Παναθηναϊκός – Ο «χάρτης» της επόμενης περιόδου

Ο Παναθηναϊκός φτάνει κοντά στην ολοκλήρωση του μεταγραφικού του παζλ και to10.gr σας παρουσιάζει τον αγωνιστικό «χάρτη» ενόψει της νέας απαιτητικής σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για την νέα αγωνιστική περίοδο σε Ελλάδα και Ευρώπη, η οποία θα τον βρει με νέο και φρέσκο αέρα. Η διοικητική ηγεσία των Διαμαντίδη – Αλβέρτη παρέμεινε στην θέση της. αλλά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά τόσο στην άκρη του πάγκου όσο φυσικά και στις μονάδες που θα αποτελούν το ρόστερ της σεζόν 2021-22.

Το τριφύλλι ήταν αναγκασμένο για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι να κινηθεί στην αγορά βάσει της ισοζυγίας εσόδων – εξόδων, κάτι που επηρέασε φυσικά τους μεταγραφικούς του στόχους. Ο Παναθηναϊκός χωρίς την οικονομική βοήθεια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, έψαξε για οικονομικές λύσεις οι οποίες θα έρχονταν στην ομάδα με στόχο να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους.

Στα θετικά του καλοκαιριού υπάγεται μια εξέλιξη που δεν αφορά τον αγωνιστικό σχεδιασμό, αλλά το «σπίτι» του συλλόγου. Οι πράσινοι έφθασαν σε συμφωνία με την Κυβέρνηση για την ενοικίαση του ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια, γεγονός που μπορεί να επιδράσει θετικά στους εξωαγωνιστικούς τομείς, ούτως ειπείν στην προσέλκυση επενδυτών για την εξαγορά των μετοχών του συλλόγου.

Η προετοιμασία για την επόμενη σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις του κλειστού Ολυμπιακού Σταδίου και to10.gr σας βάζει στο κλίμα για αυτά που πρόκειται να δούμε από τον Παναθηναϊκό μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Το χρίσμα στον Πρίφτη 

Η πρώτη διαφοροποίηση συγκριτικά με το περσινό ρόστερ εντοπίζεται στο πάγκο του συλλόγου, εκεί όπου τον Όντεντ Κάτας διαδέχθηκε ο Δημήτρης Πρίφτης. Ο Έλληνας τεχνικός έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα, ερχόμενος στον Παναθηναϊκό, με την διοίκηση να του εμπιστεύεται την καθοδήγηση της ομάδας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Πρίφτης δεν είναι άγνωστος στο πράσινο κοινό, καθώς είχε διατελέσει βοηθός προπονητή του Φραγκίσκου Αλβέρτη το 2014, με τον οποίο πανηγύρισαν μάλιστα το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Ακολούθησε η τετραετής «περιπέτεια» στην Ούνικς Καζάν και πλέον είναι έτοιμος για να βρεθεί για πρώτη φορά σε πάγκο ομάδας της Ευρωλίγκας.

Ο αρχηγός στην θέση του, Μήτογλου και Χεζόνια εκτός 

Τα οικονομικά δεδομένα στον Παναθηναϊκό είναι συγκεκριμένα και δεν επιτρέπουν στον σύλλογο πολλές υπερβάσεις. Η περίπτωση του Ντίνου Μήτογλου ανήκε στις λίγες εξαιρέσεις, με την διοικητική ηγεσία να θέλει όσο τίποτα να τον κρατήσει.

Μπορεί η προσφορά της να ήταν υψηλή, αλλά στο μυαλό του παίκτη υπερίσχυσε η προοπτική της Αρμάνι Μιλάνο. Ο Έτορε Μεσίνα έπεισε τον Έλληνα φόργουορντ να πάει στην Ιταλία και ο Παναθηναϊκός έχασε με το «καλημέρα» ένα παίκτη που έκανε την διαφορά στις θέσεις των ψηλών.

Η δεύτερη μεγάλη αποχώρηση από το πράσινο ρόστερ ήταν αυτή του Μάριο Χεζόνια. Ο Κροάτης που είχε εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να ανανεώσει με το τριφύλλι, στο τέλος είδε τον άνθρωπο που τον εκπροσωπεί να κάνει τον δύσκολο στις διαπραγματεύσεις με τον Παναθηναϊκό και τελικά να καταλήγει στη Ρωσία και την Ούνικς Καζάν.

Από την άλλη βέβαια υπήρξαν και δύο πολύ σημαντικές ανανεώσεις στην ομάδα, με αυτή του αρχηγού, Ιωάννη Παπαπέτρου να ξεχωρίζει. Η συμφωνία επετεύχθη για τα επόμενα δύο χρόνια και ουσιαστικά επισημοποιήθηκε μετά το πέρας της 18ης Αυγούστου, όταν και έληξε η προθεσμία για να πάει σε κάποια ομάδα του ΝΒΑ.

Στο ΟΑΚΑ θα παραμείνει και ο Νεμάνια Νέντοβιτς, επίσης για άλλα δύο χρόνια. Ο Σέρβος σούτινγκ γκαρντ ήταν εξαιρετικός μέχρι να τραυματιστεί και να προσληφθεί από τον κορωνοϊό προς το τέλος της χρονιάς και αναμένεται να αποτελέσει μια σταθερά στην επίθεση για την νέα σεζόν.

Οι Χάουαρντ Σαντ Ρος, Λευτέρης Μποχωρίδης και Λεωνίδας Κασελάκης ήταν οι τρεις που επίσης ανανέωσαν την δέσμευσή τους με το τριφύλλι, με τον Κουβανό να το κάνει για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ οι δύο Έλληνες υπέγραψαν μονοετείς επεκτάσεις.

Τα πάρε – δώσε του καλοκαιριού 

Οι μεταγραφικές κινήσεις δεν σταμάτησαν εκεί για τον Παναθηναϊκό, αλλά επεκτάθηκαν σε όλα τα επίπεδα του ρόστερ.

Στους γκαρντ αποχώρησαν οι Σέλβιν Μακ, Νίκος Δίπλαρος και Μπρέι, ενώ στην θέση τους ήρθαν οι Κέντρικ Πέρι και Νταρίλ Μέικον.

Στους φόργουορντ, η θέση «3» παρέμεινε αναλλοίωτη και όλες οι αλλαγές σημειώθηκαν στους πάουερ φόργουορντ. Εκτός από τον Μήτογλου, παρελθόν αποτέλεσαν και οι Μπεν Μπέντιλ – Άαρον Γουάιτ. Αντικαταστάτες τους θα είναι οι Οκάρο Γουάιτ και Τζέρεμι Έβανς, ενώ στη συγκεκριμένη θέση μπορεί να αγωνιστεί και ο Λευτέρης Μαντζούκας.

Στους σέντερ, η «κολώνα» που ονομάζεται Γιώργος Παπαγιάννης έμεινε στη θέση της και θα έχει δίπλα του τους Τζεχάιβ Φλόιντ – Βασίλη Καββαδά. Παρελθόν αποτέλεσαν τόσο ο Ζακ Όγκαστ όσο και ο Ίαν Βουγιούκας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι ο Γιώργος Καλαϊτζάκης με τον νεαρό γκαρντ να κάνει το μεγάλο βήμα για το ΝΒΑ και τους Πρωταθλητές Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο 20χρονος έγινε ντραφτ στο νούμερο 60, με τον Παναθηναϊκό να καρπώνεται 300.000 ευρώ.

Τέλος, σε μια κίνηση με το βλέμμα στο μέλλον, το τριφύλλι απέκτησε από τον Ιωνικό τον νεαρό πάουερ φόργουορντ Νίκο Χουγκάζ, τον οποίο παραχώρησε αμέσως δανεικό στην ομάδα που αγωνιζόταν και πέρυσι.

Το depth chart της νέας σεζόν

Αυτή τη στιγμή το ρόστερ του Παναθηναϊκού διαθέτει 13 παίκτες, με το παράθυρο για την απόκτηση ενός ακόμα να είναι ορθάνοιχτο. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός ψάχνει στην αγορά έναν πόιντ γκαρντ, ο οποίος θα συμπληρώσει την περιφέρεια αλλά και θα προσθέσει και την δημιουργία στο ρεπερτόριο της ομάδας, η οποία θα αποτελέσει πρόβλημα με τους υπάρχοντες παίκτες στις θέσεις 1-2.

Ήδη τα πρώτα ονόματα έκαναν την εμφάνισή τους, με αυτά των Τσέισον Ράντλ και Τζόρνταν Τέιλορ να βρίσκονται στην κορυφή, σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο, Ματέο Αλέμανι.

Επιστρέφοντας στο υπάρχον ρόστερ, βλέπουμε πως υπάρχουν έξι Έλληνες και εφτά ξένοι, κάτι που σημαίνει πως ένας Αμερικανός θα αγωνίζεται μόνο στην Ευρωλίγκα, ενώ αν αποκτηθεί και έτερος ξένος, τότε ο αριθμός θα ανέβει στους δύο.

Πόιντ γκαρντ: Κέντρικ Πέρι – Λευτέρης Μποχωρίδης

Σούτινγκ γκαρντ: Νεμάνια Νέντοβιτς – Νταρίλ Μέικον

Σμολ φόργουορντ: Ιωάννης Παπαπέτρου – Χάουαρντ Σαντ Ρος – Λεωνίδας Κασελάκης

Πάουερ φόργουορντ: Οκάρο Γουάιτ – Τζέρεμι Έβανς – Λευτέρης Μαντζούκας

Σέντερ: Γιώργος Παπαγιάννης – Τζεχάιβ Φλόιντ – Βασίλης Καββαδάς

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από