιουργία εναπόκειται στον άσο που αναμένεται να αποκτηθεί.

Από την άλλη, μιλάμε για τα πρώτα συμπεράσματα που έχουν δημιουργηθεί στις δύο πρώτες εβδομάδες της προετοιμασίας και το σίγουρο είναι πως η εικόνα των πρασίνων θα βελτιώνεται με το πέρασμα των ημερών, ενώ μένει να μπει σε κανονικούς ρυθμούς και ο Νεμάνια Νέντοβιτς, με τον Σέρβο να ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ