ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Σίγουρα έχεις πει κάποια από αυτές.
Κάθε μέρα λέμε πολλές λέξεις και φράσεις που είναι λάθος. Σε αυτό συμβάλει και η δύναμη της συνήθειας και το ότι ποτέ δεν κάτσαμε να τις μάθουμε σωστά.
Εδώ δεν πρόκειται να σου μάθουμε γραμματική, θα σου δείξουμε όμως τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε κάθε μέρα με το σκεπτικό πως την επόμενη φορά θα έχουμε μάθει κάτι.
«Επί τούτω» Και όχι «επι τούτου» «εξεπιτούτου» και άλλα τέτοια χαριτωμένα, που τα λέμε για αστείο και κοντεύουν να ενσωματωθούν στην γλώσσα μας. Ομοίως και το «Επί τω έργω».
«Ον ου τύπτει λόγος, ουδέ ράβδος» Και όχι «εκεί που δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος». Σημαίνει φυσικά ότι αυτόν που δεν παίρνει από λόγια, ούτε και το ξύλο μπορεί να τον συγκινήσει. Οπότε τσάμπα ο κόπος!
Υπέρ το δέον» Και όχι υπέρ του δέοντος! Είναι το δέον (αυτό που πρέπει να γίνει) και κάνουμε κάτι, παραπάνω κι από αυτό.
«Άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου» Το ακούμε συχνά λανθασμένα από τους τηλεπαρουσιαστές, οι οποίοι λένε “τους ασκούς του Αιόλου”. Ο ασκός του Αιόλου σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ΕΝΑ σακούλι από δέρμα ζώου, που ο Αίολος, ο θεός των ανέμων είχε φυλακίσει μέσα όλους τους αέρηδες. Συνεπώς είναι λάθος να λέμε «άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου» γιατί ήταν μόνο ένα. Όπως και το κουτί της Πανδώρας
«Ελαφρά τη καρδία» Δηλαδή με ανάλαφρη καρδιά, άνετα, χωρίς να το πολυσκεφτώ. Τσιριμπίμ, τσιριμπόμ.
Με γεια!» Ευχή. Δύο λέξεις. Με υγεία και όχι μεγιά
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από