Ο τεχνικός διευθυντής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός μίλησε για το πως έπεισαν η ομάδα αρκετούς παίκτες την εμπιστευτούν το προηγούμενο καλοκαίρι.
Η αποστασιοποίηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου το προηγούμενο καλοκαίρι δημιούργησε για πρώτη φορά αβεβαιότητα στον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Ένα μαγαζί «γωνία» μέχρι πρότινος, έπρεπε να βρει άλλους τρόπους για να πείσει έναν παίκτη να το επιλέξει και ο τεχνικός διευθυντής, Νίκος Παππάς εξήγησε το γιατί.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Παππά στον bwin ΣΠΟΡ ΦΜ:
Για τα νέα διοικητικά δεδομένα στον φετινό Παναθηναϊκό: «Ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους από τότε που ήμουν στον Παναθηναϊκό με την αποχώρηση του κ. Γιαννακόπουλου και την ανάθεση του μάνατζμεντ σε Τριαντόπουλο-Διαμαντίδη-Αλβέρτη. Έπρεπε να τρέξουμε για τη στελέχωση και του ρόστερ και του προπονητικού επιτελείου, ενώ αυτό έγινε και σε ένα καθεστώς γενικότερης αβεβαιότητας. Αυτή ήταν η αρχική περίοδος, που ευτυχώς ξεπεράστηκε γρήγορα και θεωρώ ότι πλέον γίνεται μια εξαιρετική δουλειά σε όλα τα επίπεδα από τον κ. Τριαντόπουλο και δυο ανθρώπους που ξέρουν τι χρειάζεται κάθε αθλητής μέσα και έξω από τις γραμμές».
Για την απόκτηση των Νέντοβιτς-Γουάιτ: «Με τα δεδομένα της εποχής ο δρόμος που μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, μπαίνοντας και αργά στο μεταγραφικό παζάρι, αφορούσε είτε παίκτες που ήταν πολύ ποιοτικοί όπως ο Νέντοβιτς και ο Γουάιτ, οι οποίοι δεν προέρχονταν από καλή σεζόν και έψαχναν ένα restart ή παίκτες που θα ήθελαν να κάνουν το επόμενο βήμα και να παίξουν στην Ευρωλίγκα».
Για τον τρόπο που πείστηκε ο Νέντοβιτς: «Έπαιξε μεγάλο ρόλο η προσέγγιση της ομάδας και δεύτερον η ίδια η θέληση του παίκτη να έρθει στην ομάδα. Ξέρουμε ότι είχε καλύτερες προτάσεις από τη δική μας, αλλά το brand name, αλλά και ο τρόπος που του παρουσιάσαμε το πλάνο τον έπεισαν και συμφωνήσαμε σε μια μέρα. Ποντάραμε στην οργάνωση και πώς θα τον πείσουμε ότι μέσα στην αβεβαιότητα ο Παναθηναϊκός είναι εδώ και έχει πλάνο. Έτσι λύθηκαν οι απορίες και του συγκεκριμένου παίκτη και άλλων και λίγες ώρες αργότερα μας έστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του».
Για τη δημιουργία πολυμελούς τμήματος σκάουτινγκ: «Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Η ιδέα έρχεται από οργανισμούς του ΝΒΑ που έχουν ως βασικό στοιχείο τα τμήματα σκάουτινγκ και από τέτοιους ανθρώπους έχουμε πάρει πληροφορίες. Είναι κάτι που είχα χρόνια στο μυαλό μου και πλέον υλοποιείται. Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το κάνουν όλες οι ομάδες, ειδικά στην τωρινή εποχή.
Υπάρχουν προπονητές στο σκάουτινγκ, στους οποίους γίνεται ειδική εκπαίδευση, μια βάση δεδομένων μέσω της οποίας αξιολογούνται σε όλα τα επίπεδα οι παίκτες. Υπάρχει μια ομάδα, περίπου 15 ατόμων, οι οποίοι είναι προπονητές της ακαδημίας/σκάουτερ, παρακολουθούν κάποια πρωταθλήματα, κάνουν ένα ranking παικτών που βρίσκουν και υπάρχει μια συνεχής ανατροφοδότηση πληροφοριών και συχνά μίτινγκ, ώστε μέχρι τον Γενάρη να έχουμε τα αποτελέσματα.
Εξάλλου γι’ αυτό υπάρχει το σκάουτινγκ, δεν χρειάζεται να ασχολείται το προπονητικό τιμ όλη τη χρονιά και με την ανεύρεση παικτών. Πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένο τρόπο, ώστε ο προπονητής να έχει ανά πάσα στιγμή έτοιμη μια έκθεση για κάποιον παίκτη. Χάσαμε αρκετούς τα προηγούμενα χρόνια για τέτοιους λόγους, οπότε τώρα ειδικά θέλουμε να είμαστε σίγουροι για έναν παίκτη νωρίτερα από τους άλλους και να μην συγκρουστούμε με μεγαλύτερα πορτοφόλια. Προσπαθούμε να προσπεράσουμε το κομμάτι της εμπειρίας και να περάσουμε σε ένα στάδιο πιο επιστημονικών δεδομένων».
Για την απόκτηση του Μαντζούκα: «Είναι ένα παιδί που είναι γνωστό, αφού ανήκει στην εγχώρια αγορά και είναι Έλληνας. Σαφώς έχει γίνει μια προεργασία, είναι ένας παίκτης που τον παρακολουθούμε χρόνια και μετά την έκθεση που παρουσιάσαμε και τη θετική εισήγησή μας, ο σύλλογος μπήκε σε διαπραγματεύσεις σε πέντε λεπτά. Από ‘δω και πέρα θέλουμε να είμαστε… αθόρυβοι στην προσέγγισή μας, τόσο στους Έλληνες, όσο και στους ξένους παίκτες».
Για ποιο λόγο έγινε τώρα κίνηση για τον Μαντζούκα και όχι το καλοκαίρι: «Για δυο λόγους. Αφενός γιατί η προσέγγιση που έγινε τη δεδομένη στιγμή μας έκανε να πιστεύουμε ότι κάποιος άλλος δεν θα ασχολιόταν τώρα με τον συγκεκριμένο παίκτη. Αν μπαίναμε το καλοκαίρι σε διαπραγμάτευση με τον παίκτη είναι άλλα τα δεδομένα, γιατί όλες οι ομάδες έχουνε μάθει να κάνουν τότε τον σχεδιασμό τους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλαμε να κερδίσουμε έξι μήνες δουλειάς με τον παίκτη. Να αξιολογήσουμε τα στοιχεία και τον χαρακτήρα του και μετά το καλοκαίρι να έχουμε έναν παίκτη που θα είναι ήδη έξι μήνες στην ομάδα μας».
Για το αν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής από τώρα ο Μαντζούκας: «Αυτή τη στιγμή ακολουθείται κάθε νόμιμη διαδικασία για να μπορέσει να παίξει το παιδί. Εμείς δεν βιαζόμαστε και το πλάνο έχει περισσότερο να κάνει με το μέλλον. Πάντως αναμένονται θετικές εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο, παρόλο που μιλάμε για έναν αθλητή που δεν περιμένουμε να μπει και να παίξει άμεσα. Η έλευσή του και το κάθε παιχνίδι που θα συμμετέχει έχει να κάνει με το να πάρει αυτοπεποίθηση και εμπειρίες. Έχουμε επενδύσει πάνω του για το μέλλον».
Για το αν παρακολουθούνται από το τμήμα σκάουτινγκ και Έλληνες του εξωτερικού: «Παρακολουθούμε το κολεγιακό πρωτάθλημα και μπορώ να σας αποκαλύψω ότι κοιτάξαμε πολλούς undrafted παίκτες που θα μπορούσαν να έρθουν στην Ευρώπη. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και Έλληνες που βρίσκονταν σε κολέγιο στην Αμερική».
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Για τα συμβόλαια των Παπαπέτρου-Μήτογλου που λήγουν το καλοκαίρι: «Ξέρουμε τι πρέπει να πράξουμε ως σύλλογος. Είμαστε μια ομάδα που θέλει να στηριχθεί στον ελληνικό κορμό, άρα θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να μείνουν και οι δυο αυτοί παίκτες».