Ο Οκάρο Γουάιτ είναι με κάθε επισημότητα παίκτης του Παναθηναϊκού, θα συναντήσει για τρίτη φορά τον Δημήτρη Πρίφτη και to10.gr σκιαγραφεί το προφίλ του Αμερικανού φόργουορντ.
Ο Παναθηναϊκός βρήκε τον παίκτη που θα καλύψει το κενό του Ντίνου Μήτογλου, στο πρόσωπο του Οκάρο Γουάιτ. Ο Αμερικανός φόργουορντ έρχεται να αγωνιστεί για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, με τον Δημήτρη Πρίφτη να είναι ο κοινός παρονομαστής με την προηγούμενη θητεία του στον Άρη.
Ο 29χρονος άσος θα βρεθεί υπό τις οδηγίες του Έλληνα τεχνικού για τρίτη φορά στην καριέρα του, καθώς οι δυο τους συνεργάστηκαν και την περσινή σεζόν στην Ούνιξ Καζάν. Ο Γουάιτ ήρθε για να κάνει τη διαφορά στο πράσινο σύνολο και to10.gr παρουσιάζει τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού.
Ο ερχομός στην Ευρώπη και η πρώτη συνάντηση με τον Πρίφτη
Ο Οκάρο Γουάιτ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 13 Αυγούστου 1992 και το μπάσκετ έμελλε να μπει μετά από λίγα χρόνια στην καθημερινότητά του. Φοίτησε για τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (2010-2014), παρουσιάζοντας κάθε χρόνο ανεβασμένα νούμερα στους μέσους όρους του στο σκοράρισμα. Την τελευταία του σεζόν – η καλύτερη επιθετικά – έφτασε να μετράει 13,5 πόντους, χωρίς όμως οι εμφανίσεις του να συγκινήσουν κάποια ομάδα του ΝΒΑ, με τον παίκτη να μην γίνεται ποτέ draft.
Ο δρόμος οδηγούσε στην Ευρώπη και ο Γουάιτ τον ακολούθησε. Πρώτη στάση ήταν η Ιταλία και η Βίρτους Μπολόνια. Η παρουσία του στην ομάδα της Εμίλια Ρομάνια ήταν πληθωρική, με τον Αμερικανό να σημειώνει σε 21 από τις 30 εμφανίσεις double-double. Τελείωσε την χρονιά με 12,3 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ, επιδόσεις που δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος τον έφερε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη.
Στους κίτρινους ο Γουάιτ «απογειώθηκε» και χάρη και στην καθοδήγηση του Έλληνα τεχνικού έκανε την διαφορά. Για πρώτη φορά θα είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε δύο διοργανώσεις, καθώς ο Άρης θα έπαιρνε συμμετοχή και στο Eurocup. Κανένα πρόβλημα για τον ίδιο, ο οποίος έδειξε σε Ελλάδα και Ευρώπη πως οι ικανότητές του είναι για το κορυφαίο επίπεδο.
Οι αριθμοί του στην Basket League σταμάτησαν στους 13.5 πόντους, 7.0 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ και 1.7 κλεψίματα σε 26 αγώνες κανονικής περιόδου και στους 14.9 πόντους, 8.1 ριμπάουντ, 1,3 κλεψίματα και 1,1 τάπες σε 10 εμφανίσεις στα πλέι οφ. Highlight στο εγχώριο πρωτάθλημα ήταν οι 27 πόντοι στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στις 24 Οκτωβρίου 2015, με τον Άρη να κερδίζει με 84-72.
Απόρροια των επιδόσεών του ήταν η ανάδειξή του ως ο πιο θεαματικός παίκτης της χρονιάς και η συμμετοχή του στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος. Στο Eurocup τα νούμερα του ήταν εφάμιλλα με αυτά της Basket League, με τον Γουάιτ να σημειώνει, σε 15 αγώνες, 11 πόντους και να μαζεύει 6,4 ριμπάουντ, με την πορεία του Άρη να σταματά στους 32 της διοργάνωσης.
Το ενδιαφέρον των αιωνίων και το όνειρο που έγινε εφιάλτης
Το καλοκαίρι του 2016, ο Γουάιτ κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά, καθώς οι εμφανίσεις του είχαν πάει το κασέ του σε νούμερα που δεν θα μπορούσε να πλησιάσει ο Άρης. Κάπως έτσι προέκυψε το ενδιαφέρον του δύο αιωνίων, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να καταθέτουν πρόταση στον Αμερικανό φόργουορντ.
Παρά την έντονη επιθυμία των δύο να τον υπογράψουν, ο στόχος του Γουάιτ ήταν άλλος. Η επιστροφή στην Αμερική για να δοκιμαστεί στο κορυφαίο επίπεδο του ΝΒΑ. Μέσα από το Summer League καταφέρει να πείσει τους Μαϊάμι Χιτ να του προσφέρουν συμβόλαιο, όμως στις 22 Οκτωβρίου 2016 τον αποδέσμευσαν. Ακολούθησε η περιπέτειά του στην G-League με τους Sioux Falls Skyforce. Oι 18,4 πόντοι και τα 8,7 ριμπάουντ σε 23 αγώνες, του έδωσαν το εισιτήριο της επιστροφής στο Μαϊάμι, με τους Χιτ να τον υπογράφουν με δεκαήμερο συμβόλαιο.
Η ομάδα της Φλόριντα όμως δεν το πίστεψε ποτέ για να του δώσει σημαντικό χρόνο στο ροτέισον και ο Γουάιτ αποχώρησε στις 23 Νοεμβρίου 2018 για τους Γουίζαρτς. Στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν τον υπολόγισαν ποτέ και η G-League ξαναβρέθηκε μπροστά του.
Τον Μάρτιο του 2019, ως παίκτης των Long Island Nets, η ατυχία του χτύπησε την πόρτα και έβαλε τέλος σε κάθε προσπάθεια επιστροφής του στον μαγικό κόσμο. Ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός στον αστράγαλο τον άφησε εκτός δράσης για 1,5 (!) χρόνο και ένας παλιός γνώριμος του έδωσε την ευκαιρία να «αναστηθεί».
Το «σωσίβιο» του Πρίφτη
Ο Δημήτρης Πρίφτης ήταν αυτός που τον εμπιστεύθηκε και του έδωσε την δυνατότητα να επανακτήσει την αγωνιστική του αυτοπεποίθηση. Η Ούνικς Καζάν τον επανάφερε στο προσκήνιο, σε μια επιλογή πολύ εύκολη για τον Γουάιτ, καθώς η σχέση του με τον Έλληνα τεχνικό είναι ξεχωριστή.
Ο Αμερικανός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και θύμισε λίγο από τον παίκτη που διέπραξε με την φανέλα του Άρη πριν από τέσσερα χρόνια. Στο πρωτάθλημα της VTB είχε κατά μέσο όρο 11,7 πόντους και 5,2 ριμπάουντ σε 26 αγώνες, σουτάροντας με 47% στα δίποντα και 35,4% στα τρίποντα. Η δεύτερη παρουσία του στο Eurocup συνοδεύτηκε με την πορεία της Ούνιξ μέχρι το τελικό, με τον ίδιο να συνεισφέρει 10,1 πόντους και 5,4 ριμπάουντ σε 21 εμφανίσεις.
Η μετακίνηση του Δημήτρη Πρίφτη στον Παναθηναϊκό έφερε τον Γουάιτ στην πρώτη γραμμή των μεταγραφικών στόχων, με τον Έλληνα τεχνικό να λειτουργεί σαν μαγνήτης και να τον φέρνει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, ολοκληρώνοντας μια μετακίνηση που καθυστέρησε πέντε χρόνια.