Σφαιρόπουλος : «Είμαι κατά των αλλαγών, μεσούσης της σεζόν»

Σφαιρόπουλος : «Είμαι κατά των αλλαγών, μεσούσης της σεζόν»

Ο προπονητής της Μακάμπι ήταν ο 1ος διαδικτυακός ομιλητής του ΣΕΠΚ, στο σεμινάριο με θέμα «αναλαμβάνοντας ομάδα στα μισά της σεζόν».

«Δεν γίνεται να αλλάξουν όλα μεσούσης της σεζόν, γιατί μαζικές και ριζικές αλλαγές θα μπερδέψουν την ομάδα και θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το πρώτο πράγμα που άλλαξα στη Μακάμπι, για παράδειγμα, ήταν η ταχύτητα εκτέλεσης. Έβλεπα ότι η ομάδα έπαιζε πολύ στο «πέντε εναντίον πέντε» παρότι είχε καλούς και γρήγορους αθλητές. Οπότε ανέβηκε η ένταση τόσο στην προπόνηση, όσο και η ταχύτητα με την οποία εκτελούνταν οι επιθέσεις στους αγώνες».

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν ο πρώτος ομιλητής των διαδικτυακών σεμιναρίων του ΣΕΠΚ, σε μια διαδικασία που έγινε μέσω του Facebook LIVE -την ομιλία παρακολουθούσαν περισσότερα από 1.000 άτομα ανά πάσα στιγμή. Ο προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ ασχολήθηκε με το θέμα «αναλαμβάνοντας μια ομάδα μεσούσης της σεζόν: Προπονητική προσέγγιση», εξηγώντας τη φιλοσοφία του και τις κινήσεις που έκανε στη διάρκεια της καριέρας του, όταν ανέλαβε τα ηνία μιας ομάδας, ενώ είχε ξεκινήσει η σεζόν.

Με παραδείγματα από την παρουσία του σε Πανιώνιο, Ολυμπιακό και Μακάμπι Τελ Αβίβ (στις τρεις περιπτώσεις η παρουσία του στον πάγκο ξεκίνησε ενώ η αγωνιστική περίοδος βρισκόταν σε εξέλιξη), αναφέρθηκε στα βήματα που ακολουθεί προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων.

Μίλησε για τα οκτώ βήματα προς τη μετάβαση από την παλαιότερη στη νεότερη φιλοσοφία, που συνεπάγεται η αλλαγή προπονητή:

1. Διατήρηση ισορροπιών, καθώς η ομάδα είναι ένας οργανισμός που ήδη λειτουργεί.
2. Ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα (σχέσεις παικτών μεταξύ τους, κλίμα στα αποδυτήρια) -πρέπει να μάθουμε όλο το υπόβαθρο των παικτών, ιδίως σε ό,τι αφορά στο προσωπικό και ψυχολογικό κομμάτι.
3. Πρέπει να στηριχθεί το ρόστερ. Δεν είναι δίκαιο προς τους παίκτες να γίνουν άμεσα αλλαγές. Οι παίκτες έχουν άγχος μετά την αλλαγή προπονητή, γιατί το βάρος πέφτει πάνω τους.
4. Πρέπει να μάθουμε τους παίκτες μας, να τους δώσουμε χρόνο για να γίνει η αξιολόγησή τους. Είναι άλλο να τους βλέπεις ως αντιπάλους ή μέσα από το video, κι άλλο να τους κοουτσάρεις.
5. Δύο κατευθυντήριες οδοί: ψυχολογία και τακτική.
6. Ατομικές προπονήσεις με παίκτες, για να περάσει σταδιακά η φιλοσοφία πριν φτάσουμε στο ομαδικό. Να γίνεται σιγά σιγά η μετάβαση από συνεργασίες δύο παικτών έως τις συνεργασίες μεταξύ μιας πεντάδας.
7. Έλεγχος προόδου της προπόνησης κάθε εβδομάδα για να κριθεί αν έχουν υλοποιηθεί τα πλάνα του επιτελείου ή κάτι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να αφομοιωθεί.
8. Χρησιμοποίηση του video από την προπόνηση (πέραν των αγώνων) για την αξιολόγηση των λαθών.\

Ακολούθως, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επεσήμανε πως «είμαι κατά των αλλαγών στο ρόστερ, μεσούσης της σεζόν ενώ αναλαμβάνω την ομάδα. Στηρίζω το ρόστερ μου. Μόνο έναν παίκτη έχω αλλάξει, τον Άστον Γκιμπς στον Πανιώνιο. Σε σχέση με τις τρεις τελευταίες ομάδες που μπήκα στη διάρκεια της σεζόν. Ακόμη και τότε όμως, του έδωσα περίπου έξι εβδομάδες δουλειάς μαζί μου, για να έχει την ευκαιρία να προσαρμοστεί και να δει αν μπορεί να βοηθήσει».

– Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του ΣΕΠΚ (θα γίνει επίσης με Facebook LIVE) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 16:00, με ομιλητή τον Δημήτρη Ιτούδη. Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα αναφερθεί στο θέμα «χτίσιμο ομάδας και φιλοσοφία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ