Κατσικάρης: «Ο Σκαριόλο είναι υπεύθυνος για τους πιο μικρούς μέχρι την πρώτη ομάδα»

Κατσικάρης: «Ο Σκαριόλο είναι υπεύθυνος για τους πιο μικρούς μέχρι την πρώτη ομάδα»

Ο Φώτης Κατσικάρης μίλησε για τον Σέρτζιο Σκαριόλο και τη δουλειά που έχει κάνει στις ισπανικές Εθνικές Ομάδες, αλλά και στη βάση που δίνουν στις ακαδημίες τους οι σύλλογοι της χώρας.

Ένας από τους πιο γνωστούς προπονητές στην Ισπανία, ο Φώτης Κατσικάρης, μίλησε στο Web Radio της ΕΟΚ για τον τρόπο που δουλεύουν οι ισπανικές Εθνικές Ομάδες, το πως βοήθησε ο Σέρτζιο Σκαριόλο, αλλά και πόση βάση δίνουν οι σύλλογοι στις ακαδημίες.

Ο Έλληνας τεχνικός επισήμανε ότι όλες οι μικρές Εθνικές δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο και δίνουν βαρύτητα στο ατομικό ταλέντο στα πρώτα βήματα ενός παίκτη, ενώ στάθηκε και στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τους «Φούριας Ρόχας».

Οι δηλώσεις που έκανε ο Φώτης Κατσικάρης:

Για τον τρόπο που δουλεύει από κάτω προς τα πάνω η Ισπανία: «Οι Ισπανοί απέκτησαν αυτήν την στόφα στα τελευταία τουρνουά μέσα από έναν προγραμματισμό με τον ίδιο προπονητή, τον Σκαριόλο. Πέρα απ’ τις ικανότητές του μέσα στο παιχνίδι, είναι πάρα πολύ οργανωτικός.

Απ’ την πρώτη στιγμή που συνεργάστηκε με την Ομοσπονδία, άρχισε να είναι αυτός υπεύθυνος απ’ τους πιο μικρούς μέχρι την πρώτη ομάδα, τη στελέχωση των προπονητών, των τρόπο που θα λειτουργούν, τον τρόπο που θα προπονούνται, μια φιλοσοφία παιχνιδιού που θα είναι ίδια σε όλες τις Εθνικές.

Κάνουν την επιλογή προπονητών κάθε καλοκαίρι, έχοντας πάντα σα γνώμονα ότι θα εκφράσουν αυτό το παιχνίδι που θέλει ο Σκαριόλο σαν προπονητής και θα πρέπει να ‘χει όλο το οικοδόμημα της Ισπανίας και σε αγόρια και σε κορίτσια».

Για τους ειδικούς κανόνες που έχουν στις μικρές ηλικίες: «Οι Ισπανοί έχουν πάρα πολλές ομάδες που δίνουν βάση στις ακαδημίες, έχουν κάποιους ειδικούς κανόνες στις μικρές ηλικίες, όπως το ότι δεν παίζουν ποτέ ζώνη. Για παράδειγμα στην περιοχή της Καταλονίας απαγορεύεται το pick-and-roll μέχρι τα 14, δίνουν μεγάλη έμφαση στο ένας εναντίον ενός.

Μ’ έναν τέτοιον τρόπο βάζουν κάποιους κανόνες οι τοπικές Ομοσπονδίες ώστε οι παίκτες να εξελίσσονται σ’ αυτό το κομμάτι, να μαθαίνουν τα βασικά του μπάσκετ, το σουτ, την ντρίπλα, τη δημιουργία, χωρίς να μπουν τόσο σε τακτική».

Για την κατάκτηση του Eurobasket: «Ο βαθμός δυσκολίας του πρωταθλήματος είναι τέτοιος που βοηθάει τους «άπειρους» παίκτες να έχουν κάποια βάση. Σίγουρα μπορεί να μην έχουν εμπειρία από μεγάλα τουρνουά με την Εθνική, από Ευρωλίγκα ή από ΝΒΑ, αλλά έχουν μια βάση.

Σχετικά με την κατάκτηση, πιο πολύ έχει να κάνει με τη δουλειά που έγινε απ’ το προπονητικό επιτελείο. Ετοίμασαν την ομάδα ήσυχα, δεν υπήρχε καμία πίεση πάνω τους, κανείς δεν τους υπολόγιζε. Κομβικό παιχνίδι θεωρώ ότι ήταν το παιχνίδι με το Βέλγιο. Η αντίδραση από ‘κει και μετά ήταν τέτοια όπου ετοιμάστηκαν ιδανικά πνευματικά πριν τα επόμενα παιχνίδια και τα νοκ-άουτ.

Ήταν και τυχεροί, γιατί πάντα χρειάζεται και τύχη. Και ο όμιλός τους δεν ήταν τόσο δυνατός και μετά με τη Λιθουανία τα κατάφεραν γιατί λειτούργησε η άμυνά τους, η οποία είχε μια μεγάλη αλλαγή μες στο τουρνουά, ήταν η πιο ποιοτική ομαδική άμυνα απ’ όλες τις ομάδες. Φυσικά μέτρησε και η εμπιστοσύνη που απέκτησαν μέσω αυτής, κάποια παιδιά βγήκαν μπροστά, χωρίς φόβο, έβαλαν μεγάλα σουτ και κατάφεραν και πήραν και το Ευρωμπάσκετ».

Για το φιλικό ματς, ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ιωνικό, για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή: «Πρώτα απ’ όλα χαίρομαι που έτυχε να είμαι εδώ στην Αθήνα και να βρεθώ σε λίγες ώρες μ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους που και μεγάλωσα όσον αφορά τα πρώτα μου βήματα στον Ιωνικό, αλλά και με την ΑΕΚ, που ήμουν πολλά χρόνια και παίκτης και προπονητής. Είναι δύο ομάδες που έχω στην καρδιά μου, είναι δύο ομάδες που χρωστάω πάρα πολλά, τα πάντα σχεδόν, για εδώ που έχω φτάσει και είμαι πολύ χαρούμενος που θα βρίσκομαι εκεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ