Πως ο Φουρνιέ ήταν κομβικός αν και άστοχος, ποιοι ήταν οι δύο σημαντικοί παράγοντες της νίκης του Ολυμπιακού και τα μεγάλα ματς που ακολουθούν.
Ολυμπιακός–Παναθηναϊκός πράξη… πρώτη, με τους Ερυθρόλευκους να είναι εκείνοι που εν τέλει χαμογέλασαν, παίρνοντας τον πρώτο τίτλο της σεζόν μετά την επικράτησή τους με 86-85 επί του «αιωνίου» αντιπάλου στο κλειστό της Καλλιθέας στη Ρόδο.
Οι δύο ομάδες τα έδωσαν όλα μέσα στο παρκέ, πάλεψαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και φρόντισαν να μας δώσουν μια πρώτη… γεύση από αυτά που θα ακολουθήσουν στη συνέχειας μιας μεγάλης και εντυπωσιακής σεζόν που ξεκινά.
Ο παράγοντας Φουρνιέ
Δεύτερο επίσημο παιχνίδι του Εβάν Φουρνιέ με τον Ολυμπιακό, με τον Γάλλο να κατακτά τον πρώτο του τίτλο. Ο 31χρονος γκαρντ/φόργουορντ μάλιστα δεν μπορεί να… παραπονιέται αφού πάτησε παρκέ για 30 ολόκληρα λεπτά. Κάτι που ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραδέχθηκε πως ήταν λάθος, αφού ακόμα δεν είναι έτοιμος για τόσο μεγάλο χρόνο.
Αυτό φάνηκε στις προσπάθειες του. Πήρε αρκετά την μπάλα κάτι που φάνηκε και στο Usage του (το 20% των επιθέσεων του Ολυμπιακού τελείωνε στα χέρια του όσο ήταν στο παρκέ). Η ανετοιμότητα στην οποία στάθηκε ο Έλληνας τεχνικός αποδείχθηκε στη ευστοχία του. Μόλις 34.3% στο True Shooting (με το Περιστέρι είχε 60) και 31.3% στο eFG. Νούμερα που δείχνουν πως θέλει χρόνο για είναι άνετος στα σουτ του.
Έκανε τα απλά πράγματα. Δεν πήρε τραβηγμένες προσπάθειες, βλέποντας πως δεν του έβγαινε το ματς. Δεν… ζάλιζε την μπάλα, κρατώντας μια ροή στην κίνησή της, όπως θέλει ο Μπαρτζώκας. Έψαχνε τους συμπαίκτες του και τους έβρισκε στις κατάλληλες θέσεις. Πράγματα που τώρα δεν μοιάζουν τόσο σημαντικά, όμως για εκείνον είναι. Αφού μέσα από αυτά θα μάθει την ομάδα και στη συνέχεια θα βρει τον ρυθμό για να κάνει αυτά που ξέρουμε στην επίθεση.
Τα δύο «κλειδιά» της νίκης με τον Παναθηναϊκό
Ο τελικός ήταν ένα πολύ ισορροπημένο ματς. Στο σκοράρισμα οι Ερυθρόλευκοι είχαν 124.6 πόντους ανά 100 κατοχές στην επίθεση και δέχονταν 125 επίσης ανά 100 κατοχές. Οι Πράσινοι το ανάποδο προφανώς. Όσον αφορά τον ρυθμό είχαμε ένα πιο αργό τέμπο, αφού οι κατοχές ήταν στα επίπεδα και των δύο (68).
Δύο ήταν οι παράμετροι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επικράτηση του Ολυμπιακού. Πρώτον τα ριμπάουντ. Παρότι ο Παναθηναϊκός ήταν σχετικά πιο εύστοχος (64.4 TS% και 60 eFG%) οι Πειραιώτες πήραν το 75% των αμυντικών τους ριμπάουντ και ανανέωσαν το 31.6% των επιθέσεων τους. Συνεπώς είχαν κι άλλες ευκαιρίες να σκοράρουν όταν δεν έβρισκαν στόχο.
Δεύτερος παράγοντας τα λάθη. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν υπέπεσαν σε πολλά λάθη. Μόλις το 10.1% των επιθέσεών τους κατέληξε στους Πράσινους. Νούμερο που ειδικά σε χαμηλής ταχύτητας παιχνίδια μπορεί να αποδειχθεί κομβικό, όπως έγινε.
Μπόνους, οι ασίστ, οι οποίες δείχνουν και την ανετοιμότητα των δύο ομάδων. Ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά χαμηλά αφού μόνο το 32.1% των καλαθιών του προήλθαν από τελική πάσα. Χαμηλά (τουλάχιστον για το επίπεδό του) ήταν και ο Ολυμπιακός έχοντας 48.1% των καλαθιών του να προέρχονται από ασίστ. Περίπου τα μισά. Και μιλάμε για μία ομάδα που κυμαίνεται περίπου στο 70%, ενώ πριν δύο χρόνια είχε 75%.