Το lock down στην Ισπανία, οι παίκτες που είναι απομονωμένοι εντός της χώρας στα σπίτια τους από τις 16 Μαρτίου και η σεζόν που θα λήξει στα μέσα του Ιούλη!
Ο κορωνοϊός έχει αναγκάσει τις ομάδες να περιμένουν τι ακριβώς θα συμβεί για την ολοκλήρωση της σεζόν. Στο μπάσκετ και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχουν ήδη κατεβεί τα ρολά στο μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών. Όχι σε όλα όμως.
Στην Ισπανία δεν τίθεται θέμα μη ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος, εκτός αν αυτό συμβεί λόγω ανωτέρας βίας.
Ήδη η ACB έχει δημιουργήσει το πλάνο της επόμενης μέρας, στο οποίο οι 12 πρώτες ομάδες της κατάταξης θα τοποθετηθούν σε δύο ομίλους, από τους οποίους θα προκύψουν οι ημιτελικοί και μετέπειτα οι τελικοί της λίγκας. Εάν όλα πάνε καλά και δεν αλλάξει κάτι στα χρονικά περιθώρια (και εννοείται εάν πάρει το πράσινο φως το συγκεκριμένο πλάνο), η ACB μπορεί να τελειώσει κοντά στις 10 Ιουλίου.
Ας πάρουμε όμως και την πλευρά λίγο των αθλητών και των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ισπανία όλο αυτό το διάστημα.
Από την στιγμή που η ισπανική λίγκα έκλεισε, ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που ξένοι επαναπατρίστηκαν λόγω του κορωνοϊού. Οι ομάδες της λίγκας πληρώνουν κανονικά το εργατικό προσωπικό τους, έχοντας βέβαια στην πορεία και τις ανάλογες μειώσεις των μισθών που αποφάσισαν εσωτερικά οι περισσότεροι σύλλογοι, με τους αθλητές και τα προπονητικά τιμ, να παραμένουν στην χώρα η οποία ζει σε καραντίνα.
Μπείτε λίγο στην ψυχοσύνθεση του παίκτη. Αυτήν την περίοδο, μακριά από την οικογένειά του και σε μία χώρα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, είναι ήδη… παροπλισμένος από τις 16 Μαρτίου.
Εντός του σπιτιού που διαμένει και του πληρώνει το κλαμπ που αγωνίζεται, αναγκαστικά με ελάχιστη γυμναστική και απομονωμένος από τον έξω κόσμο. Δύο μήνες εκτός μπάσκετ λοιπόν και εννοείται την ηρεμία που μπορεί να του αποφέρει η οικογένειά του. Ειδικά σε περιπτώσεις που ο παίκτης δεν έχει κάποιο συγγενικό του πρόσωπο δίπλα του, αυτό το διάστημα είναι άκρως επιβαρυντικό για την ψυχολογία του.
Την ώρα που οι περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη έχουν δώσει το «ΟΚ» στους ξένους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να είναι κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, κίνηση που έκανε από τους πρώτους ο Ολυμπιακός και αρκετοί από τους παίκτες τον επιβράβευσαν.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τον οποιοδήποτε αθλητή, ο οποίος αν ανήκει και στις ομάδες του Eurocup και της Ευρωλίγκας, θα αναγκαστεί να παίξει μέχρι να τελειώσουν και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις (αλήθεια τι θα επιλέξουν οι ομάδες αυτές και που θα αγωνιστούν;), θα επιστρέψει το πολύ για ένα μήνα στην χώρα του και στη συνέχεια θα επιστρέψει μέσα Αυγούστου είτε στον σύλλογο που αγωνίζεται ήδη είτε σε νέο, για να ξεκινήσει την προετοιμασία του.