Τα τελευταία χρόνια τη σκυτάλη στην πόλη πήρε από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ με την Νεανική Εστία Μεγαρίδας να αποτελεί το νέο big thing της πόλης
H Νεανική Εστία Μεγαρίδας έφερε το πρώτο τρόπαιο στην πόλη, το κύπελλο Unicef Trophy (επικρατώντας με 90-69 στον τελικό των Δυτικών Προαστείων του Αιγάλεω). Εξασφάλισε έτσι τη συμμετοχή της στο Final-8 του κυπέλλου μπάσκετ με τις κορυφαίες ομάδες της GBL και την ίδια ώρα διεκδικεί και την άνοδο στην εν λόγω κατηγορία προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους Μεγαρίτες που τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει να πανηγυρίζουν με το ποδόσφαιρο.
Η ομάδα που ίδρυσαν το 1928 μαθητές του Γυμνασίου Μεγάρων ως ανεξάρτητη ποδοσφαιρική ομάδα με την επωνυμία «Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Βύζας Μεγάρων», τιμώντας το Βύζαντα το Μεγαρέα, ιδρυτή του Βυζαντίου και αποικιστή του αποτέλεσε για δεκαετίες το σημείο αναφοράς για την πόλη.
Ο Βύζας Μεγάρων ήταν το καμάρι της πόλης των 40.000 κατοίκων που μεσουράνησε τη δεκαετία του 1960 στη Β’ Εθνική φτάνοντας μέχρι και το όνειρο της ανόδου στην μεγάλη κατηγορία. Όταν την περίοδο 1965-66, αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλητής του Β΄ Ομίλου της Β΄ Εθνικής και συμμετείχε ξανά στα μπαράζ ανόδου με τους πρωταθλητές των υπόλοιπων 2 ομίλων, Γ.Α.Σ. Βέροια και Ο.Φ.Η. όπου τερματίζοντας στην 1η θέση, κέρδισε την ιστορική και πολυπόθητη άνοδο στην Α΄ Εθνική Κατηγορία.
Στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε για 4 χρονιές, από την περίοδο 1966-67 μέχρι και την περίοδο 1969-70 φτάνοντας μέχρι την 7η θέση στην καλύτερή του σεζόν (1967-68) ενώ στα Μέγαρα είχε λυγίσει όλους τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Μάλιστα το 1964 έκανε την έκπληξη και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό.
Τα τελευταία χρόνια τη σκυτάλη στην πόλη πήρε από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ με την Νεανική Εστία Μεγαρίδας να αποτελεί το νέο big thing της πόλης.
Το όραμα των ανθρώπων του συλλόγου με τον τεχνικό Γιώργο Μάνταλο να το κάνει (αγωνιστική) πραγματικότητα είναι πλέον ορατό σε όλους και τα όνειρα δεν σταματούν για μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1974 από τον Αλκιβιάδη Μπεναρδή και στο έμβλημά του συλλόγου απεικονίζεται ένας πυρσός με φόντο μία μπάλα καλαθοσφαίρισης.
Ακριβώς αυτή η φλόγα που καίει δεν είναι πυροτέχνημα όπως λένε οι άνθρωποί της όλα αυτά τα χρόνια που η ομάδα «κατάπινε» τις κατηγορίες φτάνοντας από τη Β’ ΕΣΚΑΝΑ μέχρι την Elite League το 2022 με επόμενο στόχο την άνοδο στη GBL.
«Η φλόγα της ΝΕΜ δεν είναι πυροτέχνημα. Το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να στηριχτεί σε Έλληνες, χωρίς να αλλάζει συνέχεια παίκτες. Αρκεί να υπάρχει αγάπη και εμπιστοσύνη. Είμαι συγκινημένος γιατί εκπροσωπούμε την πόλη μας.
Τα Μέγαρα ό,τι είχαν να αποδείξουν αθλητικά ήταν ο Βύζας Μεγάρων πριν 50-60 χρόνια, αλλά δεν είχαν πάρει κάποιο τρόπαιο. Εμείς τα καταφέραμε και όλα τα μπράβο αξίζουν στα παιδιά, γιατί είναι εκπληκτικοί παίκτες και χαρακτήρες, είναι χαρά μου να συνεργαζόμαστε. Στόχος-γιατί όχι-είναι η άνοδος, η βαθμολογική μας θέση αυτό δείχνει.
Είμαστε μια ομάδα που τα βήματά μας τα προσέχουμε. Δεν είμαστε φειδωλοί στην αγάπη, αλλά δεν κάνουμε υπερβολές. Αυτό που δίνουμε είναι όμορφο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι μπορούμε. Για μια πόλη 40.000 κατοίκων θεωρώ αστείο να μην πάρει αυτή την ώθηση για να κάνει το βήμα παραπάνω στην GBL. Θα πρέπει να το αποδείξει όμως η πόλη. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει κάνει ήδη κάποια ανοίγματα, εμείς σίγουρα θα το παλέψουμε» είπε με νόημα ο κόουτς της ομάδας Γιώργος Μάνταλος που όπως και οι παίκτες του είχαν φορέσει πορτοκαλί μπλουζάκια που έγραφαν: «Το έχω πάρει» !
Αυτήν τη στιγμή δραστηριοποιούνται στον οργανισμό άνω των 300 αθλητών, διαμοιρασμένοι σε περίπου 30 τμήματα, εκ των οποίων τα 10 αγωνιστικά. Παράλληλα η αγάπη των ανθρώπων για το μπάσκετ, αλλά και για τη νεολαία έφερε την ίδρυση πριν λίγα χρόνια του NEM Basketball School.
Πρόκειται για μια «κυψέλη» εκμάθησης μπάσκετ, που λειτουργεί ακριβώς όπως ένα ιδιωτικό σχολείο. Επανδρωμένο όμως κάθε χρόνο με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μην αποτελεί απλά άλλη μια εισπρακτική ακαδημία, αλλά έναν ελκυστικό και ταυτόχρονα αποδοτικό μηχανισμό μάθησης. Με το βάρος να πέφτει στην υποδοχή των μικρών αθλητών και στην εισαγωγή τους στο μπάσκετ. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να προσεγγίσουν μεγάλο αριθμό παιδιών και από τις γύρω περιοχές.
Όπως και να έχει εκεί στα Μέγαρα, τα όνειρα δεν σταματούν για τους ανθρώπους της ΝΕΜ.
Πηγή: in.gr