Ως τον σημαντικότερο Έλληνα της σύγχρονης εποχής παρουσιάζουν οι Κροάτες τον Νίκο Γκάλη...
Ο Νίκος Γκάλης αποτελεί τον ίσως σημαντικότερο αθλητή όλων των εποχών στην Ελλάδα. Τον αθλητή στον οποίο γενιές και γενιές χρωστούν πολλά παραπάνω από όσα φανταζόμαστε.
Έτσι λέμε όλοι μας. Οι Κροάτες αναφέρουν όμως σε αφιέρωμα τους για τον «γκάνγκστερ» πως δεν αποτελεί ούτε τον σπουδαιότερο μπασκετμπολίστα, ούτε τον σπουδαιότερο αθλητή της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο άνθρωπο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Δεν διστάζουν να πουν πράγματα «βαριά» αναφορικά με το έθνος τους. Σαν την παρομοίωση του Ντράζεν Πέτροβιτς «Αν ο Ντράζεν ήταν γιος του διαβόλου, ήταν ο ίδιος ο διάβολος. Ο θεός του μπάσκετ που συγκλόνισε και τον Τζόρνταν» γράφουν χαρακτηριστικά.
Γράφουν για τον Γκάλη πως είναι ο σωτήρας ενός ηττημένου έθνους που πλέον μπορεί δίκαια να αποκαλείται υπερδύναμη «Ο Νίκος Γκάλης δεν είναι μόνο ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας και αθλητής όλων των εποχών, είναι ίσως ο σημαντικότερος Έλληνας της σύγχρονης εποχής γιατί άλλαξε τη νοοτροπία του ηττημένου έθνους και το μετέτρεψε στην υπερδύναμη που είναι σήμερα.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα του περασμένου αιώνα, η Ελλάδα δεν ήταν ούτε μπασκετική υπερδύναμη ούτε υπερβολικά επιτυχημένο αθλητικό έθνος.
Μετά άλλαξαν όλα. Ο μπασκετικός Ζευς έσκισε τα πάντα από τη βάση και έγινε η εθνική έμπνευση μιας χώρας που σήμερα μπορεί να καυχηθεί για δύο ευρωπαϊκά χρυσά, ένα παγκόσμιο ασημένιο, MVP του NBA και εννέα τίτλους πρωταθλητών ευρωπαϊκών συλλόγων. Χωρίς τη χρυσή πινελιά του Νίκου Γκάλη, σίγουρα δεν θα είχε συμβεί», είναι τα όσα χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα.
Ενώ συνεχίζουν, αναλύοντας το λάθος του θρυλικού προπονητή Red Auerbach που δεν πήρε ποτέ τον Γκάλη στους Σέλτικς.
«Το μόνο μεγάλο λάθος που έκανα στην καριέρα μου ήταν ότι δεν κράτησα τον Νίκο Γκάλη», έλεγε συχνά.
«Μπορεί να ακούγεται κοινοτοπία ή τετριμμένη δημοσιογραφική φράση, αλλά για τον Νίκο Γκάλη ισχύει πραγματικά το ρητό «όποιος δεν το είδε, δεν ξέρει τι έχασε». Για μια ολόκληρη δεκαετία, ο Γκάλης κυριάρχησε ατομικά απέναντι σε τέρατα του μπάσκετ όπως ο Arvidas Sabonis, ο Dino Meneghin, το San Epifanio ή ο Dražen Petrović», αναφέρουν, ενώ το αφιέρωμα συνεχίζει για πολύ ακόμα, αναλύοντας όλη τη ζωή και την καριέρα του «γκάνγκστερ».