Ο Μάικλ Τζάκσον βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Forbes με τις πιο ακριβοπληρωμένες νεκρές διασημότητες για 8η συνεχόμενη φορά
γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη *
Τι τα θέλεις τα λεφτά λέει το γνωστό λαϊκό άσμα, όλοι στο τέλος παίρνουν δυο μέτρα γη… Όχι και όλοι δηλαδή, αυτοί οι διάσημοι παίρνουν και κάτι εκατομμύρια. Άλλωστε οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ακόμη και μετά θάνατον. Οι εκλιπόντες καλλιτέχνες, αθλητές και προσωπικότητες του θεάματος στη φετινή λίστα του Forbes σημείωσαν ρεκόρ κέρδους ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.
Ούτε το νεκροταφείο δεν μένει ανεπηρέαστο από τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση σε σχέση με το περσινό σύνολο έφτασε το 72%. Ο νέος μπορεί να είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Η κλασική λογοτεχνία και το ροκ εν ρολ κυριαρχούν ακόμη. H μουσική από το παρελθόν, μάλιστα, θεωρείται από τους επενδυτές αξιόπιστη ροή εισοδήματος.
Η ολοκληρωμένη λίστα του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους νεκρούς celebrities
Αυτό είναι μακράν το καλύτερο 12μηνο από τότε που το Forbes άρχισε να παρακολουθεί τα κέρδη των εκλιπόντων το 2001. Για πρώτη φορά, οι πέντε πρώτοι της λίστας αποκόμισαν κέρδη άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστος. Σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια από τα 1,6 δισεκατομμύρια των συνολικών κερδών προήλθαν από τις περιουσίες των εννέα μουσικών του καταλόγου.
Ορισμένα από αυτά προήλθαν από εφάπαξ πωλήσεις. Η περιουσία του ντράμερ των Toto, Τζεφ Πορκάρο, για παράδειγμα, πούλησε τα εκδοτικά και δισκογραφικά του δικαιώματα έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλοι, όπως οι Τζον Λένον των Beatles, David Bowie και Michael Jackson παραμένουν βασικοί στη λίστα λόγω των ετήσιων επαναλαμβανόμενων ροών.
Τις πρώτες ημέρες του rock n’ roll, οι εταιρείες κατείχαν τα πάντα και πάλευαν με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών για να αποκτήσουν τον έλεγχο της πνευματικής τους ιδιοκτησίας. Ρόδα είναι και γυρίζει. Τώρα, καθώς οι καλλιτέχνες μεγαλώνουν και σχεδιάζουν περιουσιακά και φορολογικά σχέδια, πωλούν την πνευματική τους ιδιοκτησία πίσω στις εταιρείες.
1. J.R.R. Tolkien – $500 εκ.
2 Σεπτεμβρίου 1973 (81)† – Πνευμονία
Όταν η σουηδική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Embracer ανακοίνωσε την εξαγορά της Middle Earth Enterprises τον Αύγουστο, δεν αποκάλυψε το τίμημα της συμφωνίας. Προτίμησε να μοιραστεί ότι είχε δαπανήσει 788 εκατομμύρια δολάρια για έξι εξαγορές. Αλλά «ένα έξυπνο χόμπιτ» είπε στο Forbes ότι η Embracer ξόδεψε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια.
Η Embracer δεν διέψευσε το νούμερο. Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η Embracer θα μοιραστεί την περιουσία της με πλήθος άλλων εταιρειών που κατέχουν άλλα κομμάτια της πνευματικής ιδιοκτησίας του. Μαζί με τις HarperCollins, Amazon, Warner Brothers/New Line και Tolkien Estate, έχουν να κάνουν τον πιο περίπλοκο διαχωρισμό πνευματικών δικαιωμάτων στην ιστορία.
2. Kobe Bryant – $400 εκ.
26 Ιανουαρίου 2020 (41)† – Συντριβή ελικοπτέρου
Ο Bryant είχε 400 εκατομμύρια δολάρια έσοδα από την πώληση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών.
3. David Bowie- $250 εκ.
10 Ιανουαρίου 2016 (69)† – Καρκίνος
4. Elvis Presley – $110 εκ.
16 Αυγούστου 1977 (42)† – Καρδιακή προσβολή
Ο Βασιλιάς επωφελήθηκε αδρά από τον COVID-19 και τους εγκλοβισμένους τουρίστες. Τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα προήλθαν από τα εισιτήρια της περιοδείας, τις παραστάσεις και τα διαφημιστικά προϊόντα. Μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια από αυτά προήλθαν από τα δικαιώματα του Elvis, της βιογραφικής ταινίας που σκηνοθέτησε ο Baz Luhrmann.
Η επιτυχημένη ταινία αναμένεται να ανεβάσει τα έσοδα του Πρίσλεϊ τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες. Ακόμα και οι πωλήσεις των βελούδινων Stitch της Disney, ντυμένων με φόρμες του Έλβις, έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
5. James Brown – $100 εκ.
25 Δεκεμβρίου 2006 (73)† – Καρδιακή ανεπάρκεια
6. Michael Jackson – $75 εκ.
25 Ιουνίου 2009 (50)† – Υπερβολική δόση / ανθρωποκτονία
7. Leonard Cohen – $55 εκ.
7 Νοεμβρίου 2016 (82)† – Μοιραία πτώση
Ο ίδιος ο Cohen δεν ενοχλούνταν από τα οικονομικά όσο ζούσε. Αφού ο μάνατζέρ του υπεξαίρεσε περίπου 5 εκ. στα μέσα της δεκαετίας του 2000, εκείνος γευμάτιζε με έναν φίλο του, δικηγόρο του L.A. Four Seasons. Αναστατωμένος, ρώτησε αν ήταν θυμωμένος. «Όχι, τι καλό θα έκανε αυτό;», αποκρίθηκε. «Ο τύπος ήταν τόσο ζεν, είναι απίστευτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο φίλος του.
8. Dr. Seuss – $32 εκ.
24 Σεπτεμβρίου 1991 (87)† – Καρκίνος
9. Jeff Porcaro – $25 εκ.
5 Αυγούστου 1992 (38)† – Καρδιακή προσβολή
Τα δικαιώματα των εκδόσεων και των ηχογραφήσεών του απορροφήθηκαν από την Primary Wave.
10. Charles Schulz – $24 εκ.
12 Φεβρουαρίου 2000 (77)† – Καρκίνος
H Apple TV άρπαξε τα δικαιώματα για την επί πληρωμή υπηρεσία streaming. Oι μη συνδρομητές θα μπορούν να τα παρακολουθούν δωρεάν σε ορισμένες ημέρες και το PBS θα μεταδίδει επίσης τα αφιερώματα.
11. Juan Gabriel – $23 εκ.
28 Αυγούστου 2016 (66)† – Καρδιακή προσβολή
Η συμφωνία του Απριλίου με τη Universal Music Groupμ ορίζει ότι η εταιρεία θα εκχωρήσει τον κατάλογο του τραγουδιστή μετά το 2008 στη θυγατρική της Virgin Music US Latin. Ο εκδοτικός όμιλος της Universal θα επιβλέπει το σύνολο του καταλόγου.
12. John Lennon – $16 εκ.
8 Δεκεμβρίου 1980 (40)† – Ανθρωποκτονία
Το «Get Back» είναι ένα επικό ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Peter Jackson και αναπαριστά τις περιβόητες τελευταίες ηχογραφήσεις του βρετανικού συγκροτήματος.
13. George Harrison – $12 εκ.
29 Νοεμβρίου 2001 (58)† – Καρκίνος
* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies