Ο Ντένις Σρέντερ οδήγησε τη Γερμανία σε ένα μετάλλιο έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια και απέδειξε περίτρανα γιατί είναι ο φυσικός ηγέτης της ομάδας.
Βερολίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2022. Ολόκληρη η «Mercedes-Benz Arena» ήταν στο πόδι και φώναζε το όνομά του. Ποιου; Μα φυσικά του Ντένις Σρέντερ. Ο Γερμανός γκαρντ έκανε το καθήκον του και οδήγησε τη χώρα του στο βάθρο του Eurobasket έπειτα από 17 (όπως ο αριθμός της φανέλας του) ολόκληρα χρόνια .
Τα «πάντσερ» καθοδηγούμενα από τον εκρηκτικό, πλέον, παίκτη των Λος Άντζελες Λέικερς κέρδισαν το πρώτο τους μετάλλιο από το 2005. Κοινός παρονομαστής του τότε και του τώρα ο θρυλικός Ντιρκ Νοβίτσκι. Μπορεί πια να μην φορά τα αθλητικά του μπαίνοντας στο παρκέ, όμως ήταν εκεί για να πανηγυρίσει. Να χειροκροτήσει τη νέα γενιά των… νικητών από τη σουίτα των VIP.
«Έχουμε δουλέψει πολύ τα τελευταία 8-9 χρόνια, από τότε που βρέθηκα στην Εθνική. Ώστε να κατακτήσουμε κάτι τέτοιο (σ.σ μετάλλιο). Προφανώς, θες να πας για το χρυσό, αλλά στο τέλος της ημέρας, ο κύριος στόχος ήταν το μετάλλιο», ανέφερε μετά τη νίκη επί της Πολωνίας ο Σρέντερ.
Το εν λόγω μετάλλιο ήταν η απόλυτη δικαίωση για τους Γερμανούς και τον ίδιο τον 29χρονο αθλητή. Έδειξαν πως το μπάσκετ της χώρας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, ενώ εκείνος απέδειξε πως μπορεί να ηγηθεί της ομάδας μέχρι κάτι μεγάλο.
Βρήκε ρυθμό στο τέλος της φάσης των ομίλων
Οι ικανότητες του Σρέντερ είναι γνωστές στο ευρύ κοινό του μπάσκετ. Όλοι λίγο-πολύ ξέρουν τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει. Το ερώτημα ήταν αν θα εμφάνιζε το γνωστό του πρόσωπο με την Εθνική ομάδα. Ή αν θα έμενε στις όχι τόσο καλές εμφανίσεις των δύο τελευταίων ετών στο ΝΒΑ.
Πέρυσι δεν μπόρεσε να βοηθήσει τη Γερμανία στους Ολυμπιακού Αγώνες του Τόκιο, όμως φέτος θα ήταν διαφορετικά και φρόντισε να το αποδείξει. Στα δύο πρώτα ματς με Γαλλία και Βοσνία ήταν άστοχος, όμως φρόντισε να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του ώστε να τους βάλει στο παιχνίδι.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ματσάρα με τη Λιθουανία, όπου σχεδόν σε όλη την κανονική διάρκεια ήταν κακός. Στο φινάλε της τέταρτης περιόδου και στις δύο παρατάσεις όμως γύρισε τον… διακόπτη και έδειξε τι μπορεί να κάνει. Ακολούθησε η πολύ καλή εμφάνιση με την Σλοβενία, ενώ δεν αγωνίστηκε κόντρα στην Ουγγαρία.
Τρομερές εμφανίσεις επιπέδου MVP στα νοκ άουτ
Από την στιγμή που βρήκε ρυθμό δύσκολα θα σταματούσε. Έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο Μαυροβούνιο με 22 πόντους και 8 ασίστ, για να έρθει η Ελλάδα στον δρόμο του. Κόντρα στη «γαλανόλευκη» ήταν πραγματικός… μαέστρος. Ήξερε πότε και πως να μοιράσει την μπάλα, διαβάζοντας άρτια το «under» που πήγε να παίξει πάνω του η αντίπαλη άμυνα.
Το αποτέλεσμα ήταν να βρουν ρυθμό οι συμπαίκτες του από μακριά και εκείνος να τελειώσει τον αγώνα με 26 πόντους και 8 ασίστ. Στα προημιτελικά, οι Ισπανοί προτίμησαν να του δώσουν χώρο να κάνει τα… δικά του και να σταματήσουν όλους τους άλλους. Κάτι που τελικά δούλεψε, αφού μπορεί ο Σρέντερ να είχε 30 πόντους, παρέα με 8 ασίστ, όμως τα «πάντσερ» έμειναν εκτός τελικού.
Κόντρα στην Πολωνία παιζόταν ένα μετάλλιο και ο 29χρονος δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ήταν άψογος με 26 πόντους και 6 ασίστ, με μοναδικό μελανό σημείο τα 8 λάθη, που όμως δεν κόστισαν. Έτσι με ακόμη μία αρχηγική εμφάνιση μπόρεσε να εξασφαλίσει το χάλκινο μετάλλιο που τόσο πολύ επιθυμούσε ολόκληρη η χώρα.
Τελείωσε τη διοργάνωση παίζοντας συνολικά οκτώ παιχνίδια και έχοντας 22,1 πόντους, 7,1 ασίστ, 2,3 ριμπάουντ και 1,1 κλέψιμο στα 33,1 λεπτά που έμενε στο παρκέ. Παράλληλα, στην καριέρα του στα Eurobasket έχει καταγράψει 20+ πόντους με 5+ ασίστ 11 φορές, την ίδια στιγμή που κανείς άλλος από το 1995 και έπειτα δεν το έχει κάνει πάνω από 5! Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την επιλογή του στην καλύτερη πεντάδα. Ασταμάτητος.
Η αρχηγική στάση του Σρέντερ μετά τη μεγάλη διαδοχή
«Θα δω μήπως βρω ένα ακόμα μετάλλιο. Αν όχι τότε το δικό μου θα πάει στον Ρόμπιν Μπένζινγκ», ανέφερε μετά το ματς με την Πολωνία ο Σρέντερ. Ο Μπένζινγκ ήταν επί χρόνια ο μεγάλος αρχηγός της ομάδας και παρότι βρέθηκε στην προεπιλογή δεν κατάφερε να μπει στη 12αδα.
Είχε ηγηθεί της Γερμανίας σε πέντε Eurobasket (2009, 2011, 2013, 2015, 2017), δύο Παγκόσμια Κύπελλα (2010, 2019) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αυτός ήταν ο τρόπος του 29χρονου γκαρντ να πει «ευχαριστώ» σε μία από τις… σημαίες του γερμανικού μπάσκετ για όσα του πρόσφερε όταν αγωνίζονταν μαζί για το Εθνόσημο. Αυτός και το να τρέξει να τον βρει αγκαλιάζοντάς τον μετά το ματς με την Πολωνία.
Μία από τις πολλές κινήσεις που έδειξαν πως έχει αναλάβει για τα καλά τον ρόλο του ηγέτη. Που βγήκε μπροστά όταν χρειάστηκε και βοήθησε τους συμπαίκτες είτε εντός, είτε εκτός παρκέ. Το μελλοντικό Νο.1 της Γερμανία, Φραντζ Βάγκνερ εξήγησε πως είναι να παίζεις δίπλα στον Σρέντερ:
«Του είπα πως έκανε εξαιρετικό τουρνουά. Όχι απλά παίζοντας, αλλά τα έκανε τρομερή δουλειά στο να μας καθοδηγήσει και να μας πιέσει. Νομίζω από αυτό είναι ξεχωριστό. Η αφοσίωση και ηγετικότητά του έδωσε σε όλους έξτρα αυτοπεποίθηση. Πιστεύω πως αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο γιατί παίξαμε τόσο καλά στο τουρνουά».
Αποδείχθηκε πως ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Γερμανία. Τόσο αγωνιστικά, όσο και εξωαγωνιστικά. Κατάφερε να κάνει κάτι που μόνο ο μεγάλος Ντιρκ Νοβίτσκι μπόρεσε. Οι Γερμανοί έχουν μια νεανική ομάδα που μπορεί στο μέλλον να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Και το μόνο σίγουρο πως ο Ντένις Σρέντερ θα είναι εκεί για να πάρει την ευθύνη και να την οδηγήσει στην κορυφή.