Τίποτα δεν αφήνει στην τύχη ο πρόεδρος της ΕΟΚ, άρα δεν είναι τυχαίο ότι δηλώνει δεξιά κι αριστερά πως θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.
Όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο, τόσο αυξάνεται η ένταση, τόσο εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας, που μπορεί να μην έχει ξεκινήσει επίσημα, αλλά ήδη γίνονται κινήσεις, περιοδείες, με τον Παναγιώτη Φασούλα να είναι ο πιο δραστήριος όλων. Υπάρχει, όμως, κι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τυπικά δεν μπορεί να μετέχει (με το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι») στις αρχαιρεσίες, όμως δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος.
Πολλοί θεωρούν πως είναι πείσμα, σύμφυτο της ηλικίας, ακόμα κι άρνηση της πραγματικότητας, αλλά όποιος τον υποτιμήσει, θα το μετανιώσει. Ξέρει τα εκλογικά τερτίπια, έχει γαλουχηθεί σε πολιτική κολυμπήθρα, πριν ακόμα γεννηθούν οι διεκδικητές της προεδρίας της ΕΟΚ, οπότε καλό είναι να μελετούν τις κινήσεις και τα λόγια του, να είναι προετοιμασμένοι για το… χειρότερο.
Μπορεί ο Βασιλακόπουλος να είναι υποψήφιος; Η απάντηση είναι «ναι μπορεί». Και θα το κάνει, πατώντας πάνω στα κενά, όχι του νόμου, αλλά της εφαρμογής του. Πάμε, λοιπόν, να το… οπτικοποιήσουμε: Εμφανίζεται ο υπερήλικας πρόεδρος της ΕΟΚ, που δεν έχει δικαίωμα να κατεβεί στις εκλογές, καθώς ο νόμος έχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας, το οποίο έχει υπερβεί, και δηλώνει υποψηφιότητα.
Η Εφορευτική Επιτροπή (κι εδώ είναι το… κλειδί της υπόθεσης), αν αποτελείται από πρόσωπα φιλικά προσκείμενα προς τον Βασιλακόπουλο, κάνει δεκτή (κακώς) την υποψηφιότητά του. Στις εκλογές εμφανίζεται ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος, ελέγχει τα στοιχεία και διαπιστώνει ότι ο κ. Βασιλακόπουλος δεν μπορεί να μετέχει ως υποψήφιος. Το δηλώνει απερίφραστα, όμως έχει μόνο μία ψήφο κι οι άλλοι (που θέσαμε ως προϋπόθεση ότι ανήκουν στην πλευρά Βασιλακόπουλου) διαφωνούν και κάνουν αποδεκτή την υποψηφιότητά του.
Γίνονται οι εκλογές, υπερψηφίζεται ο κ. Βασιλακόπουλος κι ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του, ως προς το αποτέλεσμα. Καταγράφεται, ως άποψη του μειοψηφούντος και την επόμενη μέρα οι συνυποψήφιοι προσβάλουν -ως έχοντες νόμιμο δικαίωμα- τη διαδικασία. Η υπόθεση πηγαίνει στα αρμόδια δικαστήρια και μετά παίρνει τον δρόμο της.
Για να μην τα πολυλογούμε, να ευχόμαστε να είναι ζωντανός όχι ο ίδιος (μιλώντας πάντα με όρους ηλικίας, αλίμονο χίλια χρόνια να ζήσει ο άνθρωπος), αλλά οι συνυποψήφιοι του και κατά πολύ νεότεροι, όταν τελεσιδικήσει η ιστορία. Κάπως έτσι, μπορεί να ακυρώσει το σύστημα, χτυπώντας το από μέσα, να φαιδροποιήσει τις εκλογές, να δημιουργήσει ένα απίθανο μπάχαλο.
Συνεπώς, μην βαυκαλίζεστε ότι θα παρατήσει την εξουσία, αν δεν ελέγξετε και την παραμικρή λεπτομέρεια, αν δεν πάρετε από τα χέρια του την Εφορευτική Επιτροπή.